2014. június 19-22 között ez évben is megrendezésre kerül a Balatoni Hal és Borünnep Balatonfüred - Tihany - Csopak - Paloznak helyszíneken. A programsorozat célja, a kultúra, a bor- és gasztronómia minél szélesebb körben történő megismertetése.

A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a balatoni halakra, a helyi és országos borosgazdákra, a vendéglátókra. Füred a reformkorban a magyar progresszív értelmiség gyülekezőhelye volt, s ez az ünnep is ilyen alkalom. A kezdeményezés mára Balaton-felvidéki és kisrégiós ünneppé alakult, ahol egy jó pohár bor mellett cserélhetünk eszmét jelenről, jövőről vagy a múltról. A programok Füred mellett Csopakon, Tihanyban és Paloznakon is zajlanak. A borbemutatók és borvásár mellett számos más rendezvény várja az érdeklődőket.

Balatoni Hal-és Borünnep - Olaszrizling Éjszakája Csopakon
Dátum:
szombat, 2014, június 21 - 07:00 - vasárnap, 2014, június 22 - 06:00
PROGRAMOK

Szombat:
7.00 órától Horgászegyesület halfogó és halászléfőző versenye (Csopak strand keleti vége)
9.30 - 16.00 VI. Veszprémi Geokesser találkozó és Túraverseny (A rendezvény bázisa a Csopaki Ifjúsági és Üdülőfalu)

Vasárnap:
8.00 órától Gyermek snecifogó verseny (Csopak strand kelet végén lévő horgászmóló)

Június 21. szombat
Olaszrizling Éjszakája

Olaszrizling és a csodák és szerelem éjszakája, amikor minden kívánság teljesülhet!
Töltsön egy éjszakát a csopaki borokkal!
Borkóstolás napnyugtától napkeltéig!
Egy éjszaka, amikor minden a csopaki borok és a Szent Iván Éji hagyományok körül forog. Idén nyáron nem csupán a Csopaki Történelmi Borvidék pincéinél gyúlnak ki a tüzek napnyugtakor, hanem a Csopaki Strandon is örömtűzzel várják napkeltéig a kedves vendégeket, akik megízlelhetik a csopaki borok egyedülálló zamatát, és feleleveníthetik a Szent Iván Éji hagyományokat. A tűz a világosság, a tisztaság, az egészség, a szenvedély, az elevenség, a szerelem és az örök megújulás jelképe. Régen a tűzgyújtással a Napot segítették a sötétséggel vívott küzdelmében. Ezen a mágikus napon, a Csopaki Strandon meggyújtott máglya fénye teszi titokzatossá az estét, melyet különböző programok színesítenek. Tűzokádó sárkány, sárkányverő felvonulás, koncert, varázslatok a szerelemért és bőségért, ének és körtánc a tűz körül, örömzenélés és tűzugrás is várja az érdeklődőket.

Kora délutántól:
Előkészületek az Olaszrizling Éjszakájára: közös máglyarakás a helybéliekkel és a nyaralókkal a Csopaki strandon (aki akar, kívánságokat helyezhet el a máglyában a szokás szerint, vagy hozhat bele gallyat, fát, mert azt tartja a hagyomány, hogy annak, aki hoz fát, jobb lesz a termése és a tűzbe helyezett kívánságok teljesülnek)
18:00 - Sárkányverő előadás és felvonulás tűzokádó sárkánnyal nem csak gyerekeknek
Az előadás története ott kezdődik, ahol a Föld is: a tűznél. A Földanya tüzét ördögök őrzik, akiknek csúfságuknál csak kíváncsiságuk nagyobb, s lám, ahogy az ember is az édenkertben, úgy az ördögök is az alvilágban, megteszik azt az egyet ami „tilos": felébresztik a tűzőrző - és az előadás során valóban tüzet okádó - hatalmas sárkányt...
19:00 - Népzenei koncert
20:30 - Táncház
21:00 - Megkezdődik az Olaszrizling Éjszakája, máglyagyújtás, ének és körtánc a tűz körül, örömzenélés
22:00 - Tűzugrás, Szent Iván Éji hagyományok felelevenítése az egészségét, bőségért és szerelemért
22:30 - Az Ezredik Éjszaka - Tóth Loon, Máté P. Gábor és Szűcs László, a Petőfi színház színészeinek kamaradarabja a mólószínpadon
23:00 - közös éneklés, gitározás a tűz körül, virrasztás, borkóstolás napnyugtától napkeltéig.

Forrás: Csopak honlapja




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés