Rúzsa Magdi koncerttel, paprikakonferenciával és paprikás kácsis rekordkísérlettel várja Kalocsa a fesztiválozókat

Ismét eltelt egy év. Ismét szüreteli és ünnepeli piros aranyát, a fűszerpaprikát Kalocsa. A Kalocsai Paprikafesztivál, ahogy eddig, úgy idén is, a paprika betakarításának idejéhez köthető kulturális rendezvénysorozat lesz, mely ebben az évben szakmai nappal bővülve várja az érdeklődőket.

Az idén szeptember 13 – 15. között zajló XXIV. Kalocsai Paprikafesztivál több újdonsággal várja mindazokat, akik testközelből szeretnék megismerni az ezer éves érseki város hagyományait, gasztronómiáját és a világhírnévre szert tevő fűszernövényét, a pirospaprikát.
A kalocsai paprika szerepe sokrétű Kalocsán. Egyszerre turisztikai vonzerő és mezőgazdasági megélhetési forrás is, ezért a város elöljárói jövőjére kiemelt figyelmet fordítanak. A fesztivált szervező Kalocsai Városmarketing Kft. pedig egy a paprikáról szóló tanácskozással igyekszik tenni a város piros aranyának jövője érdekében a fesztivál keretében.
A háromnapos paprikaünnep fő célja ugyanis az, hogy a Kalocsára érkező közönség testközelből is megismerkedhessen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is több szálon fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek.

Idén is a város szívében kel életre a rendezvény, mely három évvel ezelőtt költözött a belvárosba és lett Paprika Napokból Paprikafesztivál. Az idei rendezvény helyszíneiben és időtartamában is újszerű lesz. A fesztiválba idén bevonják a szervezők a nemrégiben átadott Kubikus Parkot, illetve a Szent István király utcának egy szakaszát is.
A kulturális programok két színpadon zajlanak majd, a sétálóutca végében felállított kisszínpadon, valamint a Búzapiac téri nagyszínpadon, melyen a három nap alatt közel ötven fellépő fordul majd meg.

Péntek este a fiatalokat szólítják meg, hiszen a nyitónap fellépői közt főként az általuk jelenleg kedvelt zenekarok, például a The Carbonfools, a StabilFrazír, Ferenczi György és Rackajam, illetve a Cimbaliband szerepelnek. Szombaton a gasztronómiáé lesz a főszerep, hiszen ez évben 17. alkalommal rendezi meg a város a Paprikás Ételek Főzőversenyét. De a tavalyi ország szendvicse rekordkísérlet sikerén felbuzdulva idén paprikás kácsiból készítenek a szervezők olyan hosszút (legalább 30 métert) amilyet még nem látott a világ.
A nap méltó zárása lesz a nagyszínpadon Rúzsa Magdi nagyzenekaros, másfél órás élő koncertje, melyet utcabál zár.

Vasárnap a népművészet, a folklór kerül a középpontba. A városban működő kulturális csoportok mellett Kalocsa testvértelepülései, Székelykeresztúr és Kúla táncosai is fellépnek és számos országszerte ismert gyermekprodukció is színpadra kerül.

A tavalyi nagy sikerre való tekintettel az idén is lesz bor- és pálinka-, illetve kézműves- és paprikautca. De gyerekprogramokból sem lesz hiány.

Szeptember 13. és 15. között tehát ismét fesztiválvárossá lényegül Kalocsa.

 

A paprika és a szegedi halászlé

A fűszerpaprika egynyári növény, magassága többnyire úgy fél méter és hetvenöt centiméter közé esik. Termése tíz-tizenöt centi hosszú, és három-öt centi átmérőjű, színe zöld, érett korában azonban bepirosodik. A capsicum a burgonyafélék családjába tartozik, vagyis rokonságban áll a dohánnyal és a paradicsomfélékkel - mellesleg mindhárom növény Amerikából került át kontinensünkre. Hazánkban fő termőterülete Kalocsa és Szeged környéke. Ahhoz nem fér kétség, hogy először Magyarországon használták a pirospaprikát tiszta formájában anélkül, hogy más anyagot vegyítettek volna hozzá. Törökországban, Közép- és Dél-Amerikában kizárólag egészben fogyasztották.
 

Láng Görgyöt faggatta egy angol vendége a magyar konyha titkairól. Ezt válaszolta: édes hagyma, nemes paprika, vajpuha szalonna, sűrű tejföl és ezer év tapasztalat. Emeljük ki ezek közül a paprikát, a hazai gasztronómia büszkeségét, amelynek nimbuszát az utóbbi időben igencsak sikerült megtépázni. Nem lehet véletlen, hogy a paprika lett a legjellegzetesebb magyar fűszer. A paprika a magyar konyhaművészet számára nemcsak egy fűszer a sok közül, hanem különleges, páratlan aromájával, szép színével elengedhetetlen része.

Különös és izgalmas története van annak, hogyan lett a paprikából az idők során a magyar gasztronómia legfontosabb fűszere.



 

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés