Somlói Borok Fesztiválja 2017.

Somlói Borok Fesztiválja 2017. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Somlói Borok Fesztiválja 2017.

Időpont: 2017. június 24.

Családi pincészetek borfesztiválja a Somló hegyen. Bor, zene, komédia a szőlőtőkék között, a pincék mélyén és a diófák alatt. A Somló hegy Séd-dűlőjében a hangulat kiváló, a környezet páratlan, a borosgazdák vendégszeretők és a családi pincékben kitűnő borok várnak. Mindezt a sok szépet kívánjuk megmutatni az érdeklődőknek, megismertetni őket a helyi kézműves borokkal, a szőlőtermelő életformával. A borfesztivál résztvevői a festői Somló hegy tövében, pazar kilátással a régi vár romjaira, szépen megművelt szőlőbirtokok és ódon pincék hűs falai között élvezhetik a kiváló borokat, finom ételeket és változatos programokat. ​A fesztivált a helyi pincészetek saját szőlőikben és pincéikben rendezik meg. Kérjük a résztvevőket, hogy vigyázzanak a vendéglátók által gondozott szőlőre, gyümölcsfákra, virágokra és óvják a környezetet, ami tájvédelmi körzet. A helyszínen korlátozott az infrastruktúra, ezért igazi nomád fesztivál-élményre számíthatnak a fesztiválozók!

Programok

Birtokbejárás a boros gazdákkal

Nyitnak a pincék, pukkannak a dugók, mesélnek a borászok! BIRTOK látogatások, PINCEkóstolások, BORkorcsolyák.

Helyszín: minden pince 10 órakor

Bor-szépségVERSeny

A vendégek a pincéknél szavazólapon jelölhetik meg kedvenc boraikat. A szavazók között 5 palack DŰLŐngélő cuvée-t sorsolunk. A győztes bort,

borosgazdát és az 5 nyertes vendéget 23 órakor hirdetjük a Húdejó pincénél.

Helyszín: minden pince

Borvacsora

A pincéknél bográcsban készülnek különféle étkek.

Somlai kóstolás

Klasszikus, hordóban érlelt, ásványos, testes, kézműves somlóit kóstolhatnak a vendégek a pincékben. A tételek kiváló minőségűek és hordónként változnak. Izgalmas program! A pincék reggel 10 órától fogadják a kóstoló vendégeket.

Helyszín: minden pince

Nászéjszakák bora

A somlói történelmi bor a Monarchia idején az ifjú császári pár különleges alkalmának különleges bora volt, fogyasztásával fiúutódlást reménylettek. Kóstolja meg párjával Ön is az igazi somlóit!

Helyszín: minden pince

DŰLŐngélő cuvée 2016

A Somlói DŰLŐngélő cuvée kereskedelmi forgalomban egyenlőre nem kapható, a nyitott pincék borainak házasításából készült. A bort a tételek gondos előkóstolása és mikroszűrése után palackoztuk le. Tartalmazza mind azt a zamatot és ásványosságot, melyet a pincék borai képviselnek.

Karszalagos vendégeink kóstolót kapnak belőle.

Helyszín: Húdejó pince

Néptánc pincéről pincére

Néptáncosok dűlőngélnek a pincéknél sorban

Helyszín: minden pince

Hoppál Bulcsú

A csíksomlyói vonaton zenéltek nemrég a fiúk, a vidám muzsikaszó most a Somló hegy tövében csendül fel.

Helyszín: Húdejó pince 18 óra

Hordótánc

Régi somlói hagyományt elevenítünk fel,  amitregruták járták anno: középen egy hordó, tetején egy nagy vödör teli borral, körülötte férfiak táncolnak és... Nálunk csatlakozhatnak nők is!

Helyszín: Gecsu pince 17 óra

Vezetett Somló túra

Somló Vár túrára várjuk a sportosabb fesztiválozóknak. Lesz egy borkóstoló megálló is útközben, az Öreg holló pincénél.

Találkozó: Puchinger Zoli pincéje 10 óra

Mesélnek a helyiek

Pincelegendák, régi idők történetei a helyiektől és Kató Pétertől, a somlószőlősi helytörténeti gyűjtemény létrehozójától. Helytörténeti kiállítás.

Helyszín: hamarosan

Pincekomédia

Zsoldos Doki és barátai adják elő magukat, aminek mindig sírva röhögés a vége. Látni kell!

Helyszín:  hamarosan

Fajkusz Levente és bandája

Igazi táncház hangulatot teremtő program.

Helyszín: hamarosan

Megközelítés

A fesztivált autóval vagy  tömegközlekedéssel lehet megközelíteni, amiről bővebben itt olvashatnak. A fesztiválra  a Somló-hegy Hegy-kút bejárójánál, Somlószőlősön lehet belépni. Ennek közelében alakítunk ki egy nagy parkolót, ahol a gépjárműveket le lehet rakni. Innen gyalogosan kb. 5 perc járásra lehet elérni a DŰLŐngélő első nyitott pincéjét. A fesztivál többi helyszínét Somló Taxival is meg lehet közelíteni. Minden résztvevő kap egy térképet a tájékozódáshoz.

Belépés a fesztiválra

A DŰLŐngélő programjaira karszalagot lehet váltani, melynek ára 6,000 Ft. Ez jogosít térképre, ingyen zsíros kenyérre és szódára, friss forrásvízre a pincéknél. A karszalag mellé 10 db kóstolójegy is jár saját névre szóló pincepohárral, melyet a térképen megjelölt pincéknél lehet beváltani. Karszalagot a bejáratnál és a kijelölt pincéknél lehet venni és érdemes előre lefoglalni online, mert csak korlátozott számban tudunk adni. Karszalagos vendégeink minden programon korlátlanul részt vehetnek.

Közlekedés a fesztiválon

A fesztivál  területén lehet barangolni bőven, gyalogosan bejárható. 15-20 pince lesz nyitva, de a több száz Séd-dűlő kispincéből bizonyára sok más borosgazda a birtokán lesz, érdemes körülnézni, ismerkedni. Igény eseten a több személyszállítót is lehet hívni. Mivel a területen alig van közvilágítás, ezért javasoljuk, hogy hozzanak zseblámpát a résztvevők az éjszakai közlekedéshez.

Vendéglátás

DŰLŐngélőn több pince pörkölttel, szalonnasütéssel várja vendégeit.

A fesztivál alatt több helyszínen lehet hordós és palackozott bort vásárolni is, és a kóstolójegyeket minden pincénél be lehet váltani a megjelölt borokra. Biztosítunk betétdíjas sétáló fröccspalackot is azoknak, akik napközben túrázni indulnak.

Szállás

Háromféle szálláslehetőség közül választhatnak a fesztiválozók  (sátorhelyek és pinceszállások a szőlősgazdáknál, valamint környékbeli vendégházak),  amit érdemes előre lefoglalni, mert korlátozottan állnak rendelkezésre. A szállással kapcsolatos információk a Hol alhatok?oldalon.

A DŰLŐngélő Zöld rendezvény

A Somlói Dűlők Egyesülete kiemelten figyel arra, hogy a Somló hegy tájvédelmi körzet ökoszisztémáját védje a DŰLŐngélő alatt is. Kérjük vendégeinket, hogy segítsenek minket ebben a törekvésünkben.

  •     0,75-ös műanyag sétáló borospalack betétdíja 200 Ft. Ne dobd el, visszavesszük 200 Ft-ért! Védjük együtt a Somló hegy környezetét.
  •     élelmiszerek a helyi termelőktől és beszállítóktól származnak zéró szállítási költséggel és csomagolással
  •     környezetbarát hulladékgazdálkodás, szelektív begyűjtés, zöldhulladék komposztálást biztosítunk

​Vízvételi, tisztálkodási lehetőség

Minden pince biztosít vízvételi lehetőséget, zuhany és WC használat a térképen megjelölt helyszíneken lehetséges.

Tűzvédelmi és biztonsági szabályok

A helyszíneken lesz dohányozásra kijelölt hely, tűzvédelmi okokból csak ezeken a helyeken lehet dohányozni. Tüzet rakni a fesztivál egész területén tilos. Kérjük fokozottan ügyeljenek az utak mellett található nyitott kutak közelében, különösen az esti órákban. Vigyázzanak értékeikre, mert a fesztivál szervezői nem vállalnak felelősséget értéktárgyaikért.

Forás: https://www.programturizmus.hu

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés