Gyomorkeserűk

Gyomorkeserűk - 3.3 out of 5 based on 7 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 3.67 (6 Votes)

Olvasóink értékelése: 3 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Gyomorkeserűk

Sokan ellene vannak az alkoholfogyasztásnak. Ami maximálisan érthető. Mégis a teljes absztinencia célszerűsége erősen megkérdőjelezhető a modern gyógyászati adatok tükrében. A gyomorkeserűk nevét nagyon helyesen kapcsolják össze sokan a gyógynövényekkel és a természetes növényi kivonatokkal. Nagyapáink idején még sokkal általánosabb szokás volt, egy kiadós étkezés után egy kis kupica gyomorkeserűt lehajtani. Valamikor sok házi recept is közkézen forgott, amikhez a különféle emésztést segítő, epehajtó hatású gyógyfüveket használták. Étkezést követően például egy fél kupica gyomorkeserű sokkal jótékonyabb a szervezet működését tekintve, mint a kávé. Egy csésze fekete nagyobb terhet ró ugyanis a májra, mint egy kis gyomorkeserű. További pozitívum a mértékletes alkoholfogyasztás mellett, hogy némi finom bor vagy sör biológiailag élő anyagokban, enzimekben bővelkedik. Ezért sokkal egészségesebb például a szénsavas üdítőitaloknál, kólánál vagy Fantánál. A keserűk igen nagy változatosságot mutatnak. A legenyhébb Camparitól, amelyet akár önállóan, más italokkal megegyező mennyiségben lehet fogyasztani, egészen azokig a keserűkig, amelyekből csupán néhány csöppnyit használnak, más italok ízesítésére. Ezekből kaphatunk most egy kis ízelítőt.

 

 
 
Ha azt mondjuk, gyomorkeserű, van aki megborzong és van, aki elkezdi sorolni, hogy melyek tartoznak ide: Unicum,  Becherovka, Jägermeister, Campari, Máltai királykeserű, St Hubertus és még sorolhatnánk.
Emésztést serkentő keserű italról van szó, amely gyógynövényekkel ízesített szeszes ital is egyben.
Kezdjük az elején, a legismertebb márkával.

Zwack Unicum

Das ist ein Unicum - ezt mondta róla II. József magyar király, kinek udvari orvosa, a Zwack család egyik őse alkotta 1790-ben, azóta igazi hungarikummá vált.Az Unicum az egyik leghíresebb magyar védjegy, amely a Zwack cég tradicionális gyomorkeserű likőrjét jelöli.
Több mint negyven gyógy- és fűszernövény keverékéből készül.
Erőteljesen keserű, száraz jellegű likőr, melyet étvágygerjesztő hatása miatt, főként aperitifként fogyasztunk.
Receptje titkos, az esztergomi Prímási- és Főkáptalani Levéltárban van letétben.

A Zwack-cég csak 1840-ben alakult meg a budapesti Marokkó udvarban. Itt kezdték el gyártani az unikumot eredeti receptje alapján, melyet 1883-ban vettek lajstromba vagyis védjegyeztek, a mára már világszerte jól ismert gömbölyded üveggel és fehér alapon piros kereszttel.
Sokan nem is gondolják, hogy az unicumos üveg például azért lett gömb alakú, mert egyes filozófusok szerint a gömb a legtökéletesebb alakzat és egyben a lélek formája. A védjegyen látható arany Szent István kereszt nemcsak a négy égtájat szimbolizálja, hanem a négy őselem emberi testre gyakorolt jótékony hatását is.

Az 1940-es évek megviselték a Zwack céget. 1944-ben 3 bombatalálat érte a gyárat, amely súlyos károkat okozott, ami pedig megmaradt az épületből,  azt a németek kivonulásuk előtt felgyújtották.
A gyárat teljes helyreállítása után 1948 őszén államosították, ám Zwack hamis receptet adott át.
A család kénytelen volt elhagyni az országot, majd Olaszországban ismét megkezdték az Unicum előállítását. Ettől fogva kétféle Unicum létezett: egy állami tulajdonban lévő hazai, és egy az Olaszországban előállított eredeti.
Zwack Péter  1989-ben visszavásárolta korábban államosított családi tulajdonát, és megkezdte az eredeti Zwack Unicum újbóli magyar gyártását.

Az Unicum sajátságos zamatának elérésében a fél éves tölgyfahordós érlelés is nagy szerepet kap.
A kis, vastagtalpú, rövid szárú, gyűszűnyi márkapohár tökéletes az ital kortyolgatásához, de természetesen fogyaszthatjuk konyakos pohárból is.
Az ital hőmérséklete tetszés szerint választható meg: aperitifként legjobb szobahőmérsékleten csakúgy mint a légúti problémákra, aki vacsora után fogyasztja, lehetőleg igya hűtve, aki energiát szeretne nyerni belőle, annak forrón ajánlott a fogyasztása.
Az első kortyot jártassuk meg szánkban, hogy a zamatok szétterjedjenek. Utóíze még sokáig emlékeztet az elfogyasztott italra.

Becherovka

A másik gyomorkeserű a Becherovka, korábban Karlsbader Becherbitter vagyis "karlsbadi Becher-keserű" nevű ital egy a nevéből is  adódóan Karlsbadból származó (ma Karlovy Vary Csehországban), zöldes-sárgás színű gyomorkeserű.
1805-ben a patikus Josef Becher karlsbadi fogadójában szállt meg Plettenberg Mietingen gróf, aki magával hozta angol orvosát, Dr. Frobriget is. Itt derült ki, hogy mind az angol orvos, mind a német-bohém patikus szenvedélye, gyógyfüvekből alkoholos kivonatokat készíteni.
A közös kísérletezések után, mikor Dr. Frobrig elutazott, új barátjának egy papírdarabkán egy recept mellé mindössze ennyit írt: "Ez egész jónak tűnik."
Josef Bechernek sikerült elkészítenie azt a keveréket, amelyet ma Becherovkaként ismerünk. A történethez hozzá tartozik, hogy ők ketten soha többé nem látták egymást.
1807-ben kezdte meg Josef Becher cége a gyomorkeserű gyártását karlsbadi angol keserű, majd karlsbadi Becher-keserű néven. 1841-ben fia Johann Becher vette át a céget. Az ő vezetése alatt kezdték meg az ital nagyüzemi gyártását és vált igazán ismertté a gyomorkeserű.
A Karlsbader Becherbitter akkor vált Becherovkává, amikor az I. világháború után Bohémia  a frissen alapított Csehszlovákia része lett. A II. világháború után államosították a gyárat, mára (2008) azonban a Becherovka a Pernod Ricard italgyárhoz tartozik.

Ennek a nedűnek az elkészítéséhez szükséges gyógynövénykeverék receptje is szigorúan őrzött titok, amelyet az italt előállító gyárban is mindössze ketten ismernek. A 21 gyógynövényből összeállított keverékeket zsákokba rakva egy héten keresztül alkoholban áztatják, majd az így elkészült kivonatot tölgyfahordókba öntik, ahol vízzel, borpárlattal, cukorral és egyéb adalékokkal együtt 2-3 hónapig érlelik.
A tölgyfahordó adja meg a Becherovka zöldes-sárgás színét.

Jägermeister

Harmadikként a talán legtöbb gyógynövényt tartalmazó  Jägermeistert említeném. 56 különböző gyógynövényből készül a német gyártmányú gyomorkeserű, melyet  Wolfenbüttel városában állítanak elő és palackoznak.
A 35%-os alkoholtartalmú italt általában jéghidegen tisztán, vagy más komponensekkel keverve fogyasztják. A klasszikus a narancslével vagy kólával történő keverés, emellett számos extrém változat is ismert, például kakaó, tej vagy energiaitalok hozzáadásával.

1934 óta létezik a likőr máig féltve őrzött receptje. A terméket már egy évvel később a német piacra  dobták. Ma már nyolcvannál is több államba exportálják az italt. Ezzel a Jägermeister az export tekintetében a legsikeresebb német szeszes ital.
A legtöbb országba készen palackozott termékként exportálják az italt, viszont négy országban léteznek engedélyesek, melyek helyben palackozhatják. Az alapanyagot azonban, vagyis az 56 különböző gyógynövény keverékét a minőség megőrzése érdekében kizárólag Wölfenbüttelben állítják elő.

A „vadászmestert", „fővadászt" jelentő Jägermeister fogalmát, az 1934-es szövetségi vadászati törvény vezette be újonnan Németországban. A névválasztás kézenfekvő, hiszen az ital megalkotója, Curt Mast maga is lelkes vadász volt. Egyébként a likőrt korábban  Göring-Schnaps-ként is emlegették.

 

Hubertus

A Jägermeister logója Szent Hubertus legendájára utalva egy szarvasfejet ábrázol, melynek agancságai között egy fénylő kereszt látható. S ha már itt tartunk,  hasonlóan legtöbb likőrtársához a Hubertus készítésének receptje is titkos. Azt azonban tudni lehet, hogy legfontosabb összetevői a finomszesz, víz, cukor, élelmiszer-színezék, karamell,citromsav, valamint több -féle gyógynövény kivonata is ízesíti az italt, amelyeket finomszeszben áztatnak és narancshéjkivonatot is adnak hozzá. Az alkoholtartalma 36% és a tölgyfahordós érlelés is ad egyfajta különleges ízvilágot az italnak.
Hubertus a legenda szerint szenvedélyes vadász volt, és egy nagypénteki vadászat alkalmával pompázatos szarvast pillantott meg, agancsai között fénylő kereszttel. Hubertus e jel hatására magába szállt és felhagyott a vadászattal. Először remete, aztán pap, majd püspök lett, a X. században pedig a vadászok és erdészek védőszentjükké választották.
Az üveg címkéjén egy német vers található, mely Otto von Riesenthal nevéhez fűződik, mely szabad magyar fordításban így hangzik:

Ez a vadász becsületének jelképe,
hogy óvja és gondozza a vadját,
vadászhoz méltóan vadásszon, ahogy illik,
s tisztelje a teremtményben a Teremtőt.

Campari

Végül szóljunk még a vörös szenvedélyről is, ami nem más mint a Campari.
Campariék már jó ideje gyártották italaikat, mikor Gaspare Campari egy Milánóhoz közeli faluból  beköltözött a városba, pontosan a dómmal szemközti árkádsorra. A Galleria a polgárosodó századvég jellegzetes építménye, mely a korzózást szolgálja a templom és a kultúra szentélye között, s ahol kávézók, elegáns boltok kínálják magukat. Ide szögezte ki a cégalapító Campari a család nevét az egyik bolthajtásra. Ebbe a  kávézóba tért be az osztrák-magyar kiegyezés évében a Galleriát felavató uralkodó II. Viktor Emánuel király. Megkóstolta a cég kesernyés italát, s hirtelen örömében királyi rangra emelte - no nem a családot, hanem az italt.  Amely persze ebben az esetben is szakmai titokként kezelt recepten alapult, de azért annyit tudhatunk róla, hogy 84 féle mediterrán fűszernövény és gyökér kivonatát tartalmazza.

A Campari fivérek szorgalmas munkával nemzeti itallá fejlesztették a piros nedűt. A Camparihoz kapcsolódó történelem a múzeummá alakított Casa Alta falain tekinthető meg. És ebben nemcsak a korabeli utcafotósok művei láthatók, hanem az utcai, lóversenytéri fényreklámok, a kávéházi hamutartók, gyufatartók is. Itt találhatók még a plakátok, festmények, amelyeket a kesernyés ital ihletett, egy műsorfüzet, amely a Scala háború utáni Toscanini- koncertjéről szól, melynek támogatója a Campari. Nincs még se zenegép, se tévé, a polgár ráérősen lapozgatja újságját, és apró kortyokban issza a kávét és persze mellé egy kis keserűt.

Gyomorkeserű likőr házilag, recept

Farsangkor és az év más időszakában is előfordul, hogy zsírosabbra, többre sikerült az ebéd az ideálisnál. Ilyenkor jól eshet egy kis kupica keserűlikőr, ami olyan gyógyfüvekből készült, amik segítik az emésztést, az epe működését.

Tudom megoszlanak a vélemények, hogy segíthet-e egyáltalán az, amiben alkohol van, de egyrészt nem kötelező, másrészt ha nem segít, csak finom, már megérte. Az adagból két liternyi itóka lesz.

7 dl tisztaszesz - ha nincs lehet vodka vagy más semleges ízű ital, pl. almapálinka, csak ezt vegyük majd figyelembe a hígításakor.

Áztassunk bele 2 - 2 dkg szárított gyógyfüvet az alábbiakból:
fehér üröm
ezerjófű
kálmos gyökér
édeskömény mag
angelika gyökér
izsóp
diólevél
koriander mag
kakukkfű
cickafark
vérontófű
friss gyömbér szeletekre vágva

Tegyük nagyobbacska csavarkupakos üvegbe és jól zárjuk le. Legalább egy hétig tartsuk a konyhaasztalon, és ha arra járunk, rázzuk fel. Kávéfilteren szűrjük le, öntsünk 5 dl vizet a gyógyfüvekre, majd azt is szűrjük bele.

15 - 20 dkg cukorból, 0,5 dl vízzel főzzünk karamellt, és töltsük a likőrbe. Egészítsük ki vízzel 2 literre és kóstoljuk meg. Ízlés szerint édesíthetjük és hígíthatjuk, de 30 % alkohol tartalom alá ne nagyon hígítsuk. Ennél a kóstolásnál még nagyon karcos, nyers az íze, ez idővel simulni fog. Hagyjuk állni néhány hétig, hónapig, hadd érjen.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés