Gourmet Fesztivál 2014 Budapest

Gourmet Fesztivál 2014 Budapest - 4.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
 
Pin It

Gourmet Fesztivál 2014 Budapest

Időpont: május 30. és június 1.

Ahogy tavaly, úgy idén is lesz főhőse a Gourmet Fesztiválnak. Egyrészt persze a résztvevő kiállítók és a séfek, akik káprázatos fogásokkal várják a látogatókat. Ugyanakkor tegyünk közösen egy próbát, és gondoljunk egy ételre. Olyanra, amiből talán szombaton készül a legtöbb az országban, és ha bevalljuk, ha nem, amikor már hideg, akkor is rájárunk a tepsire délután. Egy fogásra, amelyben épp az a nagyszerű, hogy szeletelünk és rétegezünk.
A 2014-es Gourmet Fesztivál bemutatja: rakott krumpli legalább 30 felvonásban. Legalább ennyiféle verziót kóstolhatunk ugyanis május 30–június 1. között a Millenárison.

Muszaka, Gratin dauphinois, lasagne – csak néhány az emblematikus rakottak közül. Nincs olyan nemzet, amelyik valamilyen módon ne rakná egymásra kedvelt alapanyagait, hogy aztán megsütve varázslatos egytálételt készítsen belőle.

Egyébként – ha már legtöbbször a franciáktól eredeztetjük az ételt, akkor a legjobban a Tartiflette-re hasonlít, ami leginkább a sípályák melletti éttermek slágere. Télen számos városi étterem is kínálja, és rendszerint Reblochon (a camambert-nél folyósabb és nagyobb átmérőjű, sárgás penészkérgű) sajt, húsos szalonna, hagyma és krumpli alkotja, és egy kis fehérbort is használnak hozzá, ám tojást nem.

Az elegánsabb verzió a Gratin Dauphinois, amit inkább köretként adnak, bisztrótól a csúcséttermekig mindenhol. Vékonyra szeletelt krumplit rétegeznek fokhagymával és vajjal kikent tepsibe, sózzak, borsózzák, forró tejjel öntik fel, a tetejére pedig crème fraiche kerül, esetenként sajtot is reszelnek rá és a szerecsendió is nagy barátja.

Nehezen elképzelhető, hogy lenne olyan magyar család, amelyikben a rakott krumpli havonta legalább egyszer ne szerepelne a családi étlapon. Felmérések szerint Magyarországon a burgonya a negyedik leggyakrabban fogyasztott élelmiszer, évente átlagosan 50 kg-ot fogyasztunk el belőle. Az alapindíttatás tehát érthető, kolbász, tojás és tejföl jó esetben mindig van otthon. És ugye azt mondanunk sem kell, hogy mindenkinek megvan a maga titkos trükkje. Van, aki szerint a kolbászban van az igazság, míg mások szerint a krumpli vastagságán múlik minden, akad, aki előfőzi, míg mások nem. Persze, az sem mindegy, hol vesszük, és milyen a tejföl, és arról is gyakran megoszlanak a vélemények, hogy mikor öntsük rá. Újabb fordulatot hozhat, hogy kerüljön-e a tetejére reszelt sajt, bár ez többek szerint szentségtörés.

Nincs azonban olyan titok, amit mindenkinek érdemes megfogadnia, azon túl persze, hogy csak minőségi alapanyagból készülhet igazán jó étel. Rakott krumplihoz a nem szétfövő, „A” jelzésű burgonyát érdemes keresni, ilyen a Somogyi sárga kifli, a Cherie és az Agata.

Ízelítő a Gasztroszínpad programjaiból

- 30 km-es ételek:

  • Gusteau (Mád)
  • IKON (Debrecen)
  • Ráspi Étterem (Fertőrákos)

- Bíró-Segal párbaj: Sok a rizsa
- Zsombói Asszonyok – Hagyományos leveles rétes
- Csokoládé Műhely a Harrer családdal
- Szatmári Feri – Legjobban utált főzelékek
- Kárai Dávid (NoSalty) és David Seboek (Baraka) közös desszert bemutatója
- ELECTROLUX főzőshow a Szárnyas Ízvadásszal

Magyarország Csillagai

  • péntek: COSTES - Miguel Rocha Vieira
  • szombat: ONYX - Szulló Szabina és Széll Tamás
  • vasárnap: BORKONYHA - Sárközi Ákos


- MonJardin! – Mindennapi gasztrobotanika Domonyai Andrással
- Gasztrobarangolások az Ízesélet.hu vendégeivel
- A BBC Good Food bemutatja: Sallay Fanni – Cakeshop
- TVPaprika főzőbemutató Bede Róberttel

Jegyinformációk

3.300 Ft/nap

6.500 Ft/bérlet

amely tartalmaz egy:

  • Spiegelau borospoharat,
  • autentikus borkóstolót a Terra Hungarica jóvoltából,
  • Electrolux street food kóstolót,
  • csésze Nespresso kávét,
  • BBC Good Food Világkonyha magazint,
  • kóstolót a Hungária Rosé Extra Dry pezsgőből naponta az első 1000 látogatónak,

valamint számos érdekes programot és kóstolót a Gasztroszínpadon.

Jegyedet meg tudod vásárolni online, vagy személyesen az alábbi jegyterjesztő pontunkon:

NYUGATI TÉRI JEGYÉRTÉKESÍTŐ PONT
Budapest, Nyugati tér
Nyitva tartás: kedd-szombat 10:00-19:00, vasárnap és hétfőn zárva tartunk.

Forrás: Gourmet Fesztivál honlapja

 

 

A fesztivál célja, hogy bemutassa a hazai gasztronómia jelen állapotának keresztmetszetét. Az élmezőnybe tartozó mintegy ötven étterem, cukrászdák, borászatok, pálinkaházak és egyéb kiállítók mutatkoznak be. Egyedülálló a rendezvény, mert nincs még egy olyan alkalom, ahol ennyi, a gasztronómia élvonalába tartozó étterem mutatkozna be egy helyen - mondta el Gerendai Károly, a fesztivál főszervezője.

Tavaly már 100 kiállító finomságait kóstolhatta meg a több mint 12 ezer érdeklődő, idén pedig még ennél is több kiállítót és vendéget várnak a háromnapos rendezvényre.
A rendezvény immár második éve a többnyire modern kínálat mellett egy-egy hagyományos ételt is fókuszba állít. Míg tavaly a séfek a gulyás tematikáját járták körül, idén a rakott krumpli kerül terítékre, a szakácsok elképzelései szerint változatosan újraálmodva.
A gasztronómia legnépszerűbb résztvevőire irányítva a figyelmet idén kiemelt szerepet kapnak a street food és a Magyarországon működő, legjobb külföldi konyhát vivő éttermek is.
A gasztroszínpadon idén is rengeteg program, hazai Michelin-csillagos séfek és külföldi sztárséfek bemutatói, főzősuli és kóstolók, gyerek-és ismeretterjesztő programok várják a közönséget.

- See more at: http://www.torzsasztal.com/hirek/gourmet-fesztival-rakott-krumpli-budapest.html#sthash.gWoxmfAb.dpuf
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés