< !-- google_ad_client = "ca-pub-4400937752181474"; /* Törzsasztal header */ google_ad_slot = "2797147411..." />

Törzsasztal 14.01.06.

Törzsasztal 14.01.06. - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It


 

Algyői Halászcsárda Fehértói Halászcsárda és Panzió Kiskőrössy Halászcsárda

Archívum

A 2014. 01. 06-i adás tartalma.

(A televízióműsor összekötő szövegei írott formában)

 

Sok szeretettel köszöntöm a Törzsasztal Borászati és Gasztronómia Magazin Kedves Nézőit. Frank Sándor mesterszakács szokásos téli, kemencés ételeinek sorában egy meglehetősen fajsúlyos, tápláló, tehát nem kimondottan reform étel, a sólet következik, mely természetesen nemcsak kemencében készíthető el.
Folytatjuk Pelle László szőlő fajtaismereti sorozatát, melyben elsőként a világfajtákat vettük sorra. Ennek utolsó állomásaként a Syrah következik.
Új rovatot indítottunk műsorunkban Gasztropédia címmel, melyben lexikon-szerűen, egy-egy fontos gasztronómia fogalmat, vendéglátóhelyet, híres szakembert, étel-italt mutatunk be két-három percbe sűrítve. Ma a híres csabai kolbász eredetét, készítési módját mutatjuk be.

 

Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács a Fehértói Halászcsárda kemencéjében sóletet készít

Frank Sándor kemencés ételeket ajánló sorozatában ma a bab, a füstölt csülök és kolbász lesznek a legfontosabb összetevők, melyekből akár csülkös bableves is főhetne, de most a magyar konyhában is igen népszerű, tipikusan zsidó étel, sólet készül a cserépedényekben.
A sólet eredete a zsidó valláshoz köthető, szombaton ugyanis a mózesi törvények szerint - tilos a tűzgyújtás ezért még pénteken délután felfűtötték a kemencét, s a folyamatosan égő lassú tűzön megfőtt étel másnap délig melegen maradt. Természetesen, mint sok más kemencés ételt, a sóletet is el lehet készíteni hagyományos sütőben is.

 

Pelle László szőlő világfajtákat bemutató sorozatában a Syrah-val ismerteti meg a borszerető közönséget

Pelle László, a Törzsasztal borszakértője világfajtákat bemutató sorozatának utolsó részében a francia Rhône völgyből származó Syrah szőlőfajtát mutatja be. A korábbi tévhitekkel ellentétben egyértelműen bebizonyosodott, hogy nincs köze ennek a kékszőlőnek Perzsiához, mely az egész világon, így Magyarországon is elterjedt, mást ne mondjak Szegedtől alig több mint húsz kilométerre Szerbiában, a Szabadka melletti Dibonis Borászatban is nagyon szép Syrah-kat készítenek.

 

  

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés