Csabai Farsang

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Csabai Farsang

Időpont: 2011. március 04-09.

A Csabai Farsang "hosszú hétvégéje" évről évre erősödő színfoltja a dél-alföldi kulturális turizmusnak. A rendezvény büszkesége, hogy számos helyi kulturális szervezet, civil csoportosulás összefogásával, példás együttműködésben valósul meg.

...A farsangi idők egyik legfontosabb csabai foglalatossága a 19. század végétől napjainkig a disznóvágás, s jelesül leginkább a húsvéti sonka kikanyarítása és a kolbászcsinálás volt.

Az Ifiház hagyományos helyi kulturális értékekre építve, a farsangi ünnepkör jellegzetes csabai szokásait és tevékenységeit középpontba állítva -időpontjában is tradicionálisan, minden évben "farsang farkán" szervezi népszerű eseménysorozatát.
A régi jó csabai ízek és hagyományok nyomába eredve vendégségbe hívunk Kicsiket és Nagyokat, városhatáron innen és túlról. A programokba belekóstolva sok-sok télbúcsúztató "finomság" várja az érdeklődőket; igyekszünk minden korosztályt megszólítani, az óvodás gyermekektől a nyugdíjas korúakig. A Csabai Farsang gerincét alkotó programelemek -tartalmukban természetesen mindig valami újat kínálva- évről évre hagyományosan ismétlődnek.

A legkisebbeket a Munkácsy Emlékház jelmezes játszóháza, a farsangolni vágyó nagyobbakat zenei ízkavalkád - a Ludas és Berbécs zenekarok össznépi táncháza, Grandmother's Jam és barátainak zenészfals(h)angja , illetve a Pódiumszínház humorestje csábítja az Ifiházba.
A belvárosban a NAGY CSABAI LACIKONYHÁBAN a Csabai Kolbászklub kolbásztöltő nagymestereinek disznótor bemutatóján a szombati délelőttön kisül minden csabai "disznóság". A "nagy család" keze nyomán hamisítatlan csabai ételkülönlegességek készülnek, kóstolási lehetőséggel. Farsangi sokaság keretében -többek között-élő népzene, népi játékok és tánctanítás, huncut farsangi fotográfus, arcfestő és jófajta csabai vendéglátás várja az érdeklődőket.

Szombat délután az Ifjúsági Ház nagytermében a szlovák hagyományőrző farsangi délután szerkesztett műsora minden évben fel- és megelevenít egy-egy hagyományos, közösségi tevékenységet. Az előző években a népi kismesterségek, a disznótor(zabjacke), a házasságkötés témái jelenítődtek meg. Érdekessége, hogy a jelen lévők jelentős része maga is szereplője a történetnek: helyi művészeti csoportok produkciója által örökítődnek át szép szokások és hagyományok.

Az ifiház által életre hívott "Hagyomány és Turizmus" konferencia szintén a Csabai Farsang idején kerül megrendezésre.

 

Farsang

Forrás: www.elelmezesvezetok.hu

Ha farsang - akkor móka, kacagás, no meg persze bőséges evés, ivás.
A farsang szó hallatán szinte mindenkiben az álarcosbálok, táncos mulatságok hangulata, a jelmezes felvonulások színes kavalkádja elevenedik meg. Már a XV. század óta szólnak feljegyzések álarcviselésről, állatalakoskodásokról. A királyi udvartól a kis falvakig mindenütt farsangoltak hazánkban. Mátyás király idejében a királynő itáliai rokonsága művészi álarcokat küldött ajándékba a magyar rokonoknak.
Egy XVII. századbeli ismeretlen szerzőjű krónika a következőképpen vélekedik a farsangról: "Az ördögnek szánt ünnep ez, az esztendőnek olyan időszaka, amikor az emberi bolondságok elementáris erővel törnek elő. S úgy tetszik, mintha az emberek szégyellnék kicsapongásaikat, ezért rejtik el ábrázatukat álorca alá..."
De valójában mit is ünneplünk, vagy netán valamitől búcsúzunk?
A farsang évszázadok óta tartó, évenként ismétlődő ünnepsorozat, mely a vízkereszt napjától a húsvétot megelőző negyvennapos nagyböjt kezdetéig tart. Vidámsággal kezdődik és böjttel ér véget. folyt..

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés