1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Disznótoros Pálinkafesztivál - Szeged

Időpont: 2011.03.03 - 2011.03.06

Cím: 6720 Szeged, Széchenyi tér

Böllérek, disznólkodók figyelem! 2011. március 3. és 6. között második alkalommal kerül megrendezésre Szegeden a Disznótoros Pálinkafesztivál! A négy napos gasztronómiai rendezvényen lesz minden mi szem-szájnak ingere, csodás hagyományos magyar ízek, hurka, kolbász és kíváló füstölt termékek. És ugyebár minőségi hazai pálinkák dukálnak a disznótors étkek mellé!

A program vendége a televízióból jól ismert gasztrokibic, Sági Szilárd lesz.

Ragadd meg a disznó farkát! - programok


Március 3. - Torkos csütörtök! Féláron minden disznóság a pecsenyesütőknél.
Március 4. - 3+2 zenekar koncertje
Március 5. - Böllércsapatok versenye
Tekknő koncert
Március 6. - Térzene Orosházi Fúvószenekar
Retrock együttes koncertje

Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Csabai Farsang

Időpont: 2011. március 04-09.

A Csabai Farsang "hosszú hétvégéje" évről évre erősödő színfoltja a dél-alföldi kulturális turizmusnak. A rendezvény büszkesége, hogy számos helyi kulturális szervezet, civil csoportosulás összefogásával, példás együttműködésben valósul meg.

...A farsangi idők egyik legfontosabb csabai foglalatossága a 19. század végétől napjainkig a disznóvágás, s jelesül leginkább a húsvéti sonka kikanyarítása és a kolbászcsinálás volt.

Az Ifiház hagyományos helyi kulturális értékekre építve, a farsangi ünnepkör jellegzetes csabai szokásait és tevékenységeit középpontba állítva -időpontjában is tradicionálisan, minden évben "farsang farkán" szervezi népszerű eseménysorozatát.
A régi jó csabai ízek és hagyományok nyomába eredve vendégségbe hívunk Kicsiket és Nagyokat, városhatáron innen és túlról. A programokba belekóstolva sok-sok télbúcsúztató "finomság" várja az érdeklődőket; igyekszünk minden korosztályt megszólítani, az óvodás gyermekektől a nyugdíjas korúakig. A Csabai Farsang gerincét alkotó programelemek -tartalmukban természetesen mindig valami újat kínálva- évről évre hagyományosan ismétlődnek.

A legkisebbeket a Munkácsy Emlékház jelmezes játszóháza, a farsangolni vágyó nagyobbakat zenei ízkavalkád - a Ludas és Berbécs zenekarok össznépi táncháza, Grandmother's Jam és barátainak zenészfals(h)angja , illetve a Pódiumszínház humorestje csábítja az Ifiházba.
A belvárosban a NAGY CSABAI LACIKONYHÁBAN a Csabai Kolbászklub kolbásztöltő nagymestereinek disznótor bemutatóján a szombati délelőttön kisül minden csabai "disznóság". A "nagy család" keze nyomán hamisítatlan csabai ételkülönlegességek készülnek, kóstolási lehetőséggel. Farsangi sokaság keretében -többek között-élő népzene, népi játékok és tánctanítás, huncut farsangi fotográfus, arcfestő és jófajta csabai vendéglátás várja az érdeklődőket.

Szombat délután az Ifjúsági Ház nagytermében a szlovák hagyományőrző farsangi délután szerkesztett műsora minden évben fel- és megelevenít egy-egy hagyományos, közösségi tevékenységet. Az előző években a népi kismesterségek, a disznótor(zabjacke), a házasságkötés témái jelenítődtek meg. Érdekessége, hogy a jelen lévők jelentős része maga is szereplője a történetnek: helyi művészeti csoportok produkciója által örökítődnek át szép szokások és hagyományok.

Az ifiház által életre hívott "Hagyomány és Turizmus" konferencia szintén a Csabai Farsang idején kerül megrendezésre.

 

Farsang

Forrás: www.elelmezesvezetok.hu

Ha farsang - akkor móka, kacagás, no meg persze bőséges evés, ivás.
A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Már a XV. század óta szólnak feljegyzések álarcviselésről, állatalakoskodásokról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. Mátyás király idejében a királynő itáliai rokonsága művészi álarcokat küldött ajándékba a magyar rokonoknak.
Egy XVII. századbeli ismeretlen szerzőjű krónika a következőképpen vélekedik a farsangról: "Az ördögnek szánt ünnep ez, az esztendőnek olyan időszaka, amikor az emberi bolondságok elementáris erővel törnek elő. S úgy tetszik, mintha az emberek szégyellnék kicsapongásaikat, ezért rejtik el ábrázatukat álorca alá..."
De valójában mit is ünneplünk, vagy netán valamitől búcsúzunk?
A farsang évszázadok óta tartó, évenként ismétlődő ünnepsorozat, mely a vízkereszt napjától a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart. Vidámsággal kezdődik és böjttel ér véget. folyt..

Pin It

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
Pin It

Busójárás Mohács

Rendezvény kezdete: 2011. 03. 03
Rendezvény vége :2011. 03. 08
Tourinform Iroda
Tel.: (69) 505-515, (69) 510-113

A mohácsi busójárás

A mohácsi busójárás

A Busójárás látványos hagyományőrző és egyben idegenforgalmi rendezvény, melyet minden évben februárban rendeznek meg Mohácson. A török időkben a település lakói ijesztő jelmezekbe öltözve űzték a törököket. A Busójárás a tél búcsúztatásának ünnepe is.
A busójárás eredete a török időkbe vezethető vissza. A monda szerint az itteni lakosok a Mohácsi-sziget mocsaras, nádas vidékén kerestek menedéket. Egyik este, amint a házaikból kiűzött mohácsiak a tűznél beszélgettek, megjelent körükben egy öreg sokác ember, aki megjövendölte a török kiűzését. "Ne keseredjetek el! Mindnyájatok élete meg fog változni. Vissza fogtok térni házaitokba, szeretteitekhez. Készüljetek fel a harcra: készítsetek különféle fegyvereket fából, faragjatok magatoknak fűzfából rémisztő álarcokat, álljatok harcra készen mindenkor! A jel egy viharos éjszakán érkezik majd mindannyiótoknak: aranyos ruhába öltözött vitéz képében, rémisztő álorcában." Másnap megkezdődött a készülődés, fegyvereket, álarcot készítettek. Egy viharos éjszakán aztán a Mohácson tartózkodó törökök szörnyű zajra ébredtek, és az álarcos, ördögpofájú szörnyeket látva fejvesztve menekültek a városból.
A helyi lakosok minden évben ijesztő jelmezekbe és álarcokba öltöznek, de már nemcsak a törökök kiűzését ünneplik, hanem a téltemetést, és a farasangi vigasságok végét is idézi a busójárás.
A hagyomány őrzése és a böjt kezdetének időszaka napjainkban egy karneválszerű vidám mulatság. A felvonulás legfőbb érdekességei ma is az ijesztő, szalmával kitömött birkabundás, álarcos busók, és a harisnyában tollat, fűrészport rázogató gyerekek. Hangos durrogtatások kíséretével felvezetik a középkori ágyút, sötétedéskor pedig hatalmas tüzet raknak a főtéren, és szalmabábu képében elégetik a telet.

Elérhetőség:

Tourinform Mohács

7700 Mohács, Széchenyi tér 1.
Telefon: +36/69/505-515; +36/69/510-113
Fax: +36/69/505-504
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Pin It
©2021 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés