Sonkafesztivál Bábolna

Időpont: 2013. március 23-24.




"Nem nőhet nagyra az a fa, melynek gyökerei
nem elég erősek."

Régmúlt időben a lovagok védelmeztek valamit, valakit, jó célt szolgáltak, ők voltak a "gyengék oltalmazói".

E gondolat jegyében született a Magyar Sonkalovagrend.
A civilizációs étkezés, a pénztelenség a hagyományos árukat háttérbe szorította a tömeggyártás. Már csak háztáji gazdaságokban maradtak meg a hagyományos termékek. 1990 után kisebb-nagyobb húsipari cégek alakultak, melyek közül néhányan megpróbáltak a rég elfeledett receptek alapján gyártani.
Az idő teltével a hagyományok szerint gyártók helyzete nem javult. Néhányan arra gondoltunk, felmérjük, hogy Magyarországon mennyire maradtak meg a régi módszerek. 2007-ben megrendeztük az első Sonkafesztivált és 2008-ban már érzékelhető igény volt a rendezvényre. A 2009-es évben megalakítottuk a Magyar Sonkalovagrendet, hogy a Fesztivált továbbra is évente megrendezzük és elinduljon a megmaradt hagyományos sonkagyártók összefogása.
A sonka, mint hagyományos magyar termék olyan érték, melyet védelmezni, óvni kell, hogy megmaradhasson az utókornak, és a jelen kor is élvezhesse elődei tudományát, szokásait, ápolhassa annak fennmaradását.

A gyökereink egyben hagyományaink, melyet ha nem ápolunk, elvesznek.




 

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 0 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés