Kalocsai Paprikafesztivál

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Kalocsai Paprikafesztivál

Időpont: 2012. szeptember 14 - 15.

Kalocsa Város Önkormányzata ez évben szeptember 14. és 15. között, XXIII. alkalommal rendezi meg a Kalocsai Paprikafesztivált, mely világhírű fűszernövényünknek, a sárközi ember „piros aranyának” ünnepe. A Fesztivál célja, hogy a  közönség testközelből is megismerkedjen a paprikatermesztés hagyományával ,...

... a paprikás ételek utánozhatatlan ízharmóniájával, valamint azzal a paprikához is több szálon fűződő népművészeti örökséggel, amely generációról generációra szállva élő hagyománya nemzetünknek.

Az idei Paprika Fesztivál Kalocsa belvárosában 7 helyszínen (Bor és paprika utca, kézműves vásár, főzőverseny, gyermeksziget, vidámpark, nagyszínpad, party sátor) lesz, ahol péntek délutántól vasárnap hajnalig folyamatosan programok lesznek. A „paprika fővárosában” rendezett egyik legnagyobb Fesztivál gerincét a paprikás ételek főzőversenye adja, amelyen számos hazai és nemzetközi csapat megméretteti magát.

Az idei évben 16. alkalommal kerül megrendezésre Németh József a Hagyományőrző Bizottság Venesz díjas elnöke főszervezésével a főzőverseny, mely alapötlete a kalocsai fűszerpaprika népszerűsítéséből ered. A főzőverseny közel 100 csapat nevezése mellett zajlik. A népművészeti hagyományok megjelenítése elengedhetetlen részét képezi a Fesztiválnak. Az élő hagyományokba nyerhetnek bepillantást az érdeklődők a régi idők paprikaszüreti felvonulásának megelevenedésével, valamint a Paprika Királynő választás megrendezésével, ahol a népviseletes hölgyek közül a legszebb táncos fejére kerül minden évben a korona.

A gyermekprogramoknál a cél az, hogy a Fesztivál ideje alatt minél több generáció megtalálja a kikapcsolódási, szórakozási lehetőséget. A legkisebbek számára a Fesztiválhoz kapcsolódóan külön gyerekszigetet alakítanak ki a szervezők, ahol biztonságos feltételek mellett, minőségi programokon vehetnek részt a kicsik. A zenés-mesés előadások mellett ügyességi és logikai játékokkal is várják a szervezők a gyerekeket.

A Paprika Fesztiválhoz kapcsolódó kulturális programok megállás nélkül zajlanak a város szívében felállított nagyszínpadon. Ez évben a Fesztivál keretein belül rendezik meg a XVIII. Miss Kalocsa Szépségverseny, az Angelface Modellügynökség szervezésében. A több évre visszanyúló kalocsai versenyeken olyan lányok léptek már kifutóra, mint Garami Anett, aki 1998-ban Miss Kalocsa, majd 1999-ben pedig Magyarország Szépségkirálynője volt. De említhetnénk Ónodi Rékát is, aki a Nemzetközi Miss Alpok Adria verseny győztese lett. A szépségverseny zsűrijének tagja volt már Zimány Linda és Debreczeni Zita is.

A folklórprogramok mellett az idei évben is lesznek sztárfellépői a Fesztiválnak: Talán Attila, Szakos Andrea és Radics Gigi mellett az egykori legendás Beatrice együttes is színpadra lép. Pénteken este Dj. Dominiqe (Várkonyi Attila), szombaton pedig a Veracruz zenekar élő koncertjét élvezheti a közönség, melyet egy hajnalig tartó Retro party zár. A fiatalok számára külön party sátor lesz felállítva a rendezvényhez kapcsolódóan, ahol a fiatal korosztály körében ismert és közkedvelt Dj-k zenélnek hajnalig.

Programok >>

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés