Szüreti Fesztivál és Kakaspörkölt-főző Verseny 2014 Pusztamérges - 5.0 out of 5 based on 2 votes
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
Pin It

Szüreti Fesztivál és Kakaspörkölt-főző Verseny  2014 Pusztamérges

Időpont: 2014 szeptember 19 - 20.




Pusztamérges ezzel a rendezvénnyel tiszteleg az Alföldi-homoki bor őskultúrája előtt. Családi,- szórakoztató,- borkóstoló- és ifjúsági koncert programokkal várják a vendégeket a XIX. Szüreti Fesztiválon és Kakaspörkölt-főző versenyen.

Evett-e már tőkéről csipegetve szőlőt úgy, hogy a homok sütötte a talpát? Vissza tud-e emlékezni arra a hangra, amit egy alma hallat a harapás pillanatában? Ilyen és ehhez hasonló, az érzékszerveinkre is ható kérdésekre kaphat választ, ha elfogadja invitálásomat és meggyőződik a leírtak valódiságáról! Csak itt helyben tapasztalhatja meg, hogy van Magyarországnak egy „szigete”, amit a Gyümölcs, a zöldség, a szőlő, a bor és a sok-sok virág kapcsán az „ÍZEK – ZAMATOK és SZÍNEK SZIGETÉNEK NEVEZNEK!

Programjainkkal és vendégszeretetünkkel várjuk Önt és családját, barátait, szeretteit, - hiszen ami jó, azt az ember szívesen megosztja szeretteivel!

Minden év szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre Pusztamérgesen a Szüreti Fesztivál a bor ősi kultúrája előtt tisztelegve. A Kakaspörkölt - főző Versenybe többnyire az itt élő – egész évben a falusi vendégfogadásba bekapcsolódó – vendégfogadók vesznek részt, de már vannak visszatérő versenyzőink is- más településekről- szép számmal! A vendégfogadók saját udvarukon főzik meg bográcsban a pörköltkülönlegességet és csodásan megterített asztallal, várják a vendégeket. A házigazda ízletes homoki borával ,a háziasszony pedig frissen kisült borkorcsolyával kínálja a megérkező embereket. A külsős nevezők pedig a főtéren felállított bográcsokban készítik el az ételeket saját nyersanyagaikat felhasználva, családjuknak, baráti társaságuknak. A felkért szak - és sztár zsűri / mesterszakács, turizmusban jártas egyéniség, valamint közismert sztárvendég alkotja a zsűri összetételét / bírálják az eléjük kerülő ételeket.

A vendégek lovas fogaton ülve, vagy gyalogos sétával bejárhatják a falu virágos belterületi utcáit, illetve a külterületen lévő 100 ha -os természetvédelmi terület egy részét .A nyitott pincénél megállhatnak borkóstolóra . A kíváncsiskodók betekinthetnek a hagyományos szüreti munkálatok és szőlő feldolgozás fortélyaiba, megkóstolhatják a frissen préselt mustot. A főtéren népművészeti árusok, kézművesek kínálják portékáikat, míg családi vetélkedők, játszóházak és szórakoztató műsorok csalogatják közelebb a vendégeket a főtéri színpadhoz.

Hajnalig tartó programok között válogathatnak a hozzánk érkezők. A falusi turizmusba bekapcsolódó vendégfogadók kellemes környezetben várják pihenni vágyó vendégeiket.

A fesztivál napja Szeptember harmadik szombatja. Előző nap, a helyi borospince kínál programlehetőséget. A rendezvény két napos program, a hozzánk messziről érkező
vendégeinket nem hagyjuk unatkozni nálunk! Jöjjön el hozzánk Pusztamérgesre! Lássa hagyományainkat, ünnepeljen és koccintson velünk egy pohár mérgesi borral a szőlőlugas hűvösében!


Forrás: Pusztamérges honlapja

Az ősz, többek között a szüret ideje. Dalok, mesék, népszokások, babonák színes szövevénye övezi a magyar szőlőt, a magyar bort. A tizenhatodik és tizenhetedik században igazi sátoros ünnepnek számított a szüret, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek. Ezekben az időkben még a bíróságok is felfüggesztették a működésüket. A szüretelés kezdete a régi tapasztalatok szerint Terézia, Orsolya vagy Simon, Júdás napjához volt kötve, vagyis a magyar szőlővidékek többségében legkorábban október második felében kezdődött a szüret.

Minden év szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre Pusztamérgesen a Szüreti Fesztivál a bor ősi kultúrája előtt tisztelegve. Családi-, szórakoztató-, borkóstoló- és ifjúsági koncertprogramokkal várják a vendégeket. A fesztivál első napján a boré a főszerep: a termelők borversenyen, a vendégek borkóstolón mérhetik össze borkészítési illetve borfogyasztási szokásaikat. Szombaton pedig alágyújtanak a bográcsoknak és lábasoknak, hogy harangszóra paprikás, csípős, nokedlis, tejfölös és más módon ízesített és körített pörköltek kerüljenek az asztalokra. A kakaspörkölt-főző versenyben többnyire a helybeli emberek vesznek részt, de már szép számmal vannak más településekről visszatérő versenyzők is. A nevezők a főtéren felállított bográcsokban készítik el az ételeket saját nyersanyagaikat felhasználva, családjuknak, baráti társaságuknak. A felkért szak- és sztárzsűri, amely mesterszakácsból, turizmusban jártas szakemberből, valamint közismert sztárvendégből áll, bírálja az eléjük kerülő ételeket.




Pin It

Szarvasi Szilvanap 2014 Szarvas - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
Pin It

Szarvasi Szilvanap  2014 Szarvas

Időpont: 2014. szeptember 12 - 14.

Forrás: http://szilvanap.hu/

Helyszín: Szarvas, Evangélikus Ótemplom környéke
(Templom-tér, Szent István park, Vajda P. u. – Vasút u.,
Kossuth. u., Gál Ferenc Főiskola Gyakorlóintézményének udvara)

Szilvanap Szarvason 2014. A szarvasi Szilvanap a hagyományok jegyében vonultatja fel a Nagyanyáink receptje alapján készült szilvás ételeket, italokat - szilvásgombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, házi főzésű szilvapálinka. A rendezvény idén sem belépődíjas, a program rendkívül sok érdekességet tartogat. A gasztronómiai programok mellett több helyszínen neves fellépők szórakoztatják a vásári forgatagban elfáradt vendégeket.

Gasztronómia, hagyományőrzés, koncertek, kikapcsolódás......és szilva, szilva, szilva!
A szarvasi Szilvanap a hagyományok jegyében vonultatja fel a nagyanyáink receptje alapján készült szilvás ételeket, italokat - szilvás gombóc, szilvalekvár, aszalt szilva, cibere, szilvalekváros derelye, szilvapálinka.

Szeptember derekán, mikor a hamvaskék szilva zuhogni kezd a fákról, a szarvasi családoknál újra él az ősi hagyomány. Előkerülnek a rézüstök, s a kora őszi alkonyatban a pöfögő lekvár illata járja át a környéket. Készül a hamisítatlan szarvasi lekvár, amelynek talán legfőbb jellemzője, hogy sűrű, no és természetesen nagyon ízletes. A városban 1998. óta szervezik és rendezik meg a Szilvanapokat. Az idei rendezvén helyszíne az Erzsébet-liget, az ünnepi felvonulás a Szarvasi Vízi Színháztól indul.


Programok

Programok 1.nap – péntek

SZÍNPADI PROGRAMOK
16.00 – Felvonulás a rendezvény helyszínére a Cervinus Teátrumtól a Kossuth utcán, a civil szervezetek, egyesületek, testvérvárosi delegációk, iskolák, intézmények bekapcsolódásával, a Garagulya Gólyalábasok, a Városi Fúvószenekar, valamint a Muslincák felvezetésével.

FESZTIVÁLSÁTOR

16.30 – A XVII. SZARVASI SZILVANAP ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓJA
Közreműködik a Szarvasi Muslincák Férfikar és a Városi Fúvószenekar

Borlovag avatás

19.00 – Guca Partyzans zenekar – Magyarország első balkán rezesbandája
21.00 – 02.30 – Retrodisco – Dj. Leslie

Szent István Park: ROCKSZÍNPAD
18.00 – Sportdíj átadás
– Virágos Szarvasért díjak átadása

20.00 Iron Fist
21.00 ProMissio
22.00 Witch Dance
23.00 Kozmosz

Péter Szabó Szilvia (NOX) élő koncertje a Szarvasi Vízi Színházban

2014. szeptember 12-én 20.00 órától

A tavalyi év nagy visszatérője és a 2013-ban az év énekesnője díjjal jutalmazott énekesnő Péter Szabó Szilvia élő koncertje Szarvason szeptember 12-én 20.00 órától a Szarvasi Vízi Színházban.

A háromszoros dupla platina- és aranylemezes, megannyi rangos díjat besöprő, számtalan listavezető dalt magának tudható, és Magyarországon kivétel nélkül csak teltházas koncertet adó egykori NOX zenekar énekesnője, Péter Szabó Szilvia élő zenekaros felállása 2013-ban az év nagy visszatérője és énekesnője díjat is magáénak tudhatta már szólóban. Szilvia vadonatúj dalai mellett a régi nagy NOX slágerek is elhangzanak majd koncertjén.

Jegyek elővételben augusztus 21 – és szeptember 7 között elővételben 1.000.-, utána és a helyszínen 1.300.- Ft-os áron válthatók a Cervinus Teátrum jegypénztárában.

Granárium Zebra Udvar

20.00 – Mótyán vigadó / Mótyán Tibor és zenekara

Granárium Zebra Club
00.00 - 80′s metal & rock’n'roll / a Dream Combination zenekar koncert

Az idén hungaricummá minősített akácmézet is megtalálják a fesztivál egész területén!


Programok 2. nap – szombat

FESZTIVÁLSÁTOR
10.30 – Diákcsemege – a Székely Mihály Szakképző Iskola diákjainak műsora
11.30 – Ótemplomi Luther’s Roses Kórus műsora
13.00 – Miss Alpok Adria & Megye Szépe – Békés megyei döntője
17.00 – Pálinkaminősítés – Eredményhirdetés
19.00 – Danics Dóra – Az X-faktor negyedik évadjának győztese
21.00 – 02.30 – Utcabál – Három Generáció zenekar

ROCKSZÍNPAD
19.00 – Colmena zenekar
20.00 – Doors Tribute Band
21.00 – Foo Fighters Tribute
22.30 – Kalapács József (Pokolgép) és a Kugli zenekar

Szarvasi Vízi Színház
Fölszállott a páva – Gálaműsor
2014. szeptember 13. 19.00

Műsorvezető: Herczku Ágnes
Helyszín: Szarvasi Vízi Színház
Belépő: 700.-
Jegyek elővételben augusztus 21-től válthatók!

KÖLYÖK – UDVAR (Gál Ferenc Főiskola udvara)
kölyök-udvar
10.30 és 13.00 Pepe manó meséi
14.30 Zenekuckó ifj Mótyán Tiborral
15.00 Pasenkó bohócműsora

Gyermekgasztronómia – kézműveskedj zöldségekkel
Agility pálya

10.00 – 18.00 Kenderkóc népi játszóház egész nap
Családi társasjáték és kvíz sátor
A Garagulya Gólyabábasok műsora a rendezvény egész területén.

Granárium Zebra Udvar
16.30 – Halálian jó történet / a Barboncás Egyesület bábelőadása
22.00 – Indo-rituális szalonzene / a Duo Darbar együttes koncertje

Granárium Zebra Club
00.00 – Classic Rockabilly Show / a Crazy Cats & Blue Moons zenekar koncertje


Programok 3.nap – vasárnap

FESZTIVÁLSÁTOR
10:00 – Miniszínház gyerekeknek – Dvorák&Patka Színház
11.00 – Receptverseny eredményhirdetése
2:00 – Korda György – Balázs Klári
14:00 – Molnár Harmonika Trió

EVANGÉLIKUS ÓTEMPLOM 10.00 – Termésáldás – Istentisztelet

KÖLYÖK – UDVAR (Gál Ferenc Főiskola udvara)

11.30 és 13.00 Süni Bábcsoport
14.00 Zenekuckó ifj Mótyán Tiborral

Kenderkóc népi játszóház egész nap
Agility pálya
Családi társasjáték és kvíz sátor
Családi társasjáték és kvíz sátor


 

Pin It

Halasi Szüreti Napok 2014 Kiskunhalas - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
Pin It

Halasi Szüreti Napok  2014  Kiskunhalas

Időpont: 2014. szeptember 12 -  14.




A szüreti jókedv fokozása érdekében 3 színpadon zajlanak a színesebbnél színesebb hagyományőrző programok. A Borudvarban ízletes borokat, pálinkákat kóstolhatnak a látogatók. Látványos múltidéző kézműves vásár, hangulatos könnyű és népzenei koncertek szórakoztatják majd a szüreti forgatagban résztvevőket.




Pin It

Kalocsai Paprikafesztivál 2014 Kalocsa - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
Pin It

Kalocsai Paprikafesztivál 2014 Kalocsa

Időpont: 2014. szeptember 19 21.

Forrás: http://kalocsaipaprikafesztival.hu/




Kalocsa Város Önkormányzata az idei évben már XXV. alkalommal rendezi meg a Kalocsai Paprikafesztivált és XVIII. alkalommal a Paprikás Ételek Főzőversenyét, mely világhírű fűszernövénynek, a sárközi ember piros aranyának ünnepe. A rendezvény fő célja, hogy a Kalocsai Paprikafesztiválra érkező közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával, a paprikás ételek utánozhatatlan íz harmóniájával, valamint a paprikához is fűződő népművészeti örökséggel.

Programok

SZEPTEMBER 19. PÉNTEK

13:00 SZÜRETI HÍVOGATÓ
(Népviseletbe öltözött táncosok lovas kocsis felvonulása Kalocsa utcáin)

14:00 GASZTRO SHOW
(A paprika szerepe a gasztronómiában Magyarországon és külföldön c. előadás és gasztronómiai bemutató a Városháza udvarán.
A szakmai program védnöke és a rendezvényt megnyitja: Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter)

17:30 ALMA EGYÜTTES KONCERTJE
(Gyermekműsor a sétálóutcában felállított kisszínpadon)

18:00 FÚVÓSZENEKARI KONCERT
(A kalocsai Liszt Ferenc Alapfokú Művészetoktatási Intézmény fúvószenekarának koncertje a Búzapiac téren található nagyszínpadon)

19:00 A FÉNYKÖRKÖZÖSSÉG KALOCSAI FÉNYPONTSZÜLETÉSI DÍSZCEREMÓNIÁJA PÁL DÉNES KÖZREMŰKÖDÉSÉVEL
(Napelemes energiaellátással működő kalocsai intézmények ünnepélyes Fényponttá avatása a Búzapiac téren található nagyszínpadon)

20:00 RETURN TO SZENDER KONCERT
(Kalocsai zenekar koncertje a sétálóutcában felállított kisszínpadon)

21:00 KEREKES BAND KONCERTJE FÁBIÁN JULIVAL
(Élő koncert a Búzapiac téren található nagyszínpadon)

22:30 UTCABÁL A SOUNDWICH ZENEKARRAL
(Zenés táncos mulatság a sétálóutcában)

KÍSÉRŐ PROGRAMOK
15 órától 20 óráig:

BOR ÉS PÁLINKA UTCA – sétálóutca
KÉZMŰVES VÁSÁR – Városház utca, Búzapiac tér
KÉZMŰVES ÍRÓ-, PINGÁLÓ, HÍMZŐ BEMTUTATÓK
A KALOCSAI „TISZTASZOBÁBAN” – Búzapiac tér
PAPRIKAUTCA – Búzapiac tér
VIDÁMPARK – Lengyel piac


SZEPTEMBER 20. SZOMBAT

09:00 ÜNNEPI ÉRSEKI SZENTMISE
(Terményáldással egybekötött ünnepi szentmise a Szent István király templomban)

09:45 SZÜRETI FELVONULÁS
(Népviseletbe öltözött gyermekek valamint a Paprikalovagok és az Első Magyar Fehérasztal Lovagrend tagjainak ünnepi felvonulása a Szent István Király útról a Búzapiac térre)

10:00 A XXV. KALOCSAI PAPRIKAFESZTIVÁL és XVIII. PAPRIKÁS ÉTELEK FŐZŐVERSENYÉNEK ÜNNEPÉLYES MEGNYITÓJA
(A fesztivál fővédnöke: dr. Seszták Miklós, nemzeti fejlesztési miniszter
A fesztivál védnökei: dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár, Szakáli István Loránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár, Halász János Magyar Művészeti Akadémia Felügyelő Testület Elnöke, Font Sándor országgyűlési képviselő)
Köszöntő beszédet mond: Török Ferenc Kalocsa polgármestere – Ünnepi megnyitó beszédet mond: Szakáli István Loránd, az agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár valamint Pásztor István a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

10:30 FOLKLÓRMŰSOR
(Helyi és környékbeli gyermek néptánccsoportok műsora a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

12:30 JÓ EBÉDHEZ SZÓL A NÓTA
(Mága Ernő és zenekarának élő koncertje a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

14:00 PAPRIKAKIRÁLY- ÉS KIRÁLYNŐ VÁLASZTÁS
(Népviseletbe öltözött táncospárok versenye a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

15:00 FOLKLÓRMŰSOR
(Helyi és környékbeli felnőtt néptánccsoportok műsora a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

16:00 ZSONGLŐRBEMUTATÓ
(A sétálóutcában felállított kisszínpadon)

16:30 GURULÓ CIRKUSZ
(A Ciróka Bábszínház előadás a sétálóutcában felállított kisszínpad előtt)

16:30 XVIII. PAPRIKÁS ÉTELEK FŐZŐVERSENYÉNEK EREDMÉNYHIRDETÉSE
(A főzőverseny szakmai zsűriének értékelése a díjak átadása a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon.)

18:15 TÁRKÁNY MŰVEK EGYÜTTES KONCERTJE
(A dzsessz és népzene egyedi ötvözetére épülő élő koncert a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

19:30 EASTER ZENEKAR KONCERTJE
(Retro-rock koncert a sétálóutcában felállított kisszínpadon)

21:00 HOOLIGANS ZENEKAR KONCERTJE
(Élő zenekaros nagykoncert a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

22:30 UTCABÁL A KOKTÉL ZENEKARRAL
(Zenés táncos mulatság a sétálóutcában)

KÍSÉRŐ PROGRAMOK:

09:00 PAPRIKAFUTÁS
(Futóverseny a város utcáin a GYIÖK szervezésében Nevezés: Városi Piac- Indulás: Tűzoltóság épülete elöl)
10:00 PAPRIKA KEREKEZÉS
(Közös kerékpározás Meszesre Velocipédes kísérettel. Indulás: Posta mögötti parkoló)
10:00 PAPRIKÁS KÁCSI SÜTŐ VERSENY ÉS BEMUTATÓ
(A Városi Piac fedett részén)
12:00 PAPRIKAFUTÁS EREDMÉNYHIRDETÉSE
(Díjak átadása a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

GYERMEK PROGRAMOK:
10:00 – 18:00 óráig a sétálóutcában

NÉPI JÁTSZÓTÉR
PAPRIKA JANCSI CSÚZDIZLÁJA
FÉNYKÖR – ZÖLD ÚJ VILÁG!
(Napenergiával feltöltve – helyszíni napelemes bemutató NAPrakvíz – családi energiavetélkedő a fenntarthatóság jegyében)

EGÉSZ NAPOS KÍSÉRŐ PROGRAMOK:

XVIII. PAPRIKÁS ÉTELEK FŐZŐVERSENYE – Tűzoltóság előtti parkoló
I. SZÜRKEMARHA PÖRKÖLTFŐZŐ VERSENY – Kubikus Park
BOR ÉS PÁLINKAUTCA – sétálóutca
KÉZMŰVES VÁSÁR – Városház utca, Búzapiac tér
KÉZMŰVES ÍRÓ-, PINGÁLÓ, HÍMZŐ BEMTUTATÓK
A KALOCSAI „TISZTASZOBÁBAN”– Búzapiac tér
PAPRIKAUTCA – Búzapiac tér
VIDÁMPARK – „Lengyel” piac


SZEPTEMBER 21. VASÁRNAP

10:00 MODERN TÁNCBEMUTATÓ
(Helyi és környékbeli tánccsoportok előadása a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

12:00 SALSA BEMUTATÓ
(Az UPA salsa elnevezésű formáció őrületes salsa táncbemutatója Mácsai Villő és Száz Sándor közreműködésével a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

13:00 LOVAS-CSIKÓSBEMUTATÓ
(A bakodpusztai csikósok bemutatkozása a Korona Tours Utazási Iroda támogatásával a Kubikus Parkban)

14:00 HOLLÓÉNEK HUNGARICA MŰSORA
(Vásári hívogató Középkori világzene középkori hangszereken a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

15:00 SZÜRETI NÉPSZOKÁSOK
(A kalocsai szüreti népszokások bemutatása interaktív formában a Varajti Gizella Színjátszó Kör valamint Sztankovics Mariann és Barátai közreműködésével Búzapiac téren felállított nagyszínpad előtt)

17:00 FOLKLÓRMŰSOR
(Helyi és környékbeli néptánccsoportok műsora a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon)

18:00 HOLLÓÉNEK HUNGARICA MŰSORA
(Középkori világzene középkori hangszereken a sétálóutcában felállított pódiumszínpadon)

19:00 FIRKIN ZENEKAR KONCERTJE
(A kelta bulizene magyarországi képviselőinek élő koncertje a Búzapiac téren felállított nagyszínpadon.)

KÍSÉRŐ PROGRAMOK:

15:00 LOVAS KOCSIKÁZÁS
(Ingyenes lovas kocsikázás a Korona Tours Utazási Iroda támogatásával.
Gyülekező és indulás: Kubikus Park)

GYERMEK PROGRAMOK:
10:00 – 18:00 óráig a sétálóutcában

NÉPI JÁTSZÓTÉR
PAPRIKA JANCSI CSÚZLIZDÁJA
FÉNYKÖR – ZÖLD ÚJ VILÁG!

EGÉSZ NAPOS KÍSÉRŐ PROGRAMOK

BOR ÉS PÁLINKA UTCA – sétálóutca
KÉZMŰVES VÁSÁR– Városház utca, Búzapiac tér
KÉZMŰVES ÍRÓ-, PINGÁLÓ, HÍMZŐ BEMTUTATÓK
A KALOCSAI „TISZTASZOBÁBAN” – Búzapiac tér
VIDÁMPARK – „Lengyel” piac

szeptember 19. és 21. között tehát ismét fesztiválvárossá lényegül Kalocsa.

A paprika és a szegedi halászlé

A fűszerpaprika egynyári növény, magassága többnyire úgy fél méter és hetvenöt centiméter közé esik. Termése tíz-tizenöt centi hosszú, és három-öt centi átmérőjű, színe zöld, érett korában azonban bepirosodik. A capsicum a burgonyafélék családjába tartozik, vagyis rokonságban áll a dohánnyal és a paradicsomfélékkel - mellesleg mindhárom növény Amerikából került át kontinensünkre. Hazánkban fő termőterülete Kalocsa és Szeged környéke. Ahhoz nem fér kétség, hogy először Magyarországon használták a pirospaprikát tiszta formájában anélkül, hogy más anyagot vegyítettek volna hozzá. Törökországban, Közép- és Dél-Amerikában kizárólag egészben fogyasztották.
 




Pin It

23. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL 2014 - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
Pin It

23. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL 2014




Időpont: 2014. szeptember 10 - 14.

Szerző:Csíki Sándor

23. BUDAVÁRI BORFESZTIVÁL – 2014. szeptember 10-14-én a Budai Vár teraszain. Ez már a 23. Ez Magyarország legnagyobb borszakmai rendezvénye. Rohan az idő! Újabb sajtóanyag érkezett, s ahogy az előző években, ezt is Oláh Rita küldte. Precízen, ahogy eddig is mindig. De lássuk mit hozott a postás, mitől más jobb, szebb, újabb ez a Borfesztivál, mint az eddigiek.

“A borról már évezredek óta tudja az ember, hogy mértékkel fogyasztva számos jótékony hatással rendelkezik. Az idei Borfesztivál témája a bor és az egészséges életmód, a sport, a közös élmények. Nem is gondolnánk, hogy a BorÁsz Válogatotton kívül van jó néhány borászunk, aki komoly sport múlttal rendelkezik, vagy a mai napig aktívan sportol. Az ő életük összeforrt a mindennapi mozgással, az egészséges életmóddal, és nem utolsó sorban a borral. Ismerje meg idén közelebbről sportoló borászainkat a Budavári Borfesztiválon!”

Pár Borpár – szakmai kóstoló délutánok a Budavári Borfesztiválon, szerdán és csütörtökön, 14 órától 19 óráig a programhoz csatlakozó borászok standjainál!

Taste of Hungary, újdonság a Borfesztiválon! A rendezvényen kiállító több mint 200 borászat az ország összes termőhelyét, és szinte összes szőlőfajtánkat lefedi. Ebben a sokszínű kínálatban idén segítséget nyújt a Borfesztivál: a tematikusan kialakított kóstoló útvonalakon keresztül nyújt iránymutatást a látogatóknak a rendezvény.

Itália: Idén a Borfesztivál Olaszországot látja vendégül, melynek kiváló borai mellett, gasztronómiáját és kultúráját is megismerheti a borkedvelő közönség.

Színpad: A színpadon ismét nagyszerű előadók műsorát élvezhetjük.

  • Első nap az Irie Maffia,
  • csütörtökön Bognár Szilvia és az etNoé valamint a Csík Zenekar.
  • pénteken a Makám lép színpadra. Az estét Rúzsa Magdi koncertje zárja.
  • Szombat délután a Fool Moon, este a Benkó Dixieland Band szórakoztatja a közönséget.
  • Vasárnap a Népzenei és Néptánc Gála ünnepén fellép többek között a Kertész Táncegylet valamint az Alba Regia Táncegyüttes.
  • A Borfesztivál utolsó napján idén a Ghymes Együttes koncertjén énekelhetünk együtt.

Számos más program és szolgáltatás biztosít még kellemesebb kikapcsolódást kicsiknek és nagyoknak:

  • hétvégi gyermekprogramok,
  • ingyenes wifi,
  • okostelefon alkalmazás,
  • parafadugó-gyűjtés és még sok minden más!

Belépőjegy, nyitvatartás

Belépőjegyek 2900 Ft-ért kaphatók a helyszínen, illetve elővételben a jegymester.hu oldalán. Bérlet 5 napra: 7500 Ft. A napi karszalag tartalmaz egy kristály kóstolópoharat és egy pohártartó szütyőt is

  • Nyitva tartás:
  • szeptember 10-12. szerda-csütörtök-péntek: 14.00–23.00
  • szeptember 13–14. szombat-vasárnap: 10.00–23.00
  • További részletek a Budavári Borfesztivál honlapján: www.aborfesztival.hu

BORÁSZATI KIÁLLÍTÓK

A térkép nagyobb méretben történő megtekintéséhez kattintson ide vagy a képre (PDF)

Borászatok a szerkesztő ajánlásával.

Borászat Stand szám Web
Antal Picészet 14 http://www.antalpinceszet.hu/
Bock Pince 122 www.bock.hu
Gere Tamás & Zsolt Pincészete 116

www.geretamas.hu

Polgár Pincészet 124

www.polgarpince.hu

Tiffan's Pincészet 115

www.tiffans.hu

Koch Borászat 48

www.kochboraszat.hu

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés