Kocsonya Fesztivál Miskolc

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Kocsonya Fesztivál Miskolc

Időpont: 2011. február 18 - 20.

Helyszín: Miskolc

"Több, mint legenda..." az ország legnagyobb téli fesztiválja, immáron tizedik alkalommal. Mindazoknak, akik jókedvre, derűre, színvonalas programokra, kikapcsolódásra és kiváló miskolci kocsonyákra vágynak - ott a helyük, ahova visszaköltözik a régi kereskedőváros forgataga, ahol sütik a lacipecsenyét, kínálják a messze földön híres miskolci perecet és kocsonyát.

Miskolci Tél
A Miskolci Tél alapötletét egy régi miskolci közmondás ihlette, ami így szól:
„Pislog, mint miskolci kocsonyában a béka”. A belváros ilyenkor hatalmas lacikonyhává alakul, ahol fincsi kocsonyák és lacipecsenyék várják az ízek bolondjait. A könnyebb falatokat kedvelőknek a híres miskolci perecet ajánljuk.
De válasszanak bármit is az étlapról, mindegyikhez kiválóan illik, a speciálisan erre az alkalomra főzött Korty névre keresztelt sör.

Kocsonyafesztivál 2011
2011-ben a Kocsonyafesztivál központi témaköre a Kárpát – medence kulturális sokszínűsége. A rendezvény szervezői szeretnék felhívni a figyelmet arra, hogy hazánk megannyi kultúra és nép találkozási- egy együttélési színhelye, amely értékeket meg kell őrizni a jövő számára, és biztosítani kell, hogy ez a kulturális kincs minél szélesebb körben bemutatkozhasson.

Ehhez remek alkalmat kínál az is, hogy 2011 első fél évében Magyarország tölti be az unió soros elnökségét, így Magyarország nemzetközi szinten is a középpontba kerül az Európai Unión belül.
De legalább ennyire fontos szerepe van magának a Kocsonyafesztivál otthonának, Miskolcnak is változatos kultúránk életbetartásában, hisz a város a történelem során mindig is befogadó városként volt jelen, ahol jól megfértek egymással különböző vallások, kisebbségek és nemzetiségiek. Miskolc lakosságát jelenleg is tíz nemzetiség teszi színessé, különleges közösségé.

 

A kocsonya

Forrás: www.tor.grocceni.com

A kocsonya a disznó csontos, porcos, bőrös, enyvanyagokban gazdag részeiből készül. A gondosan megtisztított köröm, orr, farok, fül a kocsonya alapja. Sokan főznek a kocsonyába tisztított zöldséget, de fokhagyma, szemes bors, só mindenképpen kell hozzá. Nagyon gyenge lángon főzzük, hogy a leve tiszta maradjon. Mire a húsok vajpuhára főnek és a csontról leválnak; csak annyi lé maradjon, amennyi a húst ellepi és olyan enyvtartalmú legyen, hogy a tányér szélére cseppentve megfagyjon. A kicsontozott húst, bőrkét stb. tányérba tesszük, és a levet rászűrjük. A jó kocsonya 1-2 óra alatt megalvad. (Ha nagyon sós, nem fagy meg.) Akkor sem alvad meg a kocsonya, ha kevés húsból, sok lével főzzük. Ilyenkor 1-2 kanál felolvasztott zselatinnal kocsonyásítsuk meg a levét; de ez csak kényszermegoldás.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés