1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It




Kocsonya Fesztivál 2013 Miskolc




Időpont: 2013. február 22-24.

Miskolc belvárosa február 22-24. között tizenharmadik alkalommal ad otthont a turisztikai nívódíjas Kocsonyafesztiválnak, amely elsősorban a városhoz kötődő ételkülönlegességre, a kocsonyára, az étel legendájára épül.

Az idén második alkalommal rendezik meg a Kocsonyatőzsdét, amelyen a miskolci konyhák, éttermek, vállalkozások kitűnő minőségű kocsonyáit mutatják be, és kiajánlják a fesztiválra kitelepülő vendéglátóhelyeknek. Ez utóbbiak kiválaszthatják azt a kocsonyát, és leköthetik azt a mennyiséget, amelyről az előállítóval történő alku során megegyeznek. A tőzsdére „regisztráló” kocsonyák előzsűrizését a Nemzeti Gasztronómiai Szövetség miskolci szakemberei végzik.

Miskolc polgármesterének javaslatára a fesztivál új, kibővült belvárosi  helyszíneken zajlik  (ld. www.kocsonyafesztival.hu ), de a Széchenyi utcában a város vendéglátás központjában a képzőművészet és a komolyzene iránt érdeklődő - látogatók is különleges fesztiváli élményre találnak.

A „Parti-Túra” a fesztivál kiemelt programja

A főutcán a zene, az irodalom és a képzőművészet hármasát élvezhetik a látogatók, a kirakatok mutatnak be válogatott kínálatot Lenkey Zoltán (1936-1983) Munkácsy-díjas, miskolci grafikusművész alkotásainak. Egy-egy kiállított kép előtt  Zsekov Mónika és Bekes Anna hegedűművész és zenésztársai játszanak, improvizálnak.

A Kocsonyafesztivál beltéri, kulturális átjárója 2013-ban a Helynekem, Miskolc nem régen nyílt kulturális, szórakoztató centruma lesz, ahol a nulladik napon a Compakt Disco zenél. Itt lesz látható a Rock Múzeum Alapítvány gondozásában a „MISKOLC a magyar woodstok” lemezborító kiállítás, amely Fedor Vilmos kezdeményezésére valósul meg.  A Helynekem ad otthont azoknak a találkozóknak, ahol  az 1973-as miskolci Rockfesztivál zenekarainak frontemberei közül többekkel találkozhatnak a fesztivál vendégei.

A közönség ebben az évben is hozzájárulhat a Kocsonyafesztivál fenntarthatóságához, amennyiben megvásárolja  a „Szeretem Miskolcot” csuklópántot, amellyel tagjává válik a Szeretem Miskolcot Klubnak és a Kocsonyafesztivál időtartama alatt jelentős és különleges kedvezményeket vehet igénybe, pl. a vásári kínálatból is. Akinek nincs csuklópántja, az a különböző vendéglátóhelyeken 20%-kal drágábban vásárolhat, hiszen a Kocsonyafesztivál kizárólag saját bevételeire támaszkodik, amelyből a fesztivált finanszírozzák – mondta Rózsa Edit.

A fesztivál alapító tulajdonosa tájékoztatást adott arról  az országos szinten meghirdetésre kerülő úszóversenyről is, amelyet a Borsod megyei Úszószövetség kezdeményezésére vállalt föl a Kocsonyafesztivál az úszósport, a gyerekek úszásoktatásának  és a Kemény Dénes uszodájáról és vízi sportjáról, vízilabda csapatáról is híres Miskolc népszerűsítése érdekében.

Terveik szerint 23-án 150 gyerek részvételével rendezik meg az első Kocsonyafesztivál – Béka gyermek úszóversenyt, a Borsod-Abaúj-Zemplém Megyei Úszószövetséggel együtt.




Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It




Gőzölgő Fesztivál 2013 Budapest




Időpont: 2013. február 23.

Kávék, forró csokik, kakaók, speciális teaválasztékok, grogok, rumpuncsok, bombardinok, forralt borok és szívet melengető pálinkák széles választéka kóstolható végig február 23-án a Gőzölgő Fesztiválon, az Erzsébet téri Akvárium Klub feletti sétány kis faházaiban. Budapest téli gasztronómiai fesztiválján bemutatkoznak a főváros legnépszerűbb kávézói, éttermei és borbárjai, akik ezúttal szabadtéren, hőgombák mellett, kerámia bögrékben kínálják gőzölgő italaikat.




Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It




Toros Pálinkafesztivál Szeged 2013




Időpont: 2013. február 28. és március 3.

2013. február 28. és március 3. között immár negyedik alkalommal kerül megrendezésre a szegedi Toros Pálinkafesztivál. A korábbi fesztiválok hagyományait megtartva az idei évben is a városközpontban lévő Széchenyi téren állíthatnak ki a termelők, vetélkedhetnek a böllércsapatok és a káposztafőző családok, kóstolhatnak, vásárolhatnak a látogatók

A rendezvény célja, hogy közelebb hozza a városlakókhoz a vidék-Magyarország hagyományos ízeit, a disznótorok atmoszféráját egy komplex gasztrokulturális élmény keretében. A kiállítók a házias hús- és füstöltárut előállító őstermelők, kistermelők, élelmiszeripari kisvállalkozások, tradicionális pálinka-különlegességek gyártói és forgalmazói, hazai borászatok, valamint hagyományos disznótoros ételeket kínáló vendéglátó vállalkozások köréből kerülnek ki.

A fesztivál első napja a Torkoskodó Csütörtök, ezen a napon minden „disznóság” fél áron kapható a pecsenyesütőknél. A fesztivál keretében a szombati napon – az esemény hagyományainak megfelelően – a Böllércsapatok Versenyére kerül sor, melyen a nevező szegedi vállalkozások és szervezetek versenyeztetik a helyszínen készített torostálaikat. A böllérverseny hagyományosan nem csupán szabadidős program, hanem kiváló csapatépítési és marketing-kommunikációs lehetőség a nevezőknek.




A vasárnap a Családok Napja, többek között káposztafőző versennyel és sok más színes programmal.

Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It




Mohácsi Busójárás 2013 Mohács




Időpont: 2013. február 7-12.

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel csütörtökön megkezdődik a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át mintegy ezer jelmezes űzi el a telet a Duna-parti városban. A busójáráson 34 helyszínen reggeltől estig 81 programmal, köztük zenei, táncos eseményekkel, más kulturális szórakoztató rendezvényekkel, különleges tárlatokkal is várják az érdeklődőket - tájékoztatta Mohács önkormányzata az MTI-t.

A húshagyó keddi főtéri koporsóégetéssel záruló népszokás rendezvényei között lesz farsangi felvonulás, dudástalálkozó, népdaléneklési verseny, többféle táncház és színházi produkció, számos néptánc-előadás, busóbál, busólakodalmas, valamint maszkfaragó foglalkozások és kiállítások is neves művészek által készített busóálarcokból.
A fő programokat vasárnap rendezik: a busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát Mohács főterén.
Hegedűs Emese, a busójárás egyik fő szervezője az MTI érdeklődésére elmondta: az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségeinek listájára 2009-ben felvett busójárás idei programjain a tavalyi 800-as rekordlétszámnál is több, várhatóan 900 busó és további 100 maskarás búcsúztatja a telet, a vasárnapi rendezvényekre 60-70 ezer látogatót várnak.
A sokácok messze földön híres farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.
A busójárás tradicionális elemei változatlanok: borzas busóbundákat öltő felnőttek faragott álarcokban, jellegzetes kellékekkel, öles kereplőkkel, kolompokkal felszerelkezve búcsúztatják a zord évszakot és várják a tavaszt.

A program




Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It




Pécsi Csokoládé Karnevál 




Időpont: 2013. február 2-3.

A Zsolnay Kulturális Negyedben 2013. február 1-3. között megrendezésre kerülő Jégvirág Fesztivál egyik kiemelt rendezvényeként kerül sor február 2-3-án az első Pécsi Csokoládé Karnevál, kiállítás és vásárra a Fair-Expo Kft. szervezésében. A Jégvirág Fesztivál számos téli kikapcsolódási lehetőséget kínál, hiszen táncos, zenés, irodalmi, művészeti és gyerekműsorokkal is várja a látogatókat.

A Pécsi Csokoládé Karnevál, kiállítás és vásár a Jégvirág Fesztivál helyszínén az E78-as épület rendezvénytermében kerül megrendezésre.

A kiállításlátogatás díja 500 Ft lesz, 12 éves kor alatt pedig díjtalan.

Az ország más pontjain már megrendezett hasonló rendezvényeket tekintve, valamint a Jégvirág Fesztivál kínálta programok miatt nagy érdeklődésre számítanak a Pécsett egyedülálló eseményen.

Elsősorban gasztronómiai különlegességként tekintünk a csokoládéra, de más, speciális és kreatív felhasználási módját bemutató kiállítók részvételére is számítanak a rendezők, hogy a Pécsi Csokoládé Karnevál minél színesebb és színvonalasabb legyen. A minőségi csokoládék és édességek készítésével és forgalmazásával foglalkozó vállalkozásoknak kíván megjelenési lehetőséget biztosítani a rendezvény.




Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés