Pusztamérges ezzel a rendezvénnyel tiszteleg az Alföldi-homoki bor őskultúrája előtt. Családi,- szórakoztató,- borkóstoló- és ifjúsági koncert programokkal várják a vendégeket a XIX. Szüreti Fesztiválon és Kakaspörkölt-főző versenyen.

Evett-e már tőkéről csipegetve szőlőt úgy, hogy a homok sütötte a talpát? Vissza tud-e emlékezni arra a hangra, amit egy alma hallat a harapás pillanatában? Ilyen és ehhez hasonló, az érzékszerveinkre is ható kérdésekre kaphat választ, ha elfogadja invitálásomat és meggyőződik a leírtak valódiságáról! Csak itt helyben tapasztalhatja meg, hogy van Magyarországnak egy „szigete”, amit a Gyümölcs, a zöldség, a szőlő, a bor és a sok-sok virág kapcsán az „ÍZEK – ZAMATOK és SZÍNEK SZIGETÉNEK NEVEZNEK!

Programjainkkal és vendégszeretetünkkel várjuk Önt és családját, barátait, szeretteit, - hiszen ami jó, azt az ember szívesen megosztja szeretteivel!

Minden év szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre Pusztamérgesen a Szüreti Fesztivál a bor ősi kultúrája előtt tisztelegve. A Kakaspörkölt - főző Versenybe többnyire az itt élő – egész évben a falusi vendégfogadásba bekapcsolódó – vendégfogadók vesznek részt, de már vannak visszatérő versenyzőink is- más településekről- szép számmal! A vendégfogadók saját udvarukon főzik meg bográcsban a pörköltkülönlegességet és csodásan megterített asztallal, várják a vendégeket. A házigazda ízletes homoki borával ,a háziasszony pedig frissen kisült borkorcsolyával kínálja a megérkező embereket. A külsős nevezők pedig a főtéren felállított bográcsokban készítik el az ételeket saját nyersanyagaikat felhasználva, családjuknak, baráti társaságuknak. A felkért szak - és sztár zsűri / mesterszakács, turizmusban jártas egyéniség, valamint közismert sztárvendég alkotja a zsűri összetételét / bírálják az eléjük kerülő ételeket.

A vendégek lovas fogaton ülve, vagy gyalogos sétával bejárhatják a falu virágos belterületi utcáit, illetve a külterületen lévő 100 ha -os természetvédelmi terület egy részét .A nyitott pincénél megállhatnak borkóstolóra . A kíváncsiskodók betekinthetnek a hagyományos szüreti munkálatok és szőlő feldolgozás fortélyaiba, megkóstolhatják a frissen préselt mustot. A főtéren népművészeti árusok, kézművesek kínálják portékáikat, míg családi vetélkedők, játszóházak és szórakoztató műsorok csalogatják közelebb a vendégeket a főtéri színpadhoz.

Hajnalig tartó programok között válogathatnak a hozzánk érkezők. A falusi turizmusba bekapcsolódó vendégfogadók kellemes környezetben várják pihenni vágyó vendégeiket.

A fesztivál napja Szeptember harmadik szombatja. Előző nap, a helyi borospince kínál programlehetőséget. A rendezvény két napos program, a hozzánk messziről érkező
vendégeinket nem hagyjuk unatkozni nálunk! Jöjjön el hozzánk Pusztamérgesre! Lássa hagyományainkat, ünnepeljen és koccintson velünk egy pohár mérgesi borral a szőlőlugas hűvösében!


Forrás: Pusztamérges honlapja

Az ősz, többek között a szüret ideje. Dalok, mesék, népszokások, babonák színes szövevénye övezi a magyar szőlőt, a magyar bort. A tizenhatodik és tizenhetedik században igazi sátoros ünnepnek számított a szüret, melyre még a hadviselő vitézek is hazasiettek. Ezekben az időkben még a bíróságok is felfüggesztették a működésüket. A szüretelés kezdete a régi tapasztalatok szerint Terézia, Orsolya vagy Simon, Júdás napjához volt kötve, vagyis a magyar szőlővidékek többségében legkorábban október második felében kezdődött a szüret.

Minden év szeptember harmadik hétvégéjén kerül megrendezésre Pusztamérgesen a Szüreti Fesztivál a bor ősi kultúrája előtt tisztelegve. Családi-, szórakoztató-, borkóstoló- és ifjúsági koncertprogramokkal várják a vendégeket. A fesztivál első napján a boré a főszerep: a termelők borversenyen, a vendégek borkóstolón mérhetik össze borkészítési illetve borfogyasztási szokásaikat. Szombaton pedig alágyújtanak a bográcsoknak és lábasoknak, hogy harangszóra paprikás, csípős, nokedlis, tejfölös és más módon ízesített és körített pörköltek kerüljenek az asztalokra. A kakaspörkölt-főző versenyben többnyire a helybeli emberek vesznek részt, de már szép számmal vannak más településekről visszatérő versenyzők is. A nevezők a főtéren felállított bográcsokban készítik el az ételeket saját nyersanyagaikat felhasználva, családjuknak, baráti társaságuknak. A felkért szak- és sztárzsűri, amely mesterszakácsból, turizmusban jártas szakemberből, valamint közismert sztárvendégből áll, bírálja az eléjük kerülő ételeket.




Pin It
Facebook Social Comments
Rating:
( 2 Ratings )

Fehértói Halászcsárda

Algyői Halászcsárda

Jobb Miint Otthon Kisvendéglő és Halászcsárda Szeged

Kiskőrössy Halászcsárda Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Stüszi Vadász Étterem Szeged

Gere Tamás és Zsolt pincéje - Villány. Borkostoló, vendéglátás, étterem, bororzó. Borok: Villányi Olaszrizling, Siklósi Hárslevelű, Villányi Rosé, Villányi Kékoportó, Villányi Kékfrankos, Villányi Pint Noir, Villányi Cabernet Sauvignon

Polgár Pincészet, Polgár Zoltán borász, Villány, pincelátogatás, borkóstoló vörösbor, szállás, panzió

A Tolcsva Bor Kft. bemutatkozó oldala. Sajgó Pincészet és Panzió Tolcsva. Boraink: Tokaji Furmint (Félédes, száraz), Tokaji Sárgamuskotály, Tokaji Hárslevelű, Tokaji Szamorodni (Édes, száraz) Tokaji Késői Szüretelésű (Furmint, Sárgamuskotály, Hárslevelű), Tokaji Aszú (3,5,6 puttonyos), Tokaji Aszú Eszencia, Tokaji Eszencia (Nektár)  Borkóstoló, borkostolás, vendéglátás.

Keresés