Magyar Termék Nagydíjat kapott a Skanzen Márton-napi fesztiválja. Magyarországon egyre többen ünneplik újborral és libával Márton napját. Újborkóstolással egybekötött fenséges libalakoma mellett családi programok sokasága várja hétvégén a vendégeket a szentendrei Skanzenben, a régi hagyományokra visszatekintő, őszbúcsúztató Szent Márton Újborfesztivál és Libator fesztiválon. Az ország egyik legsikeresebb Márton-napi eseményére várjuk Önt is családjával, barátaival, munkatársaival.

Márton napja egyre nagyobb népszerűségnek örvend az utóbbi időkben, ami főként a finom libaételeknek és az ízletes újboroknak köszönhető. Azonban akad még bőségesen felfedeznivaló a Márton napi szokások között. Máris itt egy érdekesség: Márton napját Kisfarsang idején ünnepeljük. De mi az a Kisfarsang? Szeptember 29. és november 25. között, Mihály naptól Katalin napig tartjuk számon. Ez az őszi báli szezon, amikor minden a vidámságról, az ünneplésről, a mulatozásról, a szerelemről, és ez utóbbiból adódóan a lakodalmakról szól. A legények ekkor kérték meg a lányok kezét, és így még az ősz folyamán megtartották a menyegzőt. Azoknak a lányoknak, akik nem keltek el ősszel, utána már csak télen, nagyfarsang idején volt esélyük párt lelniük.

A kétnapos fesztiválon fel is elevenítik a szentendrei Skanzenben az őszi lánykérések hagyományát, a látogatók maguk is részesei lehetnek a vidám szerepjátéknak. Aki élete szerelmét valóban szeretné meglepni, kezét megkérni, azoknak itt az alkalom a nem mindennapi lánykéréshez. A Skanzen mindent megad ahhoz, hogy szakavatott segítséggel, a szabadtéri múzeumban, a Szent Márton fesztiválon jegyesekké válhassanak a szerelmesek.

November 7-én és 8-án egész nap népzene és néptánctanítás, bál várja az érdeklődőket.

A hagyományőrző Lajta Néptáncegyüttes tagjai segítségével végigkísérhetik a látogatók, hogyan készülődtek lányok és legények a bálokra: szépítkezés, hajfonás, ruhadíszítés, kedvcsináló játékok.

Az őszi munkálatok is helyet kapnak a kétnapos forgatagban. Kipróbálhatják a Skanzenbe látogatók a tollfosztást, a kukoricamorzsolást, de még egy igazi fonóba is betérhetnek, ahol a vidám hangulatról többek között a felnőtt mesék gondoskodnak.

A szentendrei Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényének elmaradhatatlan részét képezik a gasztronómiai és boros programok.

Idén is az ország legjobb családi borászatai közül hívnak a szervezők, akik a 2015-ös évjárat legfrissebb nedűit kínálják. Aki a bort és az irodalmat együtt szeretné élvezni, azoknak irodalmi borkóstolóval kedveskednek. Mindemellett számos libaétellel, őszi fogással várják az ínyenceket a zord időben is meleg, fűtött fesztiválsátorban. Itt kapnak helyet délelőttönként a gyermekeknek szóló bábelőadások, délutánonként pedig a minőségi zenei koncertek.

A szentendrei Skanzen Márton-napi fesztiválján két különleges gyereket is megismerhet a nagyközönség; Mákszemet és Gubót. Róluk és a skanzenbeli kalandozásaikról szól Molnár Krisztina írónő legújabb mesekönyve, melyet Schall Eszter illusztrációi színesítenek. A könyv ekkor kerül először a polcokra, és a fesztivál során lehetőség nyílik még többet megtudni a történet születéséről, szereplőiről.

Amire pedig biztosan mindenki számíthat idén is a Skanzen Szent Márton Újborfesztivál és Libator rendezvényén: libákra, akik vidáman masíroznak a tanyán, libákra, akik a sült gesztenyére hangos gágogással hívják fel a figyelmet, és libákra a kézműves műhelyekben, ahol zokniból, textilből, vesszőből formázhatnak libuskákat az alkotni vágyók a csutkababa és az ajtódísz mellett.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés