Polgár Pince - Polgár Zoltán borász

Polgár Pince - Polgár Zoltán borász - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Polgár Pince - Polgár Zoltán borász

- - 1 6 2 9 14
Champion díj Nagy arany Arany érem Ezüst érem Bronz érem össz. Neve-
zett

 

Címkék: Polgár Pincészet, Villány, Polgár Zoltán, vendéglátás, borkóstoló, panzió, szállás, bor, borok, vörösbor, fehérbor, Chardonnay-Muskotály Cuvée, Olaszrizling, Szemelt Rizling, Hárslevelű, Villányi Chardonnay Barrique, Villányi Aranyhárs, Villányi Rosé Cuvée, Villányi Kadarka Siller, Villányi Portugieser (Kékoportó), Villányi Zweigelt, Villányi Rubin Cuvée, Villányi Kékfrankos, Villányi Kadarka, Villányi Merlot, Villányi Cabernet Sauvignon, Villányi Pinot Noir, Villányi Cabernet Franc Barrique, Villányi Polgár Cuvée Barrique, Villányi Elixír Cuvée Barrique, Polgár Cuvée Barrique, Elixír Cuvée Barrique, Syrah

 

 

Villányi Borfesztivál 2008 - Polgár Pince videó!
Polgár Pince videó!

A Polgár Pincészet Hirei
Fotó Galéria
Polgár Panzió

 

Elérhetőség:
Polgár Pince 7773 Villány, Hunyadi János u. 19.
Tel.: 72/492-053
Fax: 72/492-194

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

webWeb: www.polgarpince.hu

Polgár Pince - Polgár Zoltán borász

Polgár család

A Polgár Pincészet neve immár 20 éve jelent egyet a minőségi borok termelésével.
A Polgár család hitvallásának legfontosabb eleme a tradíciók tisztelete a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig. A Pécsi Tudományegyetem analízisei tanúsítják, hogy a Polgár borok előállítása során semmiféle, élő szervezetre káros anyagot nem alkalmaznak, klinikailag bizonyítottan pozitív hatással bírnak az élő szer- vezetekre. Az optimális termőhely kiválasztásával, terméskorlátozással, gondos szürettel és a legkorszerűbb feldolgozással a pincészet garantálja boraik kimagasló minőségét.
Ennek elismeréseként Polgár Zoltánt 1996-ban az "Év Bortermelőjévé" választotta a Magyar Bor Akadémia és a szakmai közvélemény.

Egy kellemes, langyos szellő suhan át a Polgár Panzió kerthelységében üldögélő és borozgató vidám, baráti társaság felett ... viccelődve a jelenen és néha nosztalgiázva a múlton...A következő kóstolandó bor, nyári, kora őszi esték üdítő jótevője, egy élettel teli, zamatos, friss forrásként feltörő Rosé.

A testesebb vörösborok kedvelői sem nélkülözik e nemes nedűket a Polgár pincészetben, melynek kulcsa megnyitja a finom borok birodalmának kapuját.

Célunk az, hogy kézműves gon- dossággal szüretelt szőlőszemekből készült finom borok egyedülálló élménnyel ajándékozzák meg a természet harmóniájának tisztelőit. Vendégeink így számoltak be élményeikről:

?Önök nem csak kiváló borokat termelnek, hanem sok konyhai remekművel örvendeztetik meg vendégeiket, mint pl. a kemencében sült mangalicapecsenyével."

"2005. május 19-e egészen bizonyosan a Kempinski Rt. igazgatóságának legszebb emlékei között marad fenn. Tudnotok kell, hogy szerintünk Nálatok a bor, az étel, a pince, a vendégszeretet 5*-os!"

Ugyancsak a régmúlt fenséges emlékét idézi középkori, meghitt hangulatot árasztó, kanyargós pincefolyosóival a Polgár Bortrezor(R) Pince, ahol a villányi dűlők legszebb borai és a környék egyedülálló pincerendszere vár a látogatókra. A számos, nemzetközi versenyen díjnyertes Polgár bor mellé ajánljuk a tradicionális magyar konyha remekműveit, melyek tökéletes harmóniával varázsolják el a Bortrezor(R) Pincébe látogatókat. A vendégek királyi étkek és borok társaságában élvezhetik a nyugalom szigetének kényeztető pillanatait.

Forduljon hozzánk bizalommal, ha ballagást, eljegyzést, esküvőt, osztálytalálkozót, szakmaiPolgár Katalintalálkozót vagy konferenciát szervez, vagy ha "csak" egy tiszta ízű természetes borra vágyik amelytől garantáltan nem fájhat a feje. A Polgár Pincészet konferenciaterme és a környéken egyedülálló Bortrezor(R) Pincéje kimagasló színvonalú szolgáltatásaival áll kedves vendégei rendelkezésére. A Bortrezor(R) Pince rendezvényei közül megemlítendő a maradandó és kellemes élményt nyújtó Pünkösdi Borbál Borkirály és Borkirálynő választással, a novemberi Újborköszöntő az ökomenikus boráldással, köztük a Polgár Pannon Primőr borok bemutatásával.

Szeretettel várjuk Villányban az ódon hangulatú pincénkben, a régmultatidéző Bortrezorban, a családias hangulatú, mediterrán panziónkba távol a városok, a főutcák zajától, hogy feltöltődjön, hogy felfrissüljön, hogy új barátokra leljen, hogy az elfelejtetett ízekkel ismerkedjen. Ígérjük, Mi és kollégáink mindent elkövetünk, hogy ez így legyen!

Térjen be hozzánk, ismerkedjen meg a Polgár borokkal és fogyassza őket egészségére! A Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatói a villányi Polgár Pincészet köz- reműködésével olyan kémiai és orvosbiológiai vizsgálatokba kezdtek, amelyek felderíthetik a borokban megtalálható biológiailag aktív molekulák hatásait az emberi szervezetre. A kutatások kiemelkedő ered- ménye a Polgár Pincészet gondos ökogazdálkodás keretében muvelt szőlőiből készült vörösborok antioxidáns tartalmának meghatározása, illetve az említett borok szív és érrendszerre gyakorolt hatásának vizsgálata.

Munkatársaink örömmel fogadják Önt, hogy személyesen meggyőződjenek boraink kifinomult ízvilágáról.

Borbaráti üdvözlettel,

Polgár Család

Koccintsunk!

Kóstolja meg borainkat, hisz a Polgár borok nemcsak az egészségünkre hanem egészségünkért is csendülnek!

Borászat

A Polgár Pincészet 1990 óta működő sikeres családi vállalkozás. Tulajdonosaik Polgár Zoltán, Katalin valamint két gyermekük. Annak idején elsőként hozták létre saját pincészetüket. A szőlőtermesztéstől a palackozásig és borkereskedelmig, kiegészülve a borra épülő vendéglátással mindennel foglalkoznak. A fajtáknak legmegfelelőbb termőhely kiválasztásával, a szigorúan visszafogott termeléssel, gondos szürettel és a legkorszerűbb feldolgozással a borok állandó jó minősége garantált. Mindezt a tanúsítják a hazai és a nemzetközi versenyeken elért aranyérmek és díjak. Boraikra a legkorszerűbb technológiával párosult tradíció, a több évtizedes szakmai tapasztalat és a jó ízlés a jellemző. Eddigi borászati életművének elismeréseként Polgár Zoltánt 1996-ra az "Év Bortermelőjévé" választotta a Magyar Bor Akadémia és a szakmai közvélemény. A villányi borvidéken a borturizmus és a bormarketing úttörői voltak, a Villány -Siklós Borút Egyesület alapító tagjai. Eddigi eredményeik országos szinten is elismertek a szakma képviselői előtt is. A gasztronómiai szaksajtó konferenciáján a legszínvonalasabban működő pinceként említették elismerve az elmúlt 10 év eredményeit. A borra alapozott vendégfogadás színvonalának fejlesztését a folyamatos beruházások biztosítják, cél a komplex, sokoldalú és igényes szolgáltatásnyújtás kialakítása. Az országosan is példaértékű vállalkozás ma is szeretne olyan teljesítményt produkálni a villányi borvidéken, ami az egyik legmagasabb színvonalat képes nyújtani.

ISO 9001:2001 tanusítvány

Az Első Villányi Pezsgő - Polgár Pearl

Közel egy évszázad telt el azóta, hogy a Schaumburg-Lippe hercegi pincészet elkészítette az első pezsgőjét Crémant Rosé névvel. 2005 decemberében jelentek meg az első Polgár Pearl Crémant Rosé 2004 és Polgár Pearl Crémant Blanc 2004 évjáratos klasszikus érlelésű pezsgők. Polgár Zoltán, az örök kísérletező kertészmérnök-borász készítette el. Gyermekkorának dédelgetett álma vált valóra ezzel a pezsgővel, mely natúr, a bor szépségét és gyümölcsösségét őrző, palackban érlelt pezsgő. A korabeli hírek szerint az egykori hercegi pincészet pezsgőjét pillanatok alatt elkapkodták. Értékesítési gondok a Polgár Pearl Pezsgő esetében sem lesznek (8000 - 8000 palack készült belőlük összesen), hiszen a megrendelők között olyan házak szerepelnek mint a: Corinthia Grand Hotel Royal Gerbeaud Ház Hotel Corvinus Kempinski Természetesen a Polgár Pearl a pincészetnél szintén megrendelhető és megvásárolható.

Várjuk megrendelésüket úgy a pezsgők, mint a természetet hűen visszatükröző kézműves gondossággal készült borainkra.

Tisztelettel,

Polgár Katalin és Polgár Zoltán

Mert Természetes, hogy Természetes!

Első bor a Polgár Merlot 2002

Ez volt ugyanis az a bor, amellyel a Pécsi Tudományegyetem kutatói sejtkísérletekkel is bizonyították a vörösbor olyannyira jótékony hatását a szívre, hogy a szívinfarktuson átesett sejtek újból életképesek lettek.
Több éves közös munka eredményeként borainkban folyamatosan mérik az antioxidáns értékét. A Polgár borokban kimagasló értékeket mérnek. Mi az oka? tették fel a kérdést a kutatók.
A válasz nekünk egyszerűnek tűnik:
A környezetbarát és emberbarát szőlőtermesztés, amely során semmiféle szerrel nem terheljük a környezetünket, sem műtrágyával, sem rovarírtó- vagy gyomírtószerrel.
A gondos kézi munka, amely a szőlőfürt igényei szerint igazgatja el a leveleket, valamint nem a globalizációnak megfelelő, műtanninos, gyorsítottan érlelt, mesterségesen öregített borok.
A Polgár borok üdék, gyümölcsösek, egészségesek. Nem véletlenül idézünk egy törzsvendégünktől, aki azt mondta: "Polgár Bor - a Természet lelke".
Mi csak azt mondjuk: Természetes, hogy Természetes.
Polgár Katalin és Polgár Zoltán

Tradíció, Szakértelem, Elegancia

A Bor és Piac ez évi első számában található cikket nagy örömmel olvastuk, mert bebizonyosodni látszik, amiben immár 30 éve hiszünk és útját járjuk: igazán nagy borokat csak a természetet tiszteletben tartva lehet alkotni, "ha az ember teszi őket naggyá", akkor bizony még a másnapi fejfájás sem kizárt. Hitvallásunk legfontosabb eleme a tradíciók tisztelete a szőlőfajták kiválasztásától a borkészítésig. A Pécsi Tudományegyetem analízisei tanúsítják, hogy a Polgár borok előállítása során semmiféle, élő szervezetre káros anyagot nem alkalmazunk, boraink klinikailag bizonyítottan pozitív hatással bírnak az élő szervezetekre. Az optimális termőhely kiválasztásával, terméskorlátozással, gondos szürettel és a legkorszerűbb feldolgozással a pincészetünk garantálja boraink kimagasló minőségét. Bízunk abban, az idő bizonyítani fogja, hogy a helyes, az egyetlen járható utat választottuk a borászatban.
A lehetőség adott: kóstolják meg a Természet ízeit, a Polgár borokat!
Mert nekünk természetes, ha természetes. mármint a BOR!

Borok

Aranyhárs (0,5 l)

Óarany színű borkülönlegesség, mely novemberi szüretelésű aszúsodott Hárslevelű szemekből készül. Az aszalt gyümölcsök aromái mellett a dióra, kajszira, birsre és naspolyára emlékeztető ízek fedezhetőek fel benne. Libamájhoz, kékpenészes sajtokhoz, desszertekhez ajánljuk.

Nemes Fehér

Késői szüretelésű régi és új, hazai szőlőfajtákból, hagyományos fahordós érleléssel készült fűszeres bor. A méz és a bodza dominanciája méltón emeli a villányi borvidék legnemesebb borai közé. Tésztából készült ételek és saláták kísérőjeként fogyasszuk.

Hárslevelű

Tradicionális fahordós érlelésű nagy formátumú bor, mely ízében és illatában a hársfavirág illetve a méz aromáit őrzi. Érlelt sajtokhoz, krémlevesekhez ajánljuk.

Chardonnay Barrique

Az optimális idejű újhordós érlelésnek köszönhetően a Chardonnay adta gyümölcsösség és elegáns savak tökéletes harmóniában állnak a finom vanília és füstös aromákkal. Kóstolva száraz, savai pikánsak, teste telt, krémes magával ragadó. Gazdag utóíze hosszan érződik. Gombás, enyhén füstölt húshoz és halakhoz ajánljuk.

Polgár Szemelt Rizling

Különös gondoskodással, válogatott szemekből készült, késői szüretelésű félédes fehérbor. Illatában a nyári mézelő virágok aromáit, ízében a friss édes szőlő gyümölcsösségét hordozza magában.

Chardonnay-Muskotály Cuvée

Üde, fiatalos gyümölcsös fehérbor bodzavirágos, enyhén citromos illattal, mely szépen ötvözi a Chardonnay eleganciáját és az Ottonel muskotály báját. Baráti összejövetelek, tavaszi, nyári esték méltó társa.

Kadarász

Az évjárat igazi különlegessége, páratlan ajándéka volt a pincészet számára. Színe világos, érlelt konyakra emlékeztet. Illata rendkívül változatos, gyönyörködtető, vaníliára, ribizlire, mákra, dohányra, szilvára, szamócára emlékeztet. Kóstolva édes, lendületes savú, olajos érzettel örvendeztet meg. Hosszú utóíze sokáig elgondolkoztató. Bogyós gyümölcsökből készített desszertekhez, csokoládéhoz, kéksajtokhoz, libamájból készített finomságokhoz bátran ajánljuk!

Elixír Cuvée Barrique

A pincészet legnagyobb gondoskodásával készült, kizárólag kimagasló évjáratokban készült csúcsbora! Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot és Kékfrankos fajták válogatott szemeiből készült, mely mesterien egyesíti a négy fajta legszebb értékeit. A hosszú újhordós érlelésből származó csokoládés, fahéjas aromák harmonikusan simulnak össze az aszalt erdei bogyós gyümölcsök illatával, ízével. Szűrés nélkül palackozva!

Elixír Cuvée Barrique

A pincészet legnagyobb gondoskodásával készült, kizárólag kimagasló évjáratokban készült csúcsbora! Cabernet Sauvignon, Cabernet franc, Merlot és Kékfrankos fajták válogatott szemeiből készült, mely mesterien egyesíti a négy fajta legszebb értékeit. A hosszú újhordós érlelésből származó csokoládés, fahéjas aromák harmonikusan simulnak össze az aszalt erdei bogyós gyümölcsök illatával, ízével. Szűrés nélkül palackozva!

Polgár Cuvée Barrique

Október végén szüretelt Cabernet Sauvignon és franc nászából született a szeder és áfonya illatú, elegáns színvilágú, puha tanninokat érlelő vörösbor. Az újhordós érlelésből származó kellemesen füstös, csokoládés és fahéjas aromák diszkrét keretbe foglalják a bor gyönyörű gyümölcsösségét. Nagy formátumú hosszú érlelési potenciállal rendelkező többszörös díjnyertes tartalmas bor

Syrah

Mély gránátvörös színű, kiegyensúlyozott, robosztus vörösbor. Mind illatában, mind ízében az erdei gyümölcsök aromái és a egzotikus fűszerek dominálnak. Kellemes tanninnal rendelkező, hosszú utóízű, elegáns vörösbor. Bélszínhez és vadpecsenyékhez ajánljuk.

Pinot Noir

Közepes intenzitású élénk rubin szín. Illata intenzív, jellemzi az érett cseresznye, áfonya, gomba, bőr és cédrus illat. Lendületes savakkal rendelkezik, telt krémes ízű bor optimális fahordós érlelési jegyekkel kísérve. 15-17 C-on fogyasztva bátran ajánljuk sertés, vad és marhahúsok mellé.

Cabernet Franc Kopár Selection

Intenzív bíborvörös színű bor. Ízére a Cabernet Franc bujasága, testessége, játékos ízgazdagsága a jellemző. Nagy testű, hosszú érlelési potenciállal rendelkezik, illatára a szilvás, meggyes, csokoládés, kakaóra - kávéra jellemző jegyek fedezhetők fel. Fogyasztás ajánlom a bor dekantálását, tartalmas vacsorák, húsételek méltó kísérője.

Cabernet Franc

Intenzív bíborvörös színű bor. Ízére a Cabernet Franc bujasága, testessége, játékos ízgazdagsága a jellemző. Nagy testű, hosszú érlelési potenciállal rendelkezik, illatára a szilvás, meggyes, csokoládés, kakaóra - kávéra jellemző jegyek fedezhetők fel. Fogyasztás ajánlom a bor dekantálását, tartalmas vacsorák, húsételek méltó kísérője.

Merlot

Színe intenzív rubinvörös. Illata kellő levegőzés után intenzív, meggyes, málnás, áfonyás jegyekkel örvendeztet. Gazdag íz, aroma jellemzi, közepesen nagy testtel hosszú utóízzel párosulva. Optimális körülmények közt tárolva a bor gazdáját további fejlődésével, még különlegesebbé válásával fogja meglepni.

Cabernet Sauvignon

Mély bíborvörös színű, kiegyensúlyozott, testes vörösbor. Mind illatában, mind ízében a feketeribiszke és az erdei gyümölcsök aromái dominálnak. Kellemes tanninnal rendelkező, hosszú utóízű, elegáns vörösbor.

Kadarka

Színe világos cseresznyepiros. Illatában a Kadarkára jellemző sokrétűséget ribizlire, csipkebogyóra, paprikára, gombára, szilvára, vaníliára emlékeztető jegyeket vélhetünk fel. Ízlelve a finom simogató gyümölcsösséghez párosuló kellemes savakat, kecses tanninokat fedezhetünk fel. Ajánljuk mindenkinek, aki kedveli a könnyű, elegáns, elgondolkodtató borokat!

Kékfrankos

Intenzív, letisztult illattal rendelkező vörösbor. Ízében meggyes, málnás kissé fahéjas jegyek jelentkeznek. Közepes test jellemzi melyet, jól kiegészít optimális sav és alkoholtartalma, amely a fajtát és az évjáratot is jól jellemzi.

Rubin Cuvée

Portugieser, Merlot és Kékfrankos házasításából készült rubin színű, bársonyos, elegáns vörösbor. Rendkívül üde, gyümölcsös a villányi borvidékre jellemző szép testtel, finom tanninokkal rendelkező bor. Ajánljuk baráti összejövetelekre, beszélgetésekhez, jó inni, megkóstolni.

Rubin Cuvée

Portugieser, Merlot és Kékfrankos házasításából készült rubin színű, bársonyos, elegáns vörösbor. Rendkívül üde, gyümölcsös a villányi borvidékre jellemző szép testtel, finom tanninokkal rendelkező bor. Ajánljuk baráti összejövetelekre, beszélgetésekhez, jó inni, megkóstolni.

Portugieser

Élénk rubin színű bor, lágy, bársonyos, melyben az elsődleges, a szőlőből származó aromák dominálnak. Fűszerekre, bogyós gyümölcsökre jellemző illatok jelennek meg benne hihetetlen gazdagsággal.

Ficánka

Üdítő élményként hat a palackba töltött syrah szőlőből készült rosébor. FICÁNKA, a maga nyughatatlan frisseségével ejti rabul a rosé borok kedvelői, melyben a cseresznye és a ribizli jegyei játszadoznak egymással.

Kadarka Siller

Pirosas színű, üde gyümölcsös sillerbor. Illatában málnás, cseresznyés jegyek mellett a kadarkára jellemző édeskés, fűszeres vonások fedezhetőek fel. Kóstolva könnyű, rendkívül zamatos ízérzettel gyönyörködtet, mely halászlé valamint paprikás ételek kísérőjeként páratlan választás.

Rosé

Hagyományos villányi kékszőlő fajták házasításából született rozébor. A málna és a piros ribiszke aromáját illatában és ízében is hordozó, könnyű, élénk savtartalmú, rendkívül üde, elegáns bor

Polgár Pearl Crémant Rosé pezsgő

A pezsgő alapborát Pinot Noir szőlőből készítettük. A bor az érlelés során finom illatokkal gyarapodott, melyet a gondosan megválasztott nemes élesztő biztosított. Elegáns megjelenésével és színével méltán számíthat a rosé pezsgő kedvelőinek elismerésére. Zamata pikáns, a szőlőfajtára jellemző fűszeres, gyümölcsös ízek jelentkeznek kellemes savegyensúllyal. Fogyasztását 6-7°C-ra hűtve ajánljuk.

Polgár Pearl Crémant Blanc pezsgő

Ötvözi a Chardonnay borból származó kitűnő elsődleges illat- és zamatanyagokat, valamint a készítés során kialakult másodlagos íz- és aromaanyagokat. A pezsgő telt, harmonikus, zamatgazdag és kiválóan alkalmas aperitifként vagy az étkezés lezárásához is. Ajánlott fogyasztási hőmérséklet 6 °C.

 

Boraink klinikailag teszteltek és az egészségre testsúly kg/0,5 cl/nap mennyiségben kifejezetten pozitív hatásúak.

Szolgáltatásaink

Boraink

polgar-pinceszet-fejlec

 

Borkóstoló-csomagok

Polgár Pincészet 

Pinceséták és dűlőtúrák

duloturak-polgar-pince

Pinceséták

Pinceséta a Polgár Pincészetben
- borkorcsolyával,
- 3 féle borral (hordós kóstoló),
- a hozzá illő szakmai vezetéssel.

A panzió lakói pár bor kíséretében a ház ajándékaként tekinthetik meg a pincét.
Bortrezor(R) Pincelátogatás
Pinceséta a több évszázados ódon pincefalak között 1 pezsgő és 1 bor kóstolása mellett.
A helyben vacsorázóknak és borkóstolóknak grátisz!

Borkóstolók

Konferenciaterem - hivatásturizmus
A Polgár Pincészet üzemeltet egy 60 fős befogadó képességű célirányosan kisebb összejövetelek megrendezésére alkalmas különtermet, mely ideális helyül szolgál konferenciák (és utórendezvényeik), szakmai összejövetelek és továbbképzések lebonyolítására, a villányi környezetből adódó sajátos ízzel fűszerezve ezeket az eseményeket.


A vörösbor gyógyító ereje
Népbetegségnek számítanak Magyarországon a szív és érrendszeri problémák. Az infarktus - a szív legsúlyosabb betegsége - sajnos a vezető halálozási okok között szerepel mind hazai, mind nemzetközi viszonylatban. Egy pécsi kísérlet a közelmúltban bizonyította, amit eddig csak tudtunk: a vörösbor csökkenti az erek károsodását, így a betegség kockázatát. Immár tudományos kísérlet is igazolja, hogy nem tévedtek a népi gyógyászat évszázados tapasztalatai a vörösbor áldásos hatásairól. Hazánkban és nemzetközi viszonylatban továbbra is a vezető halálokok között említik az infarktust, és népbetegségnek számítanak a többi szív és érrendszeri problémák - de a mértékletes borfogyasztás segít.

Minőségi fogyasztás
A Pécsi Orvostudományi Egyetem kutató-laboratóriumában nemrégiben végzett állatkísérletek azt bizonyították, hogy a gondosan kezelt szőlőből, kíméletes technológiával készülő vörösbor csökkenti az erek károsodását, így a betegség kockázatát. A kísérlet azt is igazolta, hogy a vörösborban található polifenolok segíthetnek a szív regenerálásában az infarktuson átesett betegek esetében, ezzel segítve a további infarktusok elkerülését. A már korábbi orvosbiológiai kutatások is bizonyították, hogy a szív és érrendszeri betegségek alapjait gyulladásos folyamatok és oxidatív stressz okozzák. A különböző antioxidánsok bevitele ezért lassíthatja az erek károsodását, javíthatja a szénhidrát-anyagcserét, s így segíthet az infarktus megelőzésében - vagy, ha ez már megtörtént, akkor gátolhatják a szív további károsodását.

Kísérleti jelleg
A szőlő és a bor főbb összetevőinek elemzése során már korábban kimutatták a kékszőlő héjában is megtalálható transz-rezveratrol nevű polifenol pozitív élettani hatásait. A bor egészségvédő hatására vonatkozóan azonban még nem folytattak szisztematikus kísérleteket Magyarországon. A Pécsi Orvostudományi Egyetem Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézetének kutatói a villányi Polgár Pincészet közreműködésével olyan kémiai és orvosbiológiai vizsgálatokba kezdtek, amelyek felderíthetik a borokban megtalálható biológiailag aktív molekulák hatásait az emberi szervezetre. A nyolc hétig tartó kísérletsorozatban három csoportra osztottak patkányokat: az első az egészséges egyedeket tartalmazó kontroll csoport, míg a második és harmadik csoportban található patkányok esetében kémiai anyagokkal szívinfarktust idéztek elő. Ez utóbbiak közül az egyik csoport példányait az infarktust követően borral itatták, a másikat pedig nem kezelték semmivel. Ezek után a patkányok szívének szövetéből metszetet készítve a szívizomsejtek nagyságát vizsgálták, ugyanis az infarktust követően a szívizomsejtek megnagyobbodnak, és ez vezet a szív elgyengüléséhez, további károsodásához. Az eredmények szerint az egészséges és a borral kezelt egyedekben nem tapasztaltak ilyen sejtnagyobbodást, míg a borral nem kezelt példányokban a vártnak megfelelően nagyok voltak a sejtek. Mivel az ember számára ebből a polifenolból az ajánlott napi bevitel 5 mg, ezért kijelenthetjük, hogy naponta 2-3 deciliter vörösbor fogyasztása kedvező hatást gyakorol a szív és érrendszeri betegségek megelőzésére.

Mit hoz a jövő?
A közeljövőben a kutatók a szőlészeti és borászati technológia hatásait vizsgálják a szőlőben és a borban megtalálható poilfenolok és egyéb biológiailag aktív molekulák megjelenésére és azok mennyiségére. A szakemberek előzetes véleménye szerint a hagyományos borkészítési módszerek kíméletes oxidációs körülményeinek köszönhetően -amelyek mellőzik a mesterséges oxidáció "vívmányait" - magasabb transz-rezveratrol tartalmú borok állíthatók elő, melyek az ajánlott mennyiségben fogyasztva segíthetnek a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében, illetve a már kialakult károsodások gyógyításában.

A Polgár Pince Elérhetőségei:
7773 Villány, Hunyadi János u. 19.
Tel, fax: 72/492-194
Tel: 72/492-053
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Polgár Panzió
7773 Villány, Hunyadi J. u. 19.
A villánykövesdi Polgár Pince
Villánykövesd, Pincesor 51-52.

A villányi Bortrezor Pince
7773 Villány, Arany J. u. 7.

Konferenciaterem
7773 Villány, Rákóczi u. 32.

További Web helyek:
http://www.kertnet.hu/polgar/
http://www.hotels.hu/polgar_panzio

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés