Budapest nevezetességei

Budapest nevezetességei - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (2 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Budapest nevezetességei

Halászbástya
Hilton Hotel
Andrássy út
Budai Vár
Gellérthegy
Királyi palota
Corinthia Aquincum Hotel
Lánchíd
Mátyás templom
Magyar Állami Operaház
Milleneumi Emlékmű
Hősök tere
Szent István Bazilika
Parlament
Vajdahunyad vára
Fővárosi Állat és Növénykert
Budapest Fürdői
Citadella
Múzeumok Budapesten
A Hadtörténeti Múzeum
Árpád Vére Lovasiskola

Andrássy út

Budapest első elegáns, igazán nagyvárosi sugárútja, a XIX. század végén, a városegyesítés után épült. Az út magas bérpalotákkal, széles Belvárosi főútként indul, majd fokozatosan tágul, villákkal szegélyezett fasorrá terebélyesedik. A Millenniumi földalatti is az Andrássy út hírességei közé tartozik. A kontinens első földalattiját 1896-ban adták át a forgalomnak, hogy alig tíz perc alatt röpíthesse végig az embereket a közel négy kilométer hosszú útvonalon. A földalatti ma bár új kocsikkal, de a korhűen felújított alagútban és állomások között közlekedik. Érdemes az utazást megszakítani az egyes megállóknál. Érdekes látványban lesz részük, ugyanis mindenegyes megállóban kis kiállítást rendeztek be.
Az Andrássy út ékességei továbbá a Magyar Állami Operaház és a Pesti Broadway.

 

Budai vár

A Várnegyed Budapest egyik legromantikusabb sétálóhelye. Középkori kisváros, hangulatos utcákkal, régi házakkal, gázlámpákkal és gyönyörű műemlékekkel. A Dísz térről indul a negyed fő utcája - a Tárnok utca - a mai központ, a Mátyás templom felé. A teret és az utcákat színes, kis házak szegélyezik. A kanyargó utcák és a keskenyebb épületek még a középkorból maradtak fenn, helyenként értékes gótikus ablak és ajtókeretek díszítik őket. Az elegáns barokk és copf paloták a török utáni újjáépítés emlékei.A várbéli házak különlegességei a kapualjak középkori ülőfülkéi. Érdekességük, hogy a török utáni újjáépítéskor befalazták, majd gyorsan elfelejtették őket. A háború bombázásai alatt kerültek csak elő. Valószínűleg a házba érkező vendégek kísérete várakozhatott e román, gótikus és reneszánsz kőívekkel díszített ülőfülkékben egykoron. Ma pedig Buda olyan "specialitásai", amelyek minden más várostól megkülönböztetik.

Gellérthegy

A mende-mondák szerint egykor boszorkányok tanyája volt a hegy, ma talán innen nyílik a legszebb kilátás a városra. Nevét Gellért püspökről kapta, akihez a kereszténység elterjesztése fűződik Magyarországon. A hagyomány szerint hordóba zárva taszították le a hegyről a Dunába a kereszténység ellen lázadó pogány magyarok. A csúcsán épült Citadella teraszairól nemcsak az összképet élvezhetjük, de teleszkóppal is betekinthetünk a részletekbe. A Citadellát az 1848-49-es szabadságharc leverése után építették, a célból, hogy innen tartsák "megfigyelés" alatt a várost. A város szinte minden pontjáról jól látható női alakot ábrázoló
Szabadság szobrot 1947-ben állították fel, amely a náci uralom alóli felszabadulás emlékműve. (A Szabadság-szobor mellől 1992-ben lebontott szovjetkatona-szobor ma a budatétényi Szoborpark Múzeumban tekinthető meg.) Minden évben augusztus 20-án innen lövik fel az ünnepi tűzijáték rakétáit.
A hegy északi lejtője Tabán néven vált ismerté. A 30-as évek végéig ez a rész sűrűn lakott volt, egymást érték a földszintes házak, amelyek közül jó néhány vendéglőként, vagy kocsmaként működött. 1933-ban közegészségügyi okokból lebontották a tabáni házakat. A régi tabáni hangulatot őrzi a Szarvas ház. Ma főleg télen, amint leesik az első hó, gyerekes családok keresik fel a Tabánt, hiszen kitűnő hely szánkózásra. Nyáron népzenei és rock koncerteknek is otthont ad. Mindenképpen érdemes megnézni a berlini fal két darabját, amelyeket itt állítottak fel. A Gellért hegy közvetlen közelében több gyógyfürdő is található: a Rác Fürdő, a Rudas Fürdő és a Gellért Fürdő a vele egybe épült szállodával, amely különösen szép látványt nyújt esténként a díszkivilágításnak köszönhetően.

Halászbástya

Forrás: www.visitors.hu

A Halászbástya 1895-1902 között épült neogótikus stílusban. Tervezője és építője Schulek Frigyes volt.

A középkorban a várfalnak ezt a részét a halászok céhe védte, innen kapta a nevét. A mai halászbástyának természetesen semmi védelmi szerepe nem volt. Egy látványos kilátóterasz, impozáns lépcsőkkel és sétautakkal. Talán innen nézve legszebb a pesti Duna-part, csodálatos panoráma nyílik a fővárosra, a pesti oldalról nézve pedig a Halászbástya teszi teljessé a Várhegy sziluettjének szépségét. E városképet nem véletlenül vette fel az UNESCO 1988-ban a Világörökség listájára. A Halászbástya alján található egy temető kápolna, a Szent Mihály kápolna .A bástya és a templom között látható Szent István király bronz lovasszobra. 1906-ban került felállításra.
A talapzat Schulek Frigyes tervei alapján készült, neoromán stílusban, a király életéből vett díszítő elemekkel. A szobor Stróbl Alajos műve.

A Hadtörténeti Múzeum

Már a XVIII. század végén felmerült a magyar hadimúzeum alapításának gondolata, ám ez az óhaj nem teljesülhetett, s ezen a helyzeten még - 1867 után - a Magyar Királyi Honvédség létrehozása sem változtatott. Említést érdemel viszont, hogy 1917 elején IV. Károly, Tisza Istvánhoz írt egyik levelében már így fogalmazott: "Azon céltól, hogy a magyar katona hősiessége az utókor számára megörökíttessék, elismerésem jeléül indíttatva érzem magam Budapesten magyar nemzeti hadimúzeum és hadi levéltár létesítésére". Nos, az Osztrák -Magyar Monarchia felbomlása után, az őszirózsás forradalom nyomán, 1918 novemberének elején, végre létrejött a Hadtörténeti Levéltár és Múzeum.

Bővebben: A Hadtörténeti Múzeum

Hilton Hotel

Forrás: www.visitors.hu

Továbbsétálva a templom után a Hilton Hotel következik, mely 1976-ban épült Pintér Béla tervei alapján. Nemcsak modern szálloda, hanem sok történelmi emléket is rejteget magában. A szálloda érdekessége, hogy két nevezetes műemlék felhasználásával épült.Északi szárnya a középkori Szent Miklós kolostor maradványai felett épült, déli szárnyát a volt jezsuita kollégium 18. században épült fala alkotja. A kettő találkozásánál áll a helyreállított Miklós torony, 1930-ban helyezték el rajta Mátyás királyt ábrázoló domborművet.A szálloda előtti tér - Hess András tér - nevét a német származású. Hess András nyomdászról kapta, aki Magyarország első könyvnyomdáját a szemközti 4-es számú házban rendezte be. Ma a Fortuna étterem működik a helyén.

A tér közepén áll XI. Ince pápa szobra. Buda török uralom alól való felszabadulásának 250. évfordulójára 1936-ban állította a város a szobrot, amely Demkó József alkotása. XI. Ince pápa kezdeményezte a török elleni szövetség létrehozását és anyagi támogatással is hozzájárult a felszabadító harcokhoz. A szobor mögötti épület az un. Vörös sün ház. Nevét a bejárat fölötti domborműről kapta. 1785-ig itt működött a vár egyetlen fogadója a "Vörös sünhöz". Nagytermében színielőadásokat is tartottak.

Királyi Palota

A Várhegy déli részét a Királyi Palota foglalja el. A híres középkori palotát a török elleni harcokban rombolták le, látszólag csak az erődfalakat hagyva meg mementóul. A területet a kialakuló új szintig feltöltötték, és a ma látható impozáns barokk palotát építették rá, amelyet Mária Terézia kezdett el építetni, majd a XIX. században a magyarok kezdeményezésére bővítettek mai formájára. A palota a II. világháború alatt teljesen kiégett. A palotának nincs egyetlen része sem, ahol hajdanvolt királyok fényűző lakosztályaiban gyönyörködhetnénk.

A Károlyi palota története

A Kempelen Farkas Hallgatói Információs Központ épülete több mint száz éves múltra tekint vissza. Kivitelezését 1881-ben kezdték meg, építtetője gróf Károlyi István volt, aki több intézmény vezető tagjaként a kor társadalmi életének népszerű személyiségeként tartottak számon. A terveket éppen az a bécsi illetőségű Fellner és Helmer építésziroda készítette, akiknek a nevéhez fűződik többek között Budapest két legimpozánsabb épületének a Vígszínháznak és az Operettszínháznak a megtervezése is. A tervek alapján megindult kivitelezést Wechselmann Ignác vezette.

Bővebben: A Károlyi palota története

Corinthia Aquincum Hotel

Az időszámításunk utáni I. században a mai Óbuda területén álló Aquincum nevű város volt a római hódítók által elfoglalt pannon tartomány fővárosa. Aquincum két városrészét, a katonai és a polgári várost két amfiteátrum fogta közre, melynek maradványai ma is megtekinthetők. Ugyancsak bárki számára hozzáférhetők a környék ókori fürdőinek romjai, melyek ékes bizonyítékai a rómaiak fejlett fürdőkultúrájának. Ám a történészek szerint a termálforrásokat ennél is régebben, már a kelta időszakban hasznosították. Az ókori polgárváros, és persz e a szálloda nevét is arra két kelta szóra vezetik vissza ("aquae quinque"), amelynek jelentése öt forrás.

Bővebben: Corinthia Aquincum Hotel, a beváltott ígéret

Lánchíd

.Az első állandó kőhíd volt Pest és Buda között. Hivatalos neve Széchenyi Lánchíd. Névadója gróf Széchenyi István a 19. század elején felerősödött nemzeti függetlenedési törekvések egyik vezéralakja. Az ő kezdeményezésére indult el a híd építése 1839-ben. Tervezője az angol Tierney W. Clark, míg kivitelezésének irányítója a skót Adam Clark volt, aki 1849-ben, az építkezés befejezése után Magyarországon telepedett le. Az ő nevét viseli a tér az Alagút és a Lánchíd között.

Két, klasszicista stílusban megépített mederpillér tartja a vasláncokat, amelyeken a híd pályateste függeszkedik. Innen a "lánchíd" elnevezés.

A hídfőknél az oroszlánok Marschalkó János szobrászművész munkái. Közismert legenda a pestiek körében, hogy a Lánchíd oroszlánjainak hiányzik a nyelve. A legendának nincs alapja, az oroszlánoknak van nyelvük, igaz ez kizárólag felülnézetből látható.

A II. világháború végén a kivonuló német csapatok valamennyi budapesti Duna-hidat felrobbantották. Budapest legismertebb építményét, jelképét, első felavatásának 100. évfordulóján, 1949. november 21-én adták át újra a forgalomnak.

Mátyás Templom

A templom szinte egyidős a Királyi Palotával, amely több koronázás színhelye volt. Minden király és korszak változtatott, szépített rajta a török uralomig, akik 1541-ben elfoglalták Budát, és dzsámivá alakították a templomot, amelynek freskóit lemeszelték. Falfestményei a szokásos bibliai jelenetek mellett a magyar történelem legfontosabb jeleneteit örökítik meg. Kitűnő akusztikájának köszönhetően gyakran ad helyet hangversenyeknek. A Nagyboldogasszony templom - közismert nevén Mátyás templom - építésének idejét a XIII. század 50-es, 60-as éveire tehetjük. Ez volt a Várhegy első temploma, amelyet IV. Béla közvetlen a város alapítása után kezdett el építtetni.1541-től a török megszállás alatt a törökök főmecsetjükként használták. 1686 után rövid ideig a ferencesek majd a jezsuiták kapták meg. A 18. század folyamán tűzvész majd villám pusztította, így a 19. századra elég rossz állapotba került. Ekkor pedig már Buda fő plébániatemploma volt, így elhatározták a templom felújítását. Mai, neogótikus alakját 1874-96 között kapta, amikor Schulek Frigyes tervei alapján átépítették és bővítettek.

A második világháború alatt súlyosan megsérült templom helyreállítása a 70-es években fejeződött be.

A templom tetejét a pécsi Zsolnay gyárban készült majolika cserepek fedik. A déli kapun jutunk a templom belsejébe. Az előcsarnokból nyílik a Mária kapu, a 14. századból. A bejárat domborműve Mária halálát örökíti meg. A templom mai belső díszítését a 19. századi átépítéskor kapta. Székely Bertalan munkája a több színű, mértani és növényi elemekből álló gazdag díszítőfestés. A déli fal színes üvegablakait szintén Székely Bertalan és Lotz Károly rajzai alapján készítették. Árpád-házi Szent Erzsébet és Szent Margit, valamint a Szűz Mária életéből vett jelenetek láthatók.

A falon lévő freskók Lotz Károly munkái, melyeknek Mária dicsőítése a témája.

A déli torony falán látható a már említett híres Mátyás címer.

A legfontosabb belső látnivalók a következők:
Loretói kápolna: Késő gótikus szárnyasoltáron helyezték el a barokk kori füsttől megfeketedett, un. Fekete Madonna képet. Itt áll a legendás vörösmárvány barokk Madonna szobor.
Béla torony: Falán Lotz Károly freskói láthatók, mely a nándorfehérvári győzelmet és a Déli harangszó elrendelését örökíti meg.
A nyugati falon van a lépcsőzetes bélleletű körablak. Előtte neoromán keresztelőmedence áll.
Szent Imre kápolna: Nyugati falán Szent Ferenc életét ábrázoló freskók. (Lotz Károly)
A szárnyasoltár képeit Zichy Mihály festette, mely Szent Imre életének főbb mozzanatai vannak.
III. Béla sírkápolnája: itt helyezték el III. Béla és felesége szarkofágját. Eredetileg a székesfehérvári bazilikában temették el őket, de az ásatások alkalmával megtalálták sírjukat és sikerült azonosítani csontjaik alapján személyüket. A kápolnát a múlt század végén alakították ki, ekkor készült a szarkofág is, rajta a királyi pár fekvő alakjával, fölöttük baldachin. (Mikula Ferenc és Hauser István készítette Schulek Frigyes tervei alapján.)
Szent László kápolna: A faliképeket Lotz Károly festette, Szent László király életéből vett jelenetekkel.
Főoltár: A neogótikus főoltár Schulek Frigyes munkája.
A szentély színes üvegablakaiban az alsó sorban a szentek és apostolok képmásai, a felső sorban a magyar történelemben szerepet játszó szentek szerepelnek.
Szószék: a 12 apostol alakjával.

A főoltártól jobbra lejárat vezet az altemplomba. Ezen keresztül jutunk el a kápolnasor feletti Egyházművészeti múzeumba. Itt található a máltai lovagok oratóriuma.

Magyar Állami Operaház

Budapest a világ egyik legszebb operaházával büszkélkedhet. Bizonyára az épületsor és a korszak egyik csúcsteljesítménye, kilenc évi munka után, 1884-ben tartották meg az Operaház nyitóelőadását. A kor egyik legkiválóbb építésze, Ybl Miklós által alkotott palota lépcsőházát és nézőterét a kor legnagyobb magyar festőinek - Székely Bertalan, Than Mór, Lotz Károly- freskói díszítik. Első igazgatója Erkel Ferenc volt, de éveken át igazgatta Gustav Mahler, és saját operájának bemutatóját kétszer is rendezte itt Puccini. Jelentős vendégkarmesterei között egyaránt megtalálható Otto Klemperer, Sergio Failoni és Lamberto Gardelli. Az európai operaházak között ma is vezető helyet foglal el. Az épületet nem operarajongóknak is élmény megtekinteni.

Milleniumi Emlékmű
Hősök tere

A Hősök tere zárja az Andrássy utat közvetlenül a Városliget bejáratában. A monumentális forma méltó lezárása az elegáns Andrássy útnak és magasztos emléke a magyarok ezeréves európai történetének. Az emlékmű részei az egész magyar történelem szinte minden fontos részletét felidézik. A tér közepén 36 méter magas kőoszlopon áll Gábriel arkangyal szobra (amely nagydíjat nyert az 1900-as párizsi világkiállításon). A legenda szerint az angyal megjelent államalapító Szent István királyunk álmában és elhozta neki a koronát. Az oszlop talapzatán áll a honfoglaló legendás 7 vezér szobra. A két félkörből álló oszlopcsarnok figurái a magyar történelem híres királyait, uralkodóit és személyiségeit mutatja be. A szoborcsoport eleganciáját és a tér ünnepélyességét fokozzák a tér két oldalán álló antik formájú múzeumépületek, a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok.

Szent István Bazilika

A főváros legnagyobb (8500 főt befogadni képes) temploma viszontagságos körülmények között épült fel. Az alig megkezdett földmunkákat az 1848/49-es szabadságharc állítja le, majd az 1851-ben megkezdett építést két tervezőépítész halála is késlelteti, és közben még a kupola is beomlik. A görögkereszt alaprajzú templomot végül 1905-ben szentelték fel.

A Duna közelsége miatt hatalmas alapokat és három föld alatti pinceszintet kellett a templom alá építeni. Így majdnem akkora ház van a föld alatt, mint a föld felett. 60 év alatt építették fel a Bazilikát, amely két művészeti korszakot - klasszicizmust és eklektikát - is felölel. A templom belsejében kivételes műalkotások idézik a névadó Szent Istvánt, a magyar állam és egyházalapító királyát.

Az impozáns kupolauralkodik az épületen, melynek peremére érdemes felmenni. A Budapesten egyedülálló, 360 fokos körpanorámában 65 méter magasságból gyönyörködhetnek a látogatók. A felfelé vezető út jelentős részét korszerű és biztonságos felvonóval tehetik meg, majd ezt követően csigalépcsőn jutnak el a körkilátóba.

Parlament

A századfordulón épült meg és azonnal Budapest és a Dunai panoráma egyik meghatározó elemévé és legkedveltebb szimbólumává vált. Jellegzetesen eklektikus épület. A sok kis torony és a kőcsipke a város egyik legdekoratívabb épületévé teszi. A világ egyik legnagyobb parlamentként funkcionáló épülete.

A magas rangú vendégek tiszteletet parancsoló kőoroszlánok között léphetnek be az épületbe, majd díszes lépcsőn jutnak el a kupolaterembe, amely a legelegánsabb állami fogadások színhelye. Innen nyílik a két szimmetrikus szárny, mely egykor az alsó- és a felsőháznak adott otthont. A Parlament belső terei és díszítése mindenképpen megér egy látogatást.

Vajdahunyad Vára

Forrás:www.visitors.hu

A Vajdahunyad vára 21 épületből álló romantikus együttesét 1896-ban emelte Alpár Ignác. A romántól a gótikán, a reneszánszon át a barokkig csaknem valamennyi történelmi stílust, a történelmi Magyarország ismert, híres műemlékei egyes részének hű ábrázolásával bemutató épületcsoport.

Egyes részletei az erdélyi Vajdahunyad-várat utánozzák, innen származik neve is

A Fővárosi Állat és Növénykert

Forrás: www.visitors.hu

A pesti állatkert 1866-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, de csodálatos épületeinek nagy része az 1900-as évek elejének nagy átalakításakor készült. Ekkor lett a kert tulajdonosa a Főváros. Nagyszabású építkezések kezdődtek. Megépült a Nagy- és Kisszikla, a Kós Károly tervezte erdélyi magyar stílusú épületek sora, a főbejárat Neuschloss Kornél tervezte elefántos kapuja és az Elefántház Zsolnay mázas kerámiával díszített, orientális stílusú épülete, ami mára az Állatkert jelképévé vált.Nem csak gyermekekkel érdemes idelátogatni. Hatalmas zöld fái, különleges, szemet gyönyörködtető virágai, műemlékei kedveltté teszik mindenki számára. Gyerekek járnak ide játszani, fiatalok randevúznak a kapunál és járják végig kézenfogva az ösvényeket, idősek beszélgetnek a padokon - ez a hely nem korhoz kötött.A Fővárosi Állat és Növénykert, az ország legtöbb látogatót fogadó kulturális intézménye, az év minden napján de. 9.00 órától napnyugtáig változatos programokkal várja vendégeit

.Íme néhány az ujdonságokból:

- ismét teljes pompájában látható az Elefántház, amelynek tornyából megcsodálható a Városliget teljes panorámája - a felújitott Kós Károly Madárház, ahol egyszerre láthatóak a világ legkisebb majmai, legnagyobb viperái és a félelmetes pápaszemes kajmánok - az ország egyetlen gorillacsaládja és sok eddig nem látott új állat pl. tarvarjak, elefántcickányok, bali seregélyek, babirussza, ugró nyúl, sivatagi róka, oroszlánfóka - a virágcsokorként pompázó, törpe fákat bemutató művészi Bonsai Pavilon és a Japánkert
- a felújított Kisszikla, amelyben az ország egyetlen barlang-étterme és-mozija működik
- a "Természet ékszerei" kiállítás,ahol színpompás hüllők, kétéltűek és madarak láthatók
- az "Élet-halál Ház", ahol az élet születésébe és elmúlásába nyerhetünk bepillantást
- hatalmas keselyűröpde és mókusmajom kifutó ahol a látogatók az állatok között sétálhatnak
- az ország egyetlen lepkekertje
- az ország legszebb játszótere, ahol gyermeke kipróbálhatja, milyen a föld alatt vagy éppen a levegőben mozogni.

 

Budapest fürdői

Forrás: www.visitors.hu

Világhírű gyógyfürdőinket a város területén fakadó mintegy nyolcvan különböző hőfokú és kémiai összetételű természetes hőforrásnak köszönhetjük. A négy különböző forráscsoport 20-70 °C-os vizét a római kor óta folyamatosan használják fürdők és gyógyfürdők céljára. A források vizében oldott ásványi sók számos mozgásszervi és egyéb betegség gyógyítására alkalmasak.

Talán már a Dunától nyugatra fekvő területeket elfoglaló rómaiak is azért itt alapították székhelyüket, Aquincumot, mert kedvelték az itt feltörő melegforrások gyógyító vizeit. Hatalmas fürdőik romjait több helyen is láthatjuk Óbudán, többek között a ma Római fürdőnek nevezett strandfürdő területén.

Az országot százötven évig uralmuk alatt tartó törökök számos fürdőt építettek a budai hőforrásokra. Ezek legjelentősebb török kori emlékeink közé tartoznak. Három közülük eredeti formájában maradt ránk, ma is látogatható. Mindhármat az 1560-70-es években építtette Szokoli Musztafa budai pasa. A Rudas fürdő melegvizes forrásait a középkor óta hasznosították. A nyolcszögletű medence és a félgömb formájú kupola a legszebb megmaradt török fürdőépület. Az uszoda és a gőzfürdő épülete 20. századi hozzátoldás.

A Király fürdő Fő utcai szárnya ugyan a múlt században épült, de a Ganz utca felől kívülről is láthatók a medencéket fedő jellegzetes török kupolái. (A fürdőt férfiak és nők naponként felváltva használhatják.)

A Császár fürdő nyolcszögletű kupolával fedett medencéje szintén ebből a korból maradt ránk. Török feliratos emlékköve szerint 1570-ben építették, egy középkori fürdő maradványaira. A törökfürdőt körülvevő épülettömböt a 19.században építették hozzá.

A Gellért Gyógyfürdő helyén már a 13. században a források gyógyhatását kihasználó kórház állott, de a törökök is építettek itt fürdőt. A jelenlegi Gellért Szálloda és Gyógyfürdő eklektikus épületét 1918-ban emelték. Gyönyörű, mozaikkal kirakott belső medencéje és a strandfürdő nyitott hullámmedencéje bármely korosztály számára kellemes felüdülést nyújt.

A nemrég felújított Lukács fürdő vize mozgásszervi betegségekre van jó hatással, de a pestiek kortól és egészségi állapottól függetlenül élvezik az úszkálást a télen -nyáron látogatható nyitott, melegvizes medencében.

A természetesen fakadó forrásokon kívül a 19. század óta a kiváló magyar geológus, Zsigmondy Vilmos tervei alapján fúrt artezi kutakból termelt gyógyvizekre is építettek kitűnő fürdőket. Ilyen a Városligetben a szintén nemrégiben felújított Széchenyi fürdő, amit az 1870-es években fúrt 970 m mély artézi kútból feltörő 74°C-os gyógyvíz hasznosítására hoztak létre az 1900-as évek elején. Gőz-, termál- és strandfürdő várja itt a felüdülni vágyókat.

A Széchenyi Fürdő

A Széchenyi Fürdő - Pest első gyógyfürdője - felépülte után Európa egyik legnagyobb és legszebb fürdőkomplexuma volt. Létét annak köszönheti, hogy Zsigmondy Vilmos bányamérnök sikeres mélyfúrásokat végzett a Városligetben. Zsigmondy 1868-ban kezdte meg a városligeti kút fúrását, és 10 éves munkával a mai Hősök terén, 970 méteres mélységben 74 oC-os, ásványi sókban gazdag termálvizet talált. Ennek vizét felhasználva már 1881-ben ideiglenes jellegű "Artézi fürdő" működött itt.

Bővebben: A Széchenyi Fürdő

 

Citadella

Forrás: www.visitors.hu

A hegy tetejét koronázó jellegzetes formájú, komor Citadellát a szabadságharc után, az abszolutizmus idején építtette a bécsi udvar katonai célokra, a főváros népének megfélemlítésére.

A katonai fontosságát elvesztett Citadellát ma az idegforgalom szervei vették át. A Citadella déli csúcsának magasodó, a főváros csaknem minden pontjáról jól látható Felszabadulási Emlékművet 1947-ben állították fel. A központi figura a béke pálmaágát magasra emelő szimbolikus női alak, a 29 m magas talpazatot szintén jelképes mellékfigurák díszítik. Az emlékmű hátsó falára a Budapest felszabadulásáért hősi halált halt szovjet katonák nevét viselték.

Múzeumok Budapesten

Forrás: www.visitors.hu

Ady Endre Emlékmúzeum
1053 Budapest, Veres Pálné u. 4-6.
Tel.: (1) 337-8563
I.01.-XII.31.: Sz-V: 10-18h

Aquincumi Múzeum
1031 Budapest, Szentendrei út 139.
Tel.: (1) 250-1650

Aranysas Patika Múzeum
1014 Budapest, Tárnok u. 18.
Tel.: (1) 375-9772
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
szezonban: XI.15.-III.15.: 10.30-16h
szezonon kívül: 10.30-17.30h
150 HUF Gyerekeknek 6 éves korig: 100%, Diák/katona/nyugdíjas: 50%

Bajor Gizi Színészmúzeum
1124 Budapest, Stromfeld Aurél út 16.
Tel.: (1) 356-4292
Fax: (1) 375-1184-115
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.oszmi.hu
I.01.-XII.31.: Cs-V: 14-18h
500 HUF Diák/katona/nyugdíjas/csoport:40%

Barlanglak és Emlékkiállítás
1222 Budapest, Veréb u. 2-4.
Tel.: (1) 227-0717

Bartók Béla Emlékház
1025 Budapest, Csalán u. 29.
Tel.: (1) 394-2100
Tel./fax.: (1) 394-4472
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bélyegmúzeum
Cím: 1074 Budapest, Hársfa u. 47.
Telefon: 061/341-5526
Honlap: www.belyegmuzeum.hu
Nyitva tartás: 04.01.-10.31-ig 10-18 óra között
11.01.-03.31-ig 10-16 óra között
Hétfő szünnap
Január 1., november 1., december 24., 25., 26. zárva

Bibliai Múzeum
1092 Budapest, Ráday u. 28.
Tel./fax.: (1) 217-6321
I.01.-XII.31.: K-V: 10-17h

Budapesti Történeti Múzeum
1014 Budapest, Szent György tér 2.
Tel.: (1) 225-7809, (1) 225-7810
Fax: (1) 225-7818, (1) 225-7819
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.btm.hu
V.16.-IX.15.: H-V: 10-18h, IX.16.-XI.01.: SZ-H: 10-18h, XI.01.-II.28.: SZ-H: 10-16h, III.01.-V.15.: SZ-H: 10-18h
600 HUF, Diák/nyugdíjas: 300 HUF

Dreher Sörgyárak Rt. Múzeum
1106 Budapest, Jászberényi u. 7-11.
Tel.: (1) 432-9700/9601, (1) 432-9700/9850
Fax: (1) 432-9846
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.dreherrt.hu
szezonban: 10-18h

Ernst Múzeum
1065 Budapest, Nagymező u. 8.
Tel.: (1) 341-4355, (1) 413-1310

Evangélikus Országos Múzeum
1052 Budapest, Deák Ferenc tér 4.
Tel./fax.: (1) 317-4173
szezonban: K-V: 10-18h
Gyerekeknek 6 éves korig: 100%, Diák: 50%

Fővárosi Képtár
1037 Budapest, Kiscelli u. 108.
Tel.: (1) 250-0304, (1) 388-8560
Fax: (1) 368-7917

Gázmúzeum
1081 Budapest, Köztársaság tér 20.
Tel./fax.: (1) 477-1347
szezonban: H: 9-13h

Hadtörténeti Intézet és Múzeum
1014 Budapest, Tóth Árpád sétány 40.
Tel./fax.: (1) 356-9586
Tel: (1) 356-9522
Web: www.militaria.hu
IV.01.-IX.30.: 10-18h, X.01.-III.31.: 10-16h

Hopp Ferenc Kelet-Ázsiai Művészeti Múzeum
1062 Budapest, Andrássy út 103.
Tel.: (1) 322-8476
Web: www.imm.hu
szezonban: 10-18h

Iparművészeti Múzeum
1091 Budapest, Üllői út 33-37.
Tel.: (1) 456-5100, (1) 218-5821
Fax: (1) 217-5838
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.imm.hu
szezonban: 10-18h

Jókai Emlékszoba
1121 Budapest, Költő u. 21.
Tel.: (1) 395-2605
IV.-X.: SZ-P: 10-14h, SZ-V: 10-16h

József Attila Emlékszoba
1095 Budapest, Gát u. 3.
Tel.: (1) 216-6127

Kassák Múzeum
1033 Budapest, Fő tér 1.
Tel.: (1) 368-7021
I.01.-XII.31.: K-V: 10-18h

Kegyeleti Szakgyűtjemény (Múzeum)
1086 Budapest, Fiumei út 16/C. épület
Tel.: (1) 323-5100/132,239, (1) 323-5132
Fax: (1) 323-5242
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.btirt.hu
I.01.-XII.31.: H-CS: 10-15h, P: 10-13h

Kodály Zoltán Emlékmúzeum és Archívum
1062 Budapest, Kodály körönd 1.
Tel.: (1) 352-7106
Fax: (1) 322-9647
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Kortárs Művészeti Múzeum
1014 Budapest, Szent György tér 2.
Tel.: (1) 375-9175
Fax: (1) 212-2534
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.ludwigmuseum.hu

Közlekedési Múzeum
1146 Budapest, Városliget krt. 11.
Tel.: (1) 273-3840
Fax: (1) 363-7822
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.km.iif.hu

Kresz Géza Mentőmúzeum
1055 Budapest, Markó u. 22.
Tel.: (1) 350-3737/4188
Fax: (1) 350-3737/4199
szezonban: K-V: 8-14h 60 HUF

Laki Károly Néprajzi Magánmúzeuma
1165 Budapest, Kalitka u. 1.
Tel.: (1) 403-7909

Liszt Ferenc Emlékmúzeum és Kutatóközpont
1064 Budapest, Vörösmarty u. 35.
Tel.: (1) 322-9804
Fax: (1) 342-7320
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.lisztmuzeum.hu

Magyar Elektrotechnikai Múzeum
1075 Budapest, Kazinczy Ferenc u. 21.
Tel.: (1) 322-0472
Fax: (1) 342-5750
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
szezonban: K-Sz: 11-17h

Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum
1014 Budapest, Fortuna u. 4.
Tel./fax.: (1) 375-6249
E-mail:Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.mkvm.hu

Magyar Építészeti Múzeum
1036 Budapest, Mókus u. 20.
Tel./fax: (1) 388-6170, (1) 367-2686

Magyar Mezőgazdasági Múzeum
1146 Budapest, Városliget, Vajdahunyadvár
Tel.: (1) 363-1117, (1) 363-1973
Tel./fax.: (1) 363-2711
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
II.15.-XI.14.: K-P, V: 10-17h, SZ: 10-18h, H: zárva, XI.15.-II.14.: K-P: 10-16h, SZ-V: 10-17h, H: zárva

Magyar Nemzeti Bank Bankjegy- és Érmegyűjtemény
1054 Budapesst, Szabadság tér 8-9.
Tel.: (1) 428-2600/1532, (1) 428-2600/2905
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Magyar Nemzeti Múzeum
1088 Budapest, Múzeum krt. 14-16.
Tel.: (1) 327-7749, (1) 338-2122
Fax: (1) 317-7806
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.hnm.hu
III.15.-X.15.: K-V: 10-18h, X.15.-III.15.: K-V: 10-17h
Gyermekeknek 6 éves korig: 100%, Diák/katona/nyugdíjas: 50%

Magyar Természettudományi Múzeum
1083 Budapest, Ludovika tér 6.
Tel.: (1) 210-1085
Fax: (1) 303-6194
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.nhmus.hu
szezonban: SZ-H: 10-18h, Kedd szünnap
400 HUF Gyermekeknek 14 éves korig: 50%, Diák/katona/nyugdíjas: 50%, csoportkedvezmények

Millenniumi Földalatti Vasúti Múzeum
1052 Budapest, Deák Ferenc téri aluljáró
Tel.: (1) 317-2411/41103, (1) 461-6500/41103

Néprajzi Múzeum
1055 Budapest, Kossuth Lajos tér 12.
Tel./fax.: (1) 473-2441
Tel.: (1) 473-2400
Fax: (1) 473-2401
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.neprajz.hu

Országos Földtani Múzeum
1143 Budapest, Stefánia út 14.
Tel.: (1) 267-1427
Fax: (1) 363-3931
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.mafi.hu
szezonban: Cs, SZ-V: 10-16h
150 HUF Gyermekeknek 6 éves korig: 100%, Diák/nyugdíjas: 33%, csoport: 66%

Óbudai Múzeum-Kun Zsigmond Lakásmúzeuma
1033 Budapest, Fő tér 1.-fő tér 4.
Tel./fax.: (1) 250-1020
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.extra.hu/obmuzeum
szezonban: K-P: 10-18h, SZ-V: 10-18h, szezonon kívül: K-V: 10-17h
200 HUF Diák/nyugdíjas/csoport: 50%, katona: 100%

Öntödei Múzeum
1027 Budapest, Bem József u. 20.
Tel.: (1) 202-5327, (1) 201-4370
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.omm.hu
szezonban: K-V: 9-16h

Budapest Postamúzeum
Cím: 1061 Budapest, Andrássy út 3. 1. emelet
Telefon: 061/269-6838
Fax: 061/268-1958
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Honlap: www.postamuzeum.hu
Nyitva tartás: 10-18 óra között
Hétfő szünnap
Január 1., november 1., december 24., 25., 26. zárva

Petőfi Irodalmi Múzeum
1053 Budapest, Károlyi Mihály u. 16.
Tel.: (1) 317-3611, (1) 317-3450
Fax: (1) 317-1722
E-mail: muzeuminf@pimhu
Web: www.pim.hu
I.01.-XII.31.: K-V: 10-18h
250 HUF, Családi belépőjegy: 500 HUF, Gyermek/diák/nyugdíjas: 100 HUF, Tárlatvezetés: 700 HUF

Ráth György Múzuem (Iparművészeti Múzeum)
1068 Budapest, Városligeti fasor 12.
Tel.: (1) 342-3916
Web: www.imm.hu
szezonban: 10-18h

Rendőrség-Történeti Múzeum
1087 Budapest, Mosonyi u. 7.
Tel.: (1) 477-2183
Fax: (1) 477-2186
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.policehistorymus.com
I.01.-XII.31.: K-V: 10-17h

Szépművészeti Múzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 41.
Tel.: (1) 469-7100
Fax: (1) 469-7171
szezonban: K-V: 10-17.30h
700 HUF Diák/gyerek/katona/nyugdíjas: 100 %

Szoborpark Múzeum
1223 Budapest, Balatoni út
Tel.: (1) 424-7500
Fax: (1) 337-5050
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.szoborpark.hu

Budapest Telefónia Múzeum
Cím: 1014 Budapest, Úri utca 49.
Telefon: 06 1/201-8188
Nyitva tartás: 10-16 óra között
Hétfő szünnap.
Január 1., november 1., december 24., 25., 26. zárva

Testnevelési- és Sportmúzeum
1146 Budapest, Dózsa György út 3.
Tel.: (1) 252-1696
Fax: (1) 469-5012
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.sportmuzeum.hu

Textilmúzeum
1036 Budapest, Lajos u. 136-138.
Tel.: (1) 430-1387
Tel./fax.: (1) 367-5910
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Thermae Maiores - Fürdő Múzeum
1033 Budapest, Flórián téri aluljáró
Tel.: (1) 250-1650
Fax: (1)v 430-1083

Tűzoltó Múzeum
1105 Budapest, Martinovics tér 12.
Tel./fax.: (1) 261-3586

Újpesti Helytörténeti Gyűjtemény
1043 Budapest, Berda József u. 48.
Tel./fax.: (1) 370-0652
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Vasarhely Múzeum
1033 Budapest, Szentlélek tér 6.
Tel.: (1) 388-7551
Tel./fax.: (1) 250-1540

Zenetörténeti Múzeum és Bartók Archívum
1014 Budapest, Táncsics Mihály u. 7.
Tel.: (1) 214-6770

Zsidó Múzeum
1077 Budapest, Dohány u. 2.
Tel.: (1) 342-8949

Józsefvárosi Galéria és Zászlómúzeum
1085 Budpest, József krt. 68-70.
Tel./fax.: (1) 313-9883
Web: www.matavnet.hu/kert19
Galéria: H-P: 10-17h
Zászló kiállítás: K-V: 11-18h

Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, Könyvtár és Levéltár
1013 Budapest, Apród u. 1-3.
Tel.: (1) 375-3533
Fax: (1) 375-3936
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
szezonban:10.30-17.30, szezonon kívül: XI.15.-III.15.: 10.30-16h
150 HUF Gyermekeknek 6 éves korig: 100%, Diák/katona/nyugdíjas: 50%

Árpád Vére Lovasiskola

Budapest közelében, a gödöllői kivezető út mellett működik az Árpád Vére lovas nomád kalandtábor. Talán még nem késő hírt adni erről a helyszínről. Gyermekeknek, 9- 10 éves kortól hirdetnek táborozást. Külön lány és fiú szállással - jurtákban való alvással, teljes ellátással, egész nyáron keresztül folyamatosan. A "tantárgyak": lovaglás, íjászat, kézműves-foglalkozások, zenei ismeretek. Lehetőség nyílik nem csak tereplovaglásra, lovas íjászatra, de a lovaglás elméleti és gyakorlati alapjainak elsajátítására, a lóápolás és a lószerszámok gondozásának megtanulására is. A gyermekek megismerkedhetnek az íjászattal ugyanúgy, mint más fegyverek használatával.

Bővebben: Árpád Vére Lovasiskola

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés