Csabai farsang

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Csabai Farsang

Időpont: 2010. február 12.-18.

A Csabai Farsang a Dél-kelet magyarországi farsangi hagyományokat eleveníti fel a kószálástól kezdve a disznótoron át a bálig. Koncertekkel, maskarás felvonulással, hagyományőrző szlovák farsanggal, látványos kószálással, igazi csabai disznótorral búcsúztatják a telet a Dél-alföldi régióból érkező vendégek.

A programot minden évben turisztikai konferencia gazdagítja.

Helyszín: Békéscsaba, Ifjúsági Ház, Békéscsaba belvárosa, Szlovák Kultúra Háza

Információ:
Ifjúsági Ház és Általános Társaskör
5600 Békéscsaba, Derkovits sor 1.
Tel.: 66/ 449-222
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Web: www.ifihaz.hu

 

Farsang

Forrás: www.elelmezesvezetok.hu

Ha farsang - akkor móka, kacagás, no meg persze bőséges evés, ivás.
A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Már a XV. század óta szólnak feljegyzések álarcviselésről, állatalakoskodásokról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. Mátyás király idejében a királynő itáliai rokonsága művészi álarcokat küldött ajándékba a magyar rokonoknak.
Egy XVII. századbeli ismeretlen szerzőjű krónika a következőképpen vélekedik a farsangról: "Az ördögnek szánt ünnep ez, az esztendőnek olyan időszaka, amikor az emberi bolondságok elementáris erővel törnek elő. S úgy tetszik, mintha az emberek szégyellnék kicsapongásaikat, ezért rejtik el ábrázatukat álorca alá..."
De valójában mit is ünneplünk, vagy netán valamitől búcsúzunk?
A farsang évszázadok óta tartó, évenként ismétlődő ünnepsorozat, mely a vízkereszt napjától a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart. Vidámsággal kezdődik és böjttel ér véget. folyt..

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés