Egy újabb pezsgő nyár van mögöttünk, számtalan fesztivál, rendezvény és kulturális esemény színesítette városunk mindennapjait. Az aranyló nyárutó különleges varázsát, hangulatát kihasználva, immár ötödik alkalommal ad otthont a Dóm tér a Bor térnek, ahol az ország legkiválóbb bortermelői gyűlnek össze. Közel 100 pincészet 350 féle nedűjével, minőségi harapnivalókkal, kézműves vásárral és számtalan zenés programmal készülünk az idei rendezvényre.

Eddig minden évben igyekeztünk becsempészni programjaink közé gasztro-kultúránk egy-egy szeletét, idén sincs ez másként. „A kávéház az a hely, ahol az írók eszik egymást” - mondta Karinthy Frigyes, aki aktív éveinek nagy részét kávéházakban töltötte, olyan legendás műveket alkotva, mint az Így írtok Ti, vagy a Tanár Úr kérem. A korszak milliőjét megidézve, a Móra Ferenc Múzeum és a Fekete Ház csapatával közösen egy hamisítatlan, a 20-as, 30-as évek hangulatát felidéző kávézót rendezünk be a Bor Téren. A Karinthy Kávéház egyszerre mutatja be a korszak irodalmi és művészeti világát, illetve mutatja be az akkori kávéházi kultúrát.p

A legkiválóbb borokhoz természetesen a legkiválóbb muzsikaszó dukál, éppen ezért a Bor Tér az idei évben is színvonalas zenei programokkal várja a minőségi nedűk szerelmeseit. Szeptember 16 és 20. között többek között Malek Andrea, Bereczki Zoltán, a Micheller Myrtill Swinguistiquep, az Útközband Zenekar, a Coco Bongo, a Szegedi Szimfonikusok szórakoztatják a nagyérdeműt. Az idén egy különleges meglepetéssel készültünk Cseh Tamás rajongói és tisztelői számára: szeptember 19-én, szombat este egy Cseh Tamás - esttel tisztelgünk a Kossuth és Liszt Ferenc-díjas magyar zeneszerző, énekes, színész, előadóművész emlékének. A szegedről feltörő ethno-punk őrület, a Gypo Circus egy teljesen egyedi, a rendezvény hangulatához illő pub-plugged formációval készül a Bor Térre.

Szüreti Felvonulás

Az ősz, többek között a szüret ideje. Dalok, mesék, népszokások, babonák színes szövevénye övezi a magyar szőlőt, a magyar bort. A tizenhatodik és tizenhetedik században igazi sátoros ünnepnek számított a szüret, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek. Szüret idején a törvénykezés is szünetelt. Kihagyhatatlan esemény volt, a társadalmi élet fontos része, s nem utolsósorban az ismerkedés egyik fontos színtere. A tánc, a mulatozás mellett természetesen nem maradhatott el a borozgatás sem. A szőlőben dolgozók borral való kínálása a gazda szent kötelességei közé tartozott. a bor mellé persze harapni való is került.

A Bor tér nyitányaként megelevenítve a hagyományokat, korabeli szokásokat, zenés, táncos szüreti felvonulással invitáljuk a borértő szegedieket rendezvényünkre.

Kiindulási helyszín: Szeged, Széchenyi tér

Indulás időpontja: 2015. szeptember 16. szerda 18.30

A menet útvonala: Széchenyi tér, Klauzál tér, Dugonics tér, Árpád tér, Apáthy u., Dóm tér

Közreműködő táncegyüttesek, zenészek, borlovagrendek, lovasok, fogatok, lovas szekerek, résztvevők:

Karinthy Kávéház - Ahol írók eszik egymást

Igazi kávéházi hangulatot varázsolunk az idei Bor Térre a Móra Ferenc Múzeum, a Szegedi Szimfonikus Zenekar és a Szegedi Nemzeti Színház közreműködésével.

A Karinthy Kávéházban a legendás író érdekességekben gazdag életével ismerkedhet meg a betérő. Az életrajz mellett kultikus idézetekkel, szállóigévé vált Karinthy-gondolatokkal is találkozhatunk. Azok, akik a Fekete házban lévő Karinthy kiállítást már látták, tudják, de Ön tudta például, hogy Karinthy találta ki az eszperente nyelvet és hogy tőle származik a "halandzsa" kifejezés?

Az érdeklődők bepillanthatnak az 1900-as évek elejének kávéházi pillanataiba, zongoramuzsikát hallgathatnak és érdekes beszélgetések részesei is lehetnek a kávéházzá alakított kiállítóháznál az idei Bor téren.

A Karinthy Kávéház programjai:

Szeptember 17-18-19-én

14.00-16.00 óra között:

„A kor hangulatát idéző szórakoztató muzsika a ragtime-tól a kuplékig, kiváló szegedi zongoristák közreműködésével.”

Szeptember 17-20-ig, 18.00-19.00 óra között a Szegedi Nemzeti Színház szervezésében : Saly Noémi írónő, Zeke Gyula író, Závada Pál író, Szilasi László irodalom történész

Mini tárlatvezetés a kávéházban minden nap

Szeptember 18. 16.00-18.00 óra között színpadi „kiskoncert”:

A Szegedi Szimfonikus Zenekar tagjaiból alakult DÉJA VU QUARTET

Szeptember 16-17-18-19-20.-án 24.00 óra

Éjfélkor – Kémiai Tanszék terasza - Il Silenzio!

Előadják a Szegedi Szimfonikus Zenekar rézfúvósai

 

Kóstoljon üvegpohárból

KÓSTOLJON ÖN IS ÜVEGPOHÁRBÓL, MELY MEGVÁSÁROLHATÓ AZ INFORMÁCIÓS FAHÁZBAN, VALAMINT A BOROS STANDOKON.

SZEGED CÍMERES, visszaváltható pohár (21 cl) 350 Ft
BOR TÉR 2015 feliratú, nem visszaváltható pohár (41 cl) 500 Ft

JÁTÉK!

Válassza a Bor tér feliratú emlékpoharat, melynek megvásárlásakor tombola szelvényt adunk ajándékba. A szombati sorsolás
fődíjának nyertese két személyes sétarepülést nyerhet a Szegedi Repülőnapok és Légiparádéra. 

II. Hóra Kissebbségi Összművészeti Fesztivál

Szeged Dóm tér 2015 Szeptember 20.

Az idei Bor Tér fináléjában a II.Hóra Kissebbségi Összművészeti Fesztivál várja a nagyérdeműt a Dóm Téren. Az esemény célja bemutatni a Szegeden és környékén élő kisebbségek zenei, tánc és színházi kultúráját. A fesztiválon többek között bemutatkozik a Blume Theis Német Kórus, szlovák folklórral készül a Tessedik Táncegyüttes, klezmer muzsikával a szegedi Doc Piano Band, de tiszteletét teszi a méltán népszerű Vodku zenekar is, egy Budapestről induló közép-európai zenei áramlat, amely immár 22 éve hullámzik szerte a világban.

Borászatok a szerkesztő ajánlásával.

Borászat Stand szám Web
Antal Pincészet 107 http://www.antalpinceszet.hu/
Varsányi Pincészet 77 http://varsanyipinceszet.hu/
Béla Borászat 104 http://www.belaboraszat.hu/
Hajós Kovács Borház 88 http://www.kovacsborhaz.hu/
Gere Tamás & Zsolt Pincészete 70

www.geretamas.hu

Tiffan's Pincészet 13

www.tiffans.hu

Koch Borászat 136

www.kochboraszat.hu

 


 

 

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés