Feng Shui és a konyha

Feng Shui és a konyha - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A FENG SHUI KONYHA ÉS
AZ EGÉSZSÉG

Forrás: Horváth Mária: Feng shui a konyhában

Az egészséges táplálkozás alapelvei az egyensúly és a mértékletesség Keleten és Nyugaton egyaránt. A hagyományos kínai orvoslás filozófiája azonban a táplálkozás alapelveit is rendkívül személyre szabottan alkalmazza. E filozófia nem ajánl mindenki számára egyaránt egészséges ételeket. Ahogyan minden emberre más-más testalkat, fiziológia, anyagcsere, érzelmi felépítés és életmód jellemző, úgy az egészség megőrzésének és helyreállításának is egyedi útját kell követnie.
Mindazonáltal a feng shui konyha is számon tartja a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás néhány általános alapelvét. Az első szempont az, hogy a gyomor és a lép-hasnyálmirigy csoport az emésztés két legfőbb szerve, s ezek megfelelő mennyiségű és helyesen megválasztott étellel való ellátása a legfontosabb az egészség szempontjából. Így például a hideg étel megterheli a gyomrot, s a túlságosan hideg étel lelassítja az emésztést és lehűti a testet: ezért nem szabad túlzásba vinni a nyers zöldségek és a hűtött gyümölcslevek fogyasztását. Az az étel, amely nehezen emészthető - akár rossz minősége miatt, akár azért, mert nem rágtuk meg eléggé - ugyancsak megterheli a gyomrot. A friss étel fogyasztása ezért nagyon fontos összetevője az egészséges táplálkozásnak, akárcsak a lassú evés és az ételek gondos megrágása.
A gyorséttermek, a mélyfagyasztott termékek, a mikrohullámú sütők korában égetően sürgető feladat egy olyan táplálkozási rendszer felállítása, amely minden embernek megfelel. Úgy, hogy közben ízletes, könnyen elkészíthető és élvezettel fogyasztható legyen.
Egy étrend összeállításánál és kialakításánál sok szempontot figyelembe kell venni. A táplálkozást össze kell hangolnunk az emberek egyedi adottságaival, azaz az alkatával, a biológiai adottságaival, de kétségtelen az is, hogy a táplálkozásban nagy szerep jut a hagyományoknak is. De befolyásolja az éghajlat, az időjárás, a lakókörnyezet, és még nagyon sok egyéni szempont is.
Egyre nehezebb a hatalmas élelmiszerválaszték mellett céltudatosan és egészségesen táplálkozni. Nehezíti a helyzetet, hogy a kalóriatáblázatok, a vitamin- és ásványanyag tápértékek, a fogyasztóprogramok alaposan összezavarják azt, aki megpróbál eligazodni közöttük.
Az élelmiszerfeleslegek korában élünk, mégis hiányos a vitaminfelvételünk. A főzési technikákkal teljesen tönkretesszük az ételek ásványianyag tartalmát. A családok táplálkozási szokásai a legvadabb végleteket tükrözik. A mai gyerekek sült krumplin, pizzán és hamburgeren nőnek fel, holott ezekkel csak feleslegesen megterhelik a szervezetüket. A másik véglet lehet, amikor tudományos szempontok alapján alakítják az étkezést. Ilyenkor csak az előírások számítanak, az ételt nem élvezzük, nem ízlelgetjük, csak darabjaira szedjük. Különböző megfontolások miatt - ami lehet a túlsúly, az egészség, vagy csak a divat - teljesen mellőzzük a cukor, a zsír, a vörös húsok, a tojás, stb. fogyasztását. Végül már teljesen ízetlen, élvezhetetlen a táplálkozásunk.
Szerencsére az utóbbi időben, ha lassan is, visszafordul az érdeklődés a konyhai élvezetek felé. Egyre többen belátják, hogy a jó egészség és a megfelelő táplálkozás kulcsa az egyensúly és mértékletesség. Minden ételnek és alapanyagnak megfelelő tulajdonságai vannak, amelyek segítenek megőrizni testünk és lelkünk harmóniáját. Az olcsó, silány ételek, a szeretet, a gyűlölet, a böjt és a dőzsölés szélsőségei számos egészségkárosító probléma okozói.
A feng shui konyha művészet. Fontos, hogy mindenki, aki átveszi ezt a módszert, élvezettel főzzön, és még nagyobb élvezettel táplálkozzon. Alapvetően azt tanítja, hogy szervezetünknek sok pozitív energiára van szüksége, a táplálkozással pedig nagyon sok ilyet teremthetünk. Telítettség, éhezés, rossz közérzet helyett megelégedettséget, jó hangulatot, egészséges szervezetet kell biztosítanunk.
Fizikális éhségünkön túl az étkezéssel ki kell elégítenünk a színek és illatok iránti igényünket is. A feng shui konyha színek szerint is megkülönbözteti az élelmiszerek gyógyító hatását. A feng shui konyha és főzéstechnika az embert állítja középpontba, az egyéni szükségletek alapján válogatja össze a hozzáillő élelmiszereket, fűszereket. Annak lesz igazán optimális a táplálkozása, aki ismeri az élelmiszereket, azok melegítő, hűtő, kiegyensúlyozó hatását. Ez a módszer ugyan ellentmond minden diétának, táplálkozástudományi elméletnek, mégis évezredek óta működik.
Az emberi léthez nélkülözhetetlen az evés és az ivás. A tudatos étkezés a tudatos léthez segít hozzá. Minden, ami létezik a világban meghatározott kisugárzással van ránk, energiákat hordoz. Így energiával tölt fel minden élelmiszer is. Ezért hibás az a nézet, amikor jó és rossz élelmiszerekre osztják fel az ételeket. Csupán arról beszélhetünk, hogy milyen energiák hordozói. Az aztán az egyén feladata, hogy megtanulja, mikor, miből, mire van szüksége.

Most pedig vegyük sorra azokat a legfontosabb ismereteket, amelyek megkülönböztetik a feng shui konyhát az egyéb ételkészítési módoktól:

a Mint ahogy a feng shui asztrológia sem azonos a kínaival, ugyanígy a feng shui konyha sem. Azonos alapanyagok, eszközök, technikák természetesen vannak, de a kettő nagyon is elválik.
a Fontos vezérelve a jin és a jang harmóniájának megteremtése az étkezésben. Erről egy külön fejezet szól, hiszen ez a legmeghatározóbb része.
a A főzés másik meghatározó alaptétele az öt elem alapelve. Amikor az öt elem figyelem
bevételével főzünk, akkor az elemek különböző hatását az ételek megválasztásával, formájával, ízével, az elkészítés módjával, a főzéstechnikával egyaránt kifejezésre juttatjuk. Ha az elemek támogató ciklusát tartjuk be az étkezésben, akkor olyan harmonikus ételt kapunk, ami ízhatásában, megjelenésében és színvilágában egyaránt a harmónia megteremtését segítik elő a szervezetünkben. Egy ilyen étkezés után úgy érezzük magunkat jóllakottnak, hogy nincs kellemetlen mellékhatása a teli hasnak. (Nem puffadunk, nem fújódunk fel, új energiákra tettünk szert az étkezés után.) Az elemek rendszeréről az étkezésben szintén külön fejezet szól.

a Kiemelt szerepe van a főzésben, illetve a főzés előkészítésében az alkalmazott vágási technikáknak.
A feng shui konyhában csak nagyon éles, jól vágó késeket és vágóeszközöket szabad használni, hiszen ha vágás helyett életlen késsel csak összeroncsoljuk az alapanyagokat, egészen más ízhatást érünk el végeredményként.
a Erősen befolyásolja az elkészült étel minőségét a főzési stílus és elkészítési mód. Más és más elemhatást érhetünk el, ha gőzöljük, pároljuk, nagy lángon főzzük, grillezzük, esetleg sütjük az ételeket. Egyébként a legideálisabb tűzhely a feng shui felfogása szerint a villanysütővel és gázlánggal működő.
a Nem mindegy, hogy milyen eszközöket, edényeket használunk az előkészítés és a főzés során.
A feng shui előnyben részesíti az üveg, a porcelán, a fém, az agyag, az öntöttvas edényeket, tehát minden olyat, ami természetes anyagból készül.
a Minőségileg más ételt eredményez pusztán az a tény, hogy villanytűzhelyben, kemencében, gőzön, napon, avagy grillsütőn készülnek-e az ételeink.
a Végül igen fontos szempont az ételek minősítésénél a konyhai környezet, az ételkészítéskor átélt hangulat, a tálalás és a terítés is.
Ez a könyv körülbelül tizenhét év gyűjtő munkájának, háziasszonyi tapasztalatának az eredménye.
A feng shui konyha iránti érdeklődésemet igazán a gyerekem betegsége indította el, majd amikorra ő meggyógyult, egyszerűen beleszerettem ebbe az ízvilágba.
Fontos, hogy csak olyan receptekkel dolgozom, amelyeknek az alapanyagai nálunk minden nehézség nélkül kaphatók.
Az is lényeges szempont volt számomra, hogy a mi éghajlatunkon élő emberek "biológiailag" nem tiltakoznak az ételek ellen. Mit értek ezen? Például azt, hogy a tenger gyümölcsei helyett egy magyar gyomor sokkal szívesebben fogyaszt nálunk is élő állatok húsából.
Tehát bevallom: magyarosítottam az eredeti előírásokat. Sok meglepetést is tartogat a feng shui konyha. Azt hinnénk, hogy a sok bors, a sokféle fűszer igazi magyar szokás! Hát ez bizony tévedés! A távol-keleti ízek sokkal csípősebb ízhatásúak, és bármilyen meglepő, a csípős ízhatás gyógyító.

Összefoglalva tehát!

Az vezérelt, hogy csak olyan ételeket, italokat állítsak össze, amelyek egyszerűen elkészíthetők, egészségesek, könnyűek, jól emészthetők. Lehet, hogy különleges ízhatás, de tetszetős ízek.
A legfontosabb szempont pedig, hogy az egészség helyreállításában, megőrzésében, vagy felállításában segítsenek.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés