Őszibarack Fesztivál Szatymaz 2011

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Őszibarack Fesztivál Szatymaz 2011

Időpont: 2011. július 16 -17.

A kétnapos rendezvényen minden korosztály megtalálja az őt érdeklő programokat. A mezőgazdasági kiállításon az őszibaracké a főszerep. Ezenkívül különböző gyümölcs és zöldség félék kerülnek bemutatásra. Az utóbbi években már a biogazdálkodás eredményeiről is képet kaphatunk. A szemet gyönyörködtető látványt virágkompozíciók sora koronázza be. Vendégeink megízlelhetik a zamatos őszibarackot, borainkat, süteményünket. Kulturális műsorral, lovas és fogatos felvonulással, kirakodó vásárral, gyermek játszóházzal, meseszínházzal várjuk az érdeklődőket. Az utóbbi években nagy sikert aratott a második nap délelőttjén megrendezett palacsintaparti. Természetesen rendezvényünkön helyet kap a falubál és tűzijáték is.

Szatymaz - A 19. őszibarack-fesztivált és falunapokat rendezik meg Szatymazon július 16–17-én. A vendégek a híres szatymazi barack több fajtáját is megkóstolhatják a településen.

Cirka 60 éve termelnek őszibarackot Szatymazon a helyi gazdák. A környék eleinte szőlőjéről volt híres – repített vissza minket gondolatban az 1700-as évek végére Barna Károly harmadik generációs őszibarack-termelő. Olyan ízes volt a szőlő a Homokhátságon, hogy a szatymazi nagyburgundit a párizsi világkiállításon is díjazták.

– Az első világháború után a szőlő felvevőpiaca a határokon túlra került. Az emberek érdeklődése ekkor fordult a barack felé. Az első telepítések az 50-es években történtek meg a környéken. A gazdáknak Kamenszky Béla szervezett tanfolyamot a termesztés elsajátítására – mesélte a gazdálkodó. A szatymazi barack azóta majdnem olyan karriert futott be, mint egykor a szőlő: a homokos talaj, a sok napsütés és a megfelelő mennyiségű csapadék miatt olyan szép és ízes az itt termesztett őszi.

50 gazda állítja ki zöldségeit és gyümölcseit – Kóstolni is lehet Szatymazon. Fotó: Frank Yvette
50 gazda állítja ki zöldségeit és gyümölcseit – Kóstolni is lehet Szatymazon.
Fotó: Frank Yvette

Szatymaz környékén alig 10 család alapozta megélhetését a gyümölcsre, de egy-egy háztáj elképzelhetetlen néhány barackfa nélkül. Barna Károlyék 12–13 hektáron termelnek – harmada gyümölcsös. A 2000-es belvíz sok fát tönkretett. – A belvízzel idén is komolyan meg kellett küzdenünk, de most számítottunk rá. Csapadékelvezető árkokat ástunk, így a barackos megmaradt. Remek termésünk van az idén – mondta a termesztő. Birtokán tucatnyinál is több fajta terem: az első fajták már leértek, van, amelyik csak augusztus közepén szüretelhető. – A barackfesztiválon legalább 4–6 fajta barackot kóstolhatnak meg a vendégek. Időjárás függvényében a fehér húsú Maria-Biancába és Redhaven Biancába, valamint a Caldesi nektarinba lehet beleharapni. Nagyjából 50–60 gazda jön el terményeivel a kiállításra, versenyek is lesznek. A látogatók jutányos áron juthatnak a gyümölcshöz, kóstolni is lehet – mondta Barna Károly.

Egy barackfa 5–6 éves korában van „a csúcson", egy fáról nagyjából 50–60 kiló gyümölcsöt lehet szüretelni. A szatymazi barack felvevőpiaca a dorozsmai és a budapesti nagybani. – Voltak további próbálkozások határon belül és túl, de egyelőre nem sikerült az áttörés – mondta a gazda. A szatymazi barackot azonnali fogyasztásra, lekvárnak és befőttnek termelik. Ha akad maradék, azt egy Barna gazda birtokához közeli szeszfőzdébe viszik a termelők, pálinkának.

Falunapi programok

Július 16.: 8 órától játékos vetélkedő fogatosoknak a víztorony melletti téren. 10 óra: az őszibarack-fesztivál és falunapok ünnepélyes megnyitója, a kitüntető címek átadása. 10.30-tól szakmai fórum, 12.30-tól Szatymaz legnagyobb barackja verseny, fűszerpaprika-verseny, borverseny eredményhirdetése a Barackvirág népdalkör közreműködésével. 13.30-tól jó ebédhez szól a nóta, 15.30-tól kulturális műsor, 17 órától operett-, musicalműsor. 18.15: Nagy paródiashow Éles Istvánnal és Bach Szilviával, 19.30-tól Wolf Kati koncertje, 20.15-től Két Zsivány mulatós koncert, utána utcabál és tűzijáték.

Július 17.: 9 órától palacsintaparti, 10 órától a Bibuczi együttes zenés mesejátéka Snufi, a művész-bűvész címmel, 14 órától bűvészműsor, 17 óra: Csepregi Éva-koncert, 18 óra: a Garázs Band zenekar koncertje. A rendezvénynek az általános iskola (Petőfi utca 6.) ad otthont.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés