1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Mádi Furmint Ünnep 2013

Időpont: 2013. szeptember 06-07.




A Mádi Furmint Ünnep programkínálatát idén szeptember 6-7-én élvezhetik az idelátogatók.

A mostani alkalommal is törekszünk arra, hogy a hagyományokat tiszteletben tartva, de a mai kor igényeinek és elvárásainak megfelelő színvonalú rendezvénnyel népszerűsítsük a furmintot, településünket, annak nyilvánvaló és rejtett kincseit. Reméljük, hogy sikerül teljesíteni, vagy akár felülmúlni a várakozásokat és elérhetjük azt a célunkat, hogy páratlan környezetben, egy igazán különleges és felejthetetlen hétvége keretében belopja magát mindenki szívébe Mád és visszatérjenek máskor is. 

Folyamatosan bővülő tartalmakkal és frissülő információkkal jelentkezünk, hogy minden részlet ismert legyen és mindenkit átjárjon az érzés: Ezt nem lehet kihagyni!

A furmint körül forog minden a Tokaj-hegyaljai történelmi borvidékhez tartozó Mádon, ahol szeptember 6-án és 7-én rendezik meg a talán legismertebb hegyaljai szőlőfajta ünnepét. Mád szőlőtermő területeinek csaknem háromnegyedét uralja a furmint, az itteni szőlősgazdák és borászok joggal büszkék arra, hogy az általuk készített minőségi borok egyre népszerűbbek és kelendőbbek, felveszik a versenyt a világ bármely részéből származó borokkal.
 
A szervezők szerint éppen ezért jogos, hogy Mád adjon helyet a furmint ünnepének, és teremtsen ezzel hagyományt. Fontos, hogy mindenki megtudja: itt már a XVII. században is kultúrája volt a furmint termesztésének, az ebből a szőlőből készült bornak, mindenekelőtt az aszúnak. Az ugyanis kevésbé ismert, hogy a királyok borát főleg furmintból készítik, ami Hegyalja legjobban aszúsodó, legnemesebb magyar szőlőfajtája.
 
A furmint ünnepének, fesztiváljának célja az, hogy megismertesse és megszerettesse az idelátogatókkal a vidék jellegzetes szőlőfajtáját és az abból készült borokat, segítse a mádi borászokat eltökélt szándékuk valóra váltásában, hogy a furmint elnyerje méltó helyét a világ vezető borai között. Ezen a két napon a helyi borászok nyitott pincéjükkel várják az ide látogatókat, akik számos gasztronómiai és kulturális program közül választhatnak. Két színpadon zajlanak az események: többek között fellép a Magna Cum Laude, Demjén Ferenc, a Talamba Ütőegyüttes, a Borfolk Együttes, a Görömbö Kompánia, a Göncöl Néptáncegyüttes, a Holló Együttes, Juhász Márton Euro-African playground, a Vodku zenekar, a Vodku fiai, valamint Sipos Mihály és Kardos Mária.
 
A gyerekek egész nap élvezhetik a Borsai-kastély udvarán zajló Hétpróbás Kisinas - Játszóház és Kézművesudvar programjait, de a Bestillo udvar is tartogat számukra meglepetéseket. A művészet szerelmesei több helyszínen különböző kiállításokat látogathatnak. A hagyományos szüreti felvonulás mellett vásári forgatag, dűlő- és biciklitúrák, táncház, pincés vigadalmak és számtalan más szórakoztató program várja az érdeklődőket.
 
 



Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Libamáj Fesztivál 2013 Budapest

Időpont: 2013. szeptember 6-8.




2013. szeptember 6-8. között, az Erzsébet téren tárja ki kapuit az immáron 5. alkalommal megrendezésre kerülő Libamájfesztivál, mely idén a hagyományos kulináris élményeken túl, egyedülállóan nosztalgikus hangulattal ajándékozza meg gasztronómia iránt elkötelezetteket. Ki ne emlékezne azokra a hétvégi délelőttökre, amikor a nagyi a konyhában sürgött-forgott, és a fő fogásként tálalt fenséges libamáj ínycsiklandó illata belengte az egész lakást?

Ideje felelevenítenünk e kedves családi hagyományt, és előkeresni a jól bevált ősi recepteket. Nagyanyáink szíve-lelke némi 21. századi gasztronómiai fortéllyal és egy csepp édes-savanyú pikánssággal megbolondítva valósággal ünnepi köntösbe öltözteti a liba- és kacsamáj ételeinket.

A szeptember első hétvégéjén megrendezésre kerülő, vidéki családi hétvégéket felidéző Libamájfesztivál minden bizonnyal a legnagyobb liba- és kacsarajongókat is elvarázsolja majd! Vendégeinknek nem csupán olyan különleges fogásokat lesz alkalmuk megkóstolni, mint a libaburgert libamájjal, lilahagyma lekvárral rusztikus lepényben, a libakolbászt chillis málnamustárral, házi fehér kenyérrel, a konfitált libacombot csomboros gerslis káposztával, a libamell pástétomot aszaltszilva chutney-val, mini brióssal, a roston sült libamájat szegfűszeges almapürével és polentával vagy éppen a pecsenye libamájat friss lecsóval rozmaringos parázskrumplival, de arra is lehetőségük nyílik, hogy megtanuljanak különbséget tenni a kacsa- és libamáj között, felismerjék azok egyedi ismertetőjegyeit, szakértőivé váljanak megvásárlásuknak, helyes tartásuknak, sőt akár elkészítésüknek is.

A hagyományos és az újragondolt receptek alapján készült magyar libamájételeket idén is Tokaji borok és egyéb magyar ínyencségek kíséretében kóstolhatják a látogatók, mindenki számára elérhető áron.

A gasztronómiai programok mellett egész nap zenével, kézműves játékokkal, valamint szórakoztató libaolimpiával várjuk a család valamennyi tagját!

“Idén ötödik alkalommal rendezzük meg a Libamájfesztivált. Tavaly a Budai Várban tartottuk, idén a budapesti Erzsébet téren. A fesztivál egyik fő célja, hogy egy évben egyszer mindenkinek legyen lehetősége megfizethető  áron részesülni ebből a gasztronómiai élményből.” - mondta Pap Krisztián, a fesztivált szervező Magyar Delikátesz vezetője.

Jó szórakozást kívánunk!

Libamájfesztivál fővédnöke – Dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter

Forrás: http://libamajfesztival.hu/




 

Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Pécsi Pezsgő Borfesztivál 2013

Időpont: 2013 szeptember 20-29.




Pécsi Pezsgő Borfesztivál 2013. A Pécsi Pezsgő Borfesztiválon a borok szerelmeseinek legnagyobb örömére az ország valamennyi borrégiója, pálinkaháza és pezsgőpincészete képviselteti magát. Ezen felül a borkultúrához nélkülözhetetlen, hagyományos kézműves termékek széles skáláját felvonultató Kézművesek utcájával varázsoljuk el az érdeklődőket.

2013. szeptember 20. és szeptember 29. között másodszor ad otthont a mediterrán hangulatú baranyai megyeszékhely, Pécs, egy ízekben, zamatokban és programokban gazdag rendezvénynek, a II. Pécsi pezsgő Borfesztiválnak. A fesztivál keretein belül a szervezők célja, hogy az ország valamennyi borrégiója, pálinkaháza és pezsgőpincészete számára lehetőséget biztosítsanak arra, hogy képviseltessék magukat. Ezen felül a borkultúrához nélkülözhetetlen, hagyományos kézműves termékek széles skáláját felvonultató Kézművesek utcájában szeretnénk színesíteni a programjainkat.

A 10 napos rendezvény során, a Széchényi Téren felállított nagyszínpadon igazi fesztivál hangulatról gondoskodnak a fellépők hétvégéken pedig késő estig tartó koncertekkel szórakoztatják majd a nagyérdemű közönséget. A programsorozat egyik kiemelkedő része nagyszabású színes szüreti felvonulás, valamint a Bor és Dal ünnepén a XVII. Európai Bordalfesztivál alkalmából Európa számos országából érkeznek férfikarok, hogy bemutassák bordal kultúrájukat.

A pezsgő Borfesztivál egy új, hagyományteremtő célzattal megvalósuló, színvonalas,szakmai értékekre épített, kulturális és gasztronómiai programsorozat , mely garantáltan felejthetetlen élményt nyújt, majd valamennyi korosztály számára Pécs történelmi belvárosában.

Programok

Szeptember 20. Péntek

Ünnepélyes megnyitó
Pécsi Vasutas Koncert Fúvószenekar
Ferenczi György és a Rackajam
Flip Flop & The Flyers - Rock & Roll táncos bemutató

Szeptember 21. szombat

Tulipántos Népi Játékpark és Alkotóműhely gólyalábasokkal
Misina Természet- és Állatvédő Egyesület, állatsimogatóval
Mecsek Néptáncegyüttes – gyerek néptánc
Gyerek mazsorett bemutató
Aerobik bemutató – PTE PEAC
Grimm-Busz Színház-Dalverseny a baromfiudvarban zenés mesejáték
Kapronczai Tánciskola – társastánc bemutató
Rúzsa Magdolna koncert
First Zenekar

Szeptember 22. vasárnap

AZONKÍVÜL zenekar
László Boldizsár: Verdi-estje
Dívák éjszakája - Détár Enikő, Fésüs Nelly, Ladinek Judit

Szeptember 23. hétfő

Operett a Debreceni és a Pécsi Nemzeti Színház énekeseivel
Group'n Swing Zenekar
Black Cafe Zenekar

Szeptember 24. kedd

Dallamvarázs Schrämpf Mária és Fischer Norbert műsora (Válogatás Cserháti Zsuzsa és Charlie slágereiből
La Bohéme Kamarazenekar
Color Live Music Band

Szeptember 25. szerda

Szélkiáltó együttes
Mecsek Táncegyüttes
Tenkes Zenekar
Magyar Táncház
Turay Ida Színház: Anconai szerelmesek

Szeptember 26. csütörtök

Rudán Joe Akusztikus koncertje
Hargitai Anna Veronika
Tornádó Zenekar - utcabál

Szeptember 27. péntek

Örömzene: Gesztesi Károly-zongora, ének, Pintér Tibor-gitár, ének, Gyenes Béla-szaxofon
Király Linda és Király Viktor
Band of Streets

Szeptember 28. szombat

Márkus Színház
Vivat Bacchus
Utcabál Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekarral 90 perces élő koncert!

Szeptember 29. vasárnap

Európai Bordalfesztivál
Szüreti fesztivál

Forrás: a fesztivál honlapja




 

 

 

Pin It

Hollókői GasztoVár 2013 - 4.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 4 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag inaktív
Pin It

Hollókői GasztoVár 2013

Időpont: 2013. szeptember 14.




2013. szeptember 14.-én ismét egy különleges élményben lehet része a Hollókői Várban kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Szabad tűzön készülnek királyaink kedvenc étkei, így mindenki ellesheti a fortélyokat és megkóstolhatja az ételeket. Minden fogás mellé finom borokat kóstolhatnak vendégeink. Az ételek elkészítésében a helyi hagyományőrző szakácsokon kívül részt vesznek a Nagyszakácsi Királyi Szakácsok is, akik számos étkek kóstoltatnak meg rendezvényünkön.

Az ételeken túl a vár vitézei tartanak fegyver és viselet bemutatót, középkori vásári forgatag színesíti a rendezvényt, míg a gyerekeket pedig népi játszóház várja ahol a „gombócfőzőt” is kipróbálhatják.

A rendezvény belépődíj megvásárlásával tekinthető meg:

Diák/nyugdíjas belépő: 500.- Ft
Felnőtt belépő: 1.000.-Ft
4 éves kor alatt a rendezvény ingyenesen látogatható.


A rendezvény látogatói minden egyes megvásárolt jegy mellé kóstolójegyet kapnak ajándékba, mellyel egyféle étel megkóstolására lesz lehetőségük. További kóstolójegyeket a helyszínen árusítanak a szervezők!

Információ:

TourInfo Hollókő
3176 Hollókő, Kossuth út 50.
Tel.: +36 32 579 010
Fax.: +36 32 579 011
Mobil.: +36 20 626 2844




Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

BorTér Szeged 2013

Időpont: 2013. szeptember 18-22.

Bortér Szeged 2013
Szeged Dóm terén 2013. szeptember 18. és 22. között újra együtt bormustrázhatunk. A harmadik alkalommal megrendezésre kerülő rangos BorTér borfesztivál ezúttal is a legjobb borokat sorakoztatja fel. Melyek kísérőiül pompás ételeket és vidám programokat választhatunk.

A látogatók megismerkedhetnek a térség borkultúrájával és Szeged hagyományaival és több száz féle bort kóstolhatnak. A kiállítók portékái között rengeteg különlegességgel is találkozhatnak az ínyencek. A bor mellett pálinkák, sajtok, kolbászok, rétesek és kürtös kalács is a kedvükre lesz. A színpadról a folklór, jazz és más zenei csemegék fogják biztosítani a hangulatot.

Sok palack pukkanást kívánunk!

 PROGRAMOK

BORÁSZOK A SZERKESZTŐ AJÁNLÁSÁVAL

Koch Borászat, Hajós

Polgár Pincészet, Villány

Béla Borászat, Imrehegy

Varsányi Pince, Verpelét

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés