< !-- google_ad_client = "ca-pub-4400937752181474"; /* Törzsasztal header */ google_ad_slot = "2797147411..." />

Törzsasztal 12.08.06.

Törzsasztal 12.08.06. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It 

Törzsasztal Borászati és Gasztronómiai Magazin 198. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

 

Algyői Halászcsárda Fehértói Halászcsárda és Panzió Kiskőrössy Halászcsárda

Archívum

A 2012.08.06-i adás tartalma.

(A televízióműsor összekötő szövegei írott formában)


Köszöntöm a Törzsasztal Borászati és Gasztronómia Magazin kedves Nézőit.
Frank Sándor és Kádár-Németh Matild mesterszakácsok a Fehértói Halászcsárda udvarán egy igazi szegedi specialitást, batyus halászlét főznek, és természetesen aprólékosan bemutatják az elkészítés módját is.
Riportot láthatnak egy Tokaj-hegyaljai pincészet tulajdonosával, Sajgó Gáborral, aki többek között rávilágít, hogy mekkora a jelentősége az évjáratoknak, azon belül az időjárás jellegének a borok minőségére.

 

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács és Kádár-Németh Matild konyhafőnök a Fehértói Halászcsárda teraszán Boszorkányszigeti batyus halászlét készít.

Mai műsorunk a Boszorkányszigeti batyus halászlé és a tokaji borok születésének körülményeire fókuszál. Igaz, hogy a kettő közötti kapcsolat szakszerűen csak annyi lehet, hogy egy halászlé előtt kiváló aperitif egy szép százaz tokaji furmint, hárslevelű, vagy éppen szamorodni. Mellé vagy utána már inkább egy rosé vagy vörösbor illik.
No, de előbb lássuk a híres-neves Boszorkányszigeti batyus halászlé receptjét, mely tulajdonképpen csak a batyukban különbözik a klasszikus szegedi filézett ponty hallétől, de ez mindenképpen jelentős pluszt ad az ételhez. Mivel közeledik a Szegedi Halfesztivál érdemes figyelni a halfőzőknek, hisz a vendégek mellett bizonyára a zsűrit is elkápráztatnák egy, a következő percekben bemutatásra kerülő remekművel, melyet Frank Sándor és Kádár-Németh Matild mesterszakácsoknak köszönhetünk.

 

XVIII. Szegedi Borfesztivál  - Sajgó Pincészet

A szélsőséges időjárás nem kizárólag a mezőgazdaságból élőket sújtja, de a lakosságot is érzékenyen érinti, ha elfagy a meggy, a cseresznye, az őszibarack, vagy elveri a jég a szőlőt. A borászati szaknyelvben ezt évjárat érzékenységnek hívják, ami nagyjából azt jelenti, hogy a bor szempontjából sajnos több a rossz, mint a jó évjárat. Tokaj-Hegyalja még speciálisabb helyzetben van, hisz amikor a többi borvidéken már leszüretelték a szőlő zömét, ott még csak azután derül ki, hogy lesz-e az adott évben aszú. A következő, még a Szegedi Borfesztiválon készült riportból megtudhatják, hogy milyen sok feltételnek kell teljesülni ahhoz, hogy igazán szép borok kerüljenek a poharainkba.

 


 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés