< !-- google_ad_client = "ca-pub-4400937752181474"; /* Törzsasztal header */ google_ad_slot = "2797147411..." />

Törzsasztal 12.01.02.

Törzsasztal 12.01.02. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It 

Törzsasztal Borászati és Gasztronómiai Magazin 191. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

 

Algyői Halászcsárda Fehértói Halászcsárda és Panzió Kiskőrössy Halászcsárda

Archívum

A 2012.01.02-i adás tartalma.

(A televízióműsor összekötő szövegei írott formában)


Sok szeretettel köszöntöm a Törzsasztal Borászati és Gasztronómiai Magazin valamennyi kedves nézőjét.
A Fehértói Halászcsárdában egy, az év végi nagy evés-ivások utáni, téli időszakra különösen ajánlható ételt, kocsonyát készít Frank Sándor és Kádár-Németh Matild, amit akár reform, vagy kímélő ételnek is nevezhetünk, hisz sertés helyett ponty lesz az alapanyaga.
Folytatjuk a világfajtákat bemutató sorozatunkat, melyben a francia eredetű Sauvignon Blanc-nal ismertet meg bennünket Pelle László borszakértő, aki megkóstolja és értékeli a Nyakas Pince Sauvignon Blanc-ját.

 

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács és Kádár-Németh Matild konyhafőnök a Fehértói  Halászcsárda kemencéje mellett halkocsonyát készít.

A kocsonya egy hagyományos, szinte minden európai nép konyhájában fellelhető étel. Az első, kocsonyával kapcsolatos magyar írásos emlék 1544-ből származik. A szólás-mondásaink közül az egyik legismertebb a „Pislog, mint a miskolci kocsonyában a béka”, amely egy valóban megtörtént esethez kötődik, melynek helyszíne az egykori, miskolci Három Rózsa vendéglő volt, ahol egy béka tévedt a kocsonyába. Az étel helytörténeti jelentőségét bizonyítja, hogy 2000 óta Miskolc minden év februárjában Kocsonyafesztivált rendez.
Nos, Frank Sándor mesterszakács is kocsonyát készít, ráadásul nem a megszokott sertés alkatrészekből, hanem egy vízi élőlényből, de ne ijedjenek meg, nem békából, hanem egyik legnépszerűbb halfajtánkból, pontyból.

 

Pelle László egy újabb fehér szőlőfajtát, a Sauvignon Blanc-t mutatja be, és a Nyakas Pince 2010-es Budai Sauvignon Blanc-ját kóstolja

Úgy gondolom, hogy a borismeret, a borkultúra napjainkra az alapműveltség részévé vált, amit az alapokkal érdemes kezdeni, nevezetesen hasznos, ha megismerjük a fontosabb szőlőfajtákat. Borismereti sorozatunk először a világfajtákat, majd a hungarikumokat veszi sorra.
Sorozatunk harmadik részében még mindig a fehér szőlőknél tartunk, mégpedig a francia eredetű Sauvignon Blanc-nal ismertet meg bennünket Pelle László borszakértő, aki megkóstolja és értékeli a Nyakas Pince Sauvignon Blanc-ját is.

 


 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés