Forrás:http://szegediborfesztival.hu/

 

 

11 nap, 120 borász, 200 kézműves, 250 program. A Szeged Napja Ünnepségsorozat a pezsgő szegedi fesztiválnyár nyitórendezvénye. A tíz napos gasztro-kulturális rendezvény a napfény városának legfontosabb ünnepévé nőtte ki magát. Az ünnepségsorozat keretén belül május 15-én nyitja meg kapuit a XXI. Szegedi Borfesztivál, mely a vidék legnagyobb érdeklődésre számot tartó és a legtöbb borászt felvonultató borünnepe. A Klauzál téri Gasztroudvar idén is a hagyományos magyar ízek kedvelőinek kínál bőséges választékot. A második hétvégére a Kincs térrel, a Dóm téri kavalkáddal és a Hídivásárral teljesedik ki a belvárosi fesztiválhangulat. A Szegedi Borfesztivál, a Gasztroudvar, a Kincs tér, a Dóm téri kavalkád és a Hídivásár együtt várja a látogatókat.

A XXI. Szegedi borfesztivál több tekintetben is rekordokat döntöget: soha ennyi borászt, kiállítót és programot nem vonultatott még fel a városünnephez kapcsolódó gasztronómiai rendezvény. Az idén 8 helyszínen, 11 nap alatt, 155 borász, 200 kézműves állít ki és összesen 250 ingyenes programmal várják a szegedieket és a város vendégeit – mondta a programról tartott szerdai sajtótájékoztatón a szervezők nevében Németh István ügyvezető igazgató.
A korábban megszokottnál most egy nappal tovább szórakozhatnak a kilátogatók a Széchenyi téri platánok alatt borospohárral a kezünkben, sőt először a Hídivásár is három napig tart majd.

A két hétvégét, valamint a Pünkösd hétfőt is magába foglaló Szeged Napja Ünnepségsorozat 11 napjának leglátogatottabb rendezvénye a XXI. Szegedi Borfesztivál. A rekordszámú, 155 pincészet hatalmas borkínálattal készül a vidék legnagyobb gasztrokulturális ünnepére.
Az esemény díszvendége, s egyben a borverseny elnöke Dúzsi Tamás, a 2014-es Év Bortermelője. A borversenyre eddig 46 borász 110 féle nedűvel nevezett. A szakmai zsűri által legjobbra értékelt bor kapja a Szeged Város Bora kitüntető címet, az eredményhirdetésre május 18-án, hétfőn 17 órakor kerül sor.
A borfesztre kilátogatók szórakoztatásáról a Széchenyi téren három színpad gondoskodik, ahol a borozós beszélgetésekhez illő élőzenei produkciók mellett naponta sztárvendégek is fellépnek. A mini színpadokon énekel majd többek között Tóth Vera, Zséda, Falusi Mariann, Radics Gigi, Janicsák Veca, Delhusa Gjon, Kökény Attila, Charlie, Bornai Tibor, Berki Tamás, de itt zenél Babos Gyula, valamint a Bon Bon is. A borfesztivál ideje alatt naponta különböző - a kiállítók által jótékonysági célból felajánlott - borokra lehet majd licitálni. Az árverésekből befolyó összeget a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány kapja.

A borfesztivál szomszédságában szintén 11 napig várja a kulináris élvezetek rajongóit a Gasztroudvar, ahol már nemcsak bort, hanem minőségi kézműves söröket is fogyaszthatnak a vendégek a finom ételek mellé. Az itt felállított pódium színpad programját Veres Mónika, Oláh Gergő, Éliás Gyula Jr., valamint a Pély Barna féle Gitár Triász fellépése színesíti, de lesz Fényes Szabolcs, illetve Cseh Tamás emlékműsor, valamint Bachata Magyar Bajnokság is.
A Kárász utcán idén is 11 napig tart a Kézművesek Utcája, ahova, az IKV Zrt.-vel együttműködve, először a belvárosi üzlethelyiséggel rendelkező kereskedők élhettek a kitelepülés lehetőségével.
A második hétvégére a teljes belváros egybefüggő fesztiválhelyszínné válik. Ekkor nyílik a Kincs tér, mely a folklór programok központi helyszíne lesz, a színpadon zajló néptánc és népzenei programokat esténként különböző nemzetiségek táncházai színesítik. Május 25-én pünkösdi királyválasztásra is sor kerül, ahol családok mérhetik össze erejüket és tudásukat számos játékos feladatban.

Visszatérő helyszín a Dóm tér, ahol a korábban megszokott módon élő nagykoncertek csalogatják majd az érdeklődőket. Május 21-én a szegedi partfal beruházás átadó ünnepségének záró akkordjaként a Wellhello lép fel. A koncert után a Fény Nemzetközi Éve alkalmából szervezett villámcsődületen 3500 ember emeli magasba mobiltelefonját, egy 1000 négyzetméteres, többszínű, virág alakú fényábrát jelenítve meg a Dóm téren.
Másnap egy igazi zenei csemegével folytatódik a program. A Szegedi Szimfonikus Zenekar kiváló művészeinek közreműködésével olyan népszerű szegedi együttesek mutatják be áthangszerelt slágereiket, mint a Molnár Dixieland Band, a Fool Moon és a Honeybeast. A karmester a Symphonic Live műsorok művészeti vezetője, Balogh Sándor lesz, a műsorvezetői feladatokat pedig Lukácsházi Győző, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója látja el. Másnap a hagyományos fúvószenekari találkozó után az ex-East gitáros, Varga János 60. születésnapi koncertje vezeti fel Rúzsa Magdi fergeteges műsorát, amely ünnepi tűzijátékkal zárul. Vasárnap a Gypo Circus koncertje után 20 órától Demjén Ferenc áll színpadra.

Forrás: szeged.hu

Pincészetek

Antal Pincészet 64.
Béla Borászat-Dűne Winery, Imrehegy 146.
Gere Tamás és Zsolt Pincészet 114.
Koch Borászat 125.
Kovács borház, Hajós 117.
Polgár Pincészet, Villány 153.
Sajgó Pincészet-Tolcsva-Bor Kft., Tokaji borvidék 148.
Varsányi Pincészet, Verpelét 167.

Programok

Rongy udvar

A 2012 decemberében megnyitott Rongy különleges stílusával és sokszínű programkínálatával szinte azonnal beépült Szeged kulturális vérkeringésébe. Egyszerre működik szórakozóhelyként és közösségi térként, ahol a számos rendezvény között minden korosztály megtalálja a neki valót. Ezt az egyszerre kedves és szórakoztató, nyitott és a közösségi élményekre épülő szellemiséget hozzák el a Borfesztivál 11 napjára is, ahol kivétel nélkül bárki, kicsi és nagy egyaránt jól érezheti magát, ha a Rongy színpada felé téved.

május 15. péntek

18.00 Radio Active 20.00 Vacsora Zsuzsival

május 16. szombat

18.00 Ear Whiskey
20.00 eNeNKá

május 17. vasárnap

18.00 Side Effect
20.00 Artúr

május 18. hétfő

18.00 Dj Second Face

május 19. kedd

18.00 Not the Bees
20.00 Péter és Én

május 20. szerda

18.00 Görög táncház

május 21. csütörtök

18.00 Másképp szól
20.00 Johnny in the jungle

május 22. péntek

18.00 Scream for Booze
20.00 Real Lies

május 23. szombat

18.00 MásKÉP
20.00 Molly Air

május 24. vasárnap

18.00 Dungaree
20.00 Kravaiar

május 25. hétfő

18.00 Deu sex Machina
20.00 KomfortZóna

Délutánonként Rádió Mi beszélgetések és Rongy Music set

Minden nap: 21.00-24.00 Rádió Mi DJ set

Dóm téri Kavalkád

Ingyenes koncertek a Dóm téren ÚJRA!

SZÍNPAD

május 22. péntek

17.00 Szeged Szimfonik All Stars

A Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséretében népszerű szegedi zenekarok lépnek fel. A Molnár Dixieland Band és a Fool Moon mellett a Honeybeast gondoskodik az első nap jó hangulatáról.

17.00 Varga János Project

Varga János (EX-EAST) emblematikus zenei figura, akinek korai gitárjátékában már jellemző volt az indiai és arab népzene dallamvilága - a jazz és a rock lüktetésével, nagyívű improvizációkkal.

20.00 Rúzsa Magdi koncert

21.40 Tűzijáték

május 23. vasárnap

17.00 Gypo Circus

20.00 Demjén Ferenc koncert




 

Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 1 Rating )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés