Hajós - Pincefalu

Hajós - Pincefalu - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Hajós - Pincefalu


A Kalocsától alig 20 km-re található Hajós az év bármely szakában kellemes kikapcsolódást nyújt az ide látogatóknak.

Ha még nem hallott a több évszázados múltra visszatekintő, történelmi szőlő-és bortermeléséről nevezetes település lakóinak hagyományos falusi vendégszeretetéről, ha szeretne többet megtudni az itt élő emberek szokásairól, hagyományairól, a borkultúráról, ha úgy érzi megállná a helyét szüreteléskor, vagy préseléskor, ha szívesen részt is venne egy igazi szüreti mulatságon, barangoljunk együtt!

De előtte nézzük, hogyan nőtte ki magát ez a kis község a Duna Borrégió legismertebb településévé, milyen próbákat kellett kiállnia, mire elérte, hogy a hazai borturizmus egyik fellegváraként jegyezzék!

A település neve már a török hódoltság előtti időkből ismert. A régi hagyományok szerint a legelső lakók hajóval érkeztek. Azonban annyira magával ragadta őket az alföldi táj szépsége, a sík vidék, hogy nem is eveztek tovább, hanem lehorgonyoztak. Kipakolták szerény javaikat, és letelepedtek, hogy békés otthont teremthessenek maguknak. Ám közbeszólt a történelem, hazánkat megszállta a török sereg. Ahol megjelentek, mindenütt kárt okoztak, félelemben tartották az egész lakosságot. Az egykori letelepedőknek fedelet és egyben biztonságot nyújtó Hajós is a céltalan pusztítások, rombolások áldozatává vált. A törökök kiűzése után, a kalocsai érsek dolgos sváb családokat telepített be az elnéptelenedett faluba. Egy 1700-as évek elejéről származó okirat szerint az első években jelentős adókedvezménnyel ösztönözte az új lakókat a szőlőtermesztésre. A gondos munkának és a szorgalmas kezeknek köszönhetően alakult ki a kis község messze földön ismert szőlő- és borkultúrája, melynek napjainkban is nagy hagyománya van, melyet évszázadok óta nemzedékről-nemzedékre, apáról-fiúra örökítenek. A hosszú éveken át tartó kitartás végül meghozta gyümölcsét!

Ha már Hajóson vagyunk, semmiképp sem szabad kihagynunk a gazdák pincéiben érlelődő, finomabbnál-finomabb borokat! De még mielőtt végig kóstolnánk a csábító nedűket, nézzünk körül alaposan a faluban, hiszen sosem tudhatjuk előre, milyen nem várt hatással lesz ránk a borozgatás!

A Köztársaság téren csodálatos barokk épület áll, a Szent Imre római katolikus templom, melyet még 1728-ban, egy romos klastrom helyén, az érsek segítségével építettek meg a helybéliek. Az 1794-ben kegyhellyé nyilvánított templomban láthatjuk a ,,csodatevő" Madonnát, melyet az első idetelepült családok hoztak magukkal.
A templom mellett épült fel gróf Patasich Gábor kalocsai érsek barokk stílusú vadászkastélya, melynek közelében egykor vadaspark volt. A krónikák szerint Mária Terézia fogadására építették a kastélyt, de királynénk mégsem látogatott el Hajósra. Kárpótlásul a plébánián csodálhatjuk meg Mária Terézia és férje, valamint VI. Károly és felesége portréit. A kastély 1907-től árvaházként, napjainkig gyermekotthonként működött.
A település őrzi a sváb népi hagyományokat. Ünnepi alkalmakkor egy egész falu csodálja meg a helyi néptánc együttes ügyes lábú néptáncosainak műsorát, egy emberként hallgatják végig fúvós együttesük előadásait. A kisgyermekek népi gyermekjátékok révén ismerkednek meg a sváb kultúra hagyományaival.

A pincefalu a falutól 2 kilométerre található Hajós legismertebb, és egyben leglátogatottabb része, a löszhátra épített pincefalu.
A szorosan egymás mellett sorakozó, mintegy 1200 fehérre meszelt présház a népi építészet remeke. Az egymáshoz bújó jellegzetes épületek Európa legnagyobb összefüggő pincefaluját alkotják!

A löszfalba 20-50 méter hosszú pincealagutakat vájtak, melyek télen-nyáron kedvező, közel azonos hőmérsékletet biztosítanak az itt tárolt Hajósi borok számára.

Ezek a mesterségesen létrehozott "pincelyukak" többnyire boltívesek, téglával kirakottak. A löszfalba vájt "pincelyukak" fölé présházakat építettek, melyek azon kívül, hogy itt dolgozzák fel a szőlőt, üde színfoltjai a falunak, és kellemes kikapcsolódást nyújtanak a vendégeknek.
Pincékben érlelődő borok.A helybéliektől azt is megtudtuk, hogy a régi szép időkben csak a férfiak mehettek ki a pincékhez, nőket csak akkor fogadtak, ha szüretelni, vagy éppen takarítani kellett! A férfiak, hogy sűrűbben látogathassák a pincéket kitalálták, hogy a krumplit bezony a kellemesen hűvös pincében kell tárolni, különben nem lesz meg a jellegzetes zamata! Ma már a nők szabadon járhatnak-kelhetnek a pincék között, bár még így sem látni őket olyan sűrűn.

A pincék között sétáló vendég gyakran láthat borkóstolásra nyitva álló kapukat, víg kedélyű, barátságos házigazdákat, valamint bográcsban rotyogó, ínycsiklandó étkeket, amiket a hajósiakkal való előzetes egyeztetés alapján bárki megrendelhet magának. A hajósi pincesor azonban nemcsak látványosságával, hanem kiváló minőségű boraival is ezrével vonzza a magyar és külföldi vendégeket.

"Hajós a szőlő és a bor nemzetközi városa"

Ismerkedjen meg a Hajós-Bajai Borvidék északi településének zamatos nedüivel!

A szőlőfajták általános ismertetésén túlmenöen a legkiválóbb helyi borokat ajánljuk figyelmébe!

Válogasson kedvére!

Cserszegi Füszeres /HUNGARICUM/

A szőlőfajta származása és jellemző jegyei:
A kimondhatatlan nevü magyar bort úgy is fordítják, hogy Füszeres Tramini. Új nemesített szőlőfajta. Nemesítője Bakonyi Károly, aki 1960-ban állította elő az Irsai Olivér és a Piros Tramini keresztezésével. Bőtermő. Fürtje, bogyója közepes. Szeptember elején 18-20 mM° szüretelhető. Előnye, hogy viszonylagos fagytürő képessége és peronoszpóra-ellenállósága jó. Illat- és zamatgazdag. Kellemes savtartalmú, harmonikus minőségi bort adó fajta. Fénykorát a szőlőfajta napjainkban éli. Nemzetközi borversenyeken kimagasló eredményeket érnek el vele a bortermelők.
Bora kellemes savtartalmú, illata enyhén muskotályra emlékeztető, zamata fűszeres. Azoknak ajánljuk, akik az illatos borokat kedvelik.
Cserszegi Füszeres minőségi száraz fehérbort a következő ételekhez ajánljuk 10-11°c-on:

 • zöldségfélékkel ízesített tészták
 • káposztás- és krumplis tészta
 • füstölt hal
 • székelykáposzta
 • ementáli, trappista és pannónia típusú sajtok
 • uhsajt

Chardonnay

A szőlőfajta származása és jellemző jegyei:
francia eredetü. A világ legtöbb szőlőtermesztő országában nagy területen termesztik. A világhírü francia pezsgő részben e fajta terméséből készül. Szeptember végén szüreteljük, ekkor a must 18-20 cukorfokos. Bora kiváló minőségü, fajtajelleges, többnyire kemény (savas) karakterü, de finom savú, zamatos.

Chardonnay minőségi száraz fehérbort a következő ételekhez ajánljuk:

 • csirkemáj-pástétom
 • gombás borjútekercs
 • paprikás, tejfölös sült hal
 • káposztás tészta
 • székelykáposzta.

Ottonel Muskotály - Muscat Ottonel

A szőlőfajta származása és jellemző jegyei:
Franciaországban nemesített jól ismert és elterjedt szőlőfajta. Nem rothadó, szeptemberben 18 mustfokkal szüretelik. Bora finom, muskotályos illatú és zamatú, de gyakran kissé lágy.

A Muscat ottonel minőségi fehér félédes bort a következő ételekhez ajánlom 13-14 °c-on:

 • desszertek, fagylaltok
 • édes sütemények
 • gyümölcsleves
 • szilvás gombóc
 • császármorzsa
 • palacsinták
 • gyümölcskészítmények

A desszert ízénél, mindig édesebb bort fogyasszunk!

Kékfrankos /HUNGARICUM/

A szőlőfajta származása és jellemző jegyei:
A legelterjedtebb vörösbort adó szőlőfajtánk. Magyarországon kívül egy-két szomszédos országban termesztik. Minden vonatkozásban a legmegbízhatóbb fajták egyike. Szeptember végén, október elején 18 mustfokkal szüretelhető. Termése nem rothad, így sokáig a tőkén hagyható. Október végén gyakran már a 20 mustfokot is meghaladja. Bőtermő, fürtje és bogyója közepes, sötétkék.
Bora karakteres, savas, csersav dús. 14-15 °C ajánljuk fogyasztását.

Kékfrankos minőségi száraz vörösbort a következő ételekhez ajánljuk:

 • sertés-, marha-, birka- pörköltek
 • Székelykáposzta
 • rácponty, rántott ponty
 • sültkolbász
 • füstölt húsok, füstölt kolbász

Zweigelt

A szőlőfajta származása és jellemző jegyei:
Kékfrankos és a Szent Lőrinc fajták keresztezésével Fritz Zweigelt nemesítette 1920-ban.. A Kékfrankosnál többet terem, s 10-14 nappal korábban érik, de fagy- és rothadásérzékeny. Szeptember végén 17-18 mM°-kal szüretelhető. Bőtermő, fiatal tőkéi túltermésre hajlamosak. Bora színanyagban gazdag, gyümölcsös illatú, harmonikus savú, kiváló minőségü. Burgerlandiak úgy tartják, hogy Övéké a Zweigelt hazája.

Zweigelt minőségi száraz vörösbort a következő ételekhez ajánljuk 14 °C-on:

 • füstölt túró
 • paprikás, tejfölös sült hal
 • bableves (füstölt hússal és tejföllel)
 • sertéshússal töltött-, füstölt hússal ízesített és sertészsírral elkészített káposztás ételek
 • sertés-, marha- és a vadpörköltek

Zweigelt minőségi félédes vörösbort a következő ételekhez ajánljuk 15 -16 °C-on:

 • gyümölccsel, lekvárral, mákkal, dióval ízesített-, töltött tészták és gombócok
 • édességek
 • esetleg vadhúsok mellé

Cabernet Sauvignon

 • sütőben és serpenyőben sült húsok közül a sertés-, marha- és a vadhúsok
 • sertés-, marha- és a vadpörköltek
 • magyaros sült vagy füstölt kolbász
 • rántott ponty, rácponty

Kadarka

A szőlőfajta származása és jellemző jegyei:
Valószínüleg Kis-Ázsiából származó szőlőfajta. Hazánkba a törökök elöl menekülő rácok a Balkánról hozták és lassanként a vörösbort termelő borvidékeken is uralkodó fajtává vált.
Kedvező őszi időjárásnál kiváló vörösbort ad, de gyengébb évjáratokban csak sillerbor készítésre alkalmas. Fürtje középesen nagy, hengeres, tömött. Bogyói kékesfekete színüek, vékonyhéjúak, lédúsak, kellemes ízüek. Termőképessége közepes, október elején szüretelhető. A nagyüzemekben késői érése, fagy- és rothadásérzékenysége miatt került háttérbe.
Bora füszeres ízü, sav- és színanyag-tartalma kicsi.
Hajóson 1,5-2 hektár maradt meg belőle.

A Kadarka minőségi száraz vörösbort a következő ételekhez ajánljuk:

 • krumplis tészta
 • halászlé
 • zöldbabfőzelék
 • marhatokány
 • gombás tarhonya

Olasz rizling

Rajnai rizling

Sauvignon Blanc

Kékoportó

Merlot

Hajós-Pincefalu földrajzi elhelyezkedése:

Hajós, valamint az egyedülálló Hajós-Pincefalu a Dél-Alföldön, Kalocsától Dél-Keletre (18km), Bajától Észak-Keletre (33km), az 54-es főút mentén, az 51-es és az 54-es főút találkozásától 20 km-re Kecskemét irányában található. Dunántúlról megközelíthető a bajai, a szekszárdi vagy a dunaföldvári Duna hídakon áthaladva, akár menetrendszerinti buszjáratokkal, ill. vonat és buszjáratok kombinációjával.

Galéria

Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Hajós - Pincefalu.
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés