Vince-nap Kisharsányban

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Pin It

Vince-nap Kisharsányban

Időpont: 2011. január 22. szombat

Szervezett Vince napi pincejárás Siklóson, Kisharsányban, Nagyharsányban és Villányban. Egye s igya végig a Villányi borvidék kínálatát egy nap alatt!
Mi, borászok, akik szeretjük a bort, tiszteljük a hozzá fűződő hagyományokat is. Ilyen a bor védőszentjéhez, Szent Vincéhez kötődő hagyomány is, amely éppen a Villányi borvidékhez közeli Dráva-háromszögből terjedt el. Ilyenkor szokás volt, hogy a szőlősgazdák a Vince-nap időjárásából és a metszett "vincevesszők" állapotából jósolták a szüret gazdagságát. E napon egyik pincéből a másikba járva áldomásoztak, kóstolták egymás borait. A tőkékre Isten áldását kérték, s a biztonság kedvéért még babonás fortélyokat is bevetettek, a természet iránymutatásait követve.
A Siklóstól Villányig átvezető programsorozat nem titkolt célja, hogy a Vince-nap újra egy élő, közös borvidéki hagyomány legyen. Természetesen Önökkel együtt, kedves Vendégeink!
"Ha szent Vintze napja fénylik, megtelik a pintze, és sok jó bort várhatni". A napsugár igazi áldás, segítségével, "mint a jó borok a hideget, Vince úgy győzi le a telet". Hogy bejöjjön a pincébe, szélesre kell tárni az ajtaját. Ám a gazda számára áldás a vendég is, a legnagyobb öröm, ha e kettő együtt tér be a hozzánk. Szeretettel várjuk!

Pincéről pincére

Siklóson, a Joó Pincészetben, az Akasztófa dűlőben kezdődik a program. "Disznóságokkal" alapozzuk meg gyomrunkat, ahogy a Vince-napi hagyományokhoz illik. A jó hangulatért két cigányzenész, Józsi harmonikával, Péter pedig tamburicájával felel.
?Ha megcsordul Vince tele lesz a pince" mondják az öregek, ha Vince napján csepeg az ereszről a víz. Siklóson azonban nem esik kétségbe a gazda, ha az időjárás nem kedvez e jövendölésnek. A Joó Pincészetnél megmutatják, hogy mi ilyenkor a teendő!
Ha teli a bendő és csorog a Vince, indulunk a szomszédos kisharsányi Fekete-hegyre, ahol a Vylyan csapat és a Szélkiáltó Együttes forralt borral és dallal vár a szőlőben, a Dobogó dűlő szívében. Ez már a negyedik Vince napi ?szertartás" lesz itt! Zajlott a Vince-nap már napsütéses és deres-ködös ég alatt is. Most kíváncsian várjuk, hogy ezúttal megcsordul, vagy fénylik Vince...
Az ősi útmutatás szerint igyekszünk ismét mindent megtenni, amit a hagyomány megkövetel, mint például dalok, játékok, közös Vincevessző vágás. A lelkeket Mészáros István Atya melengeti tovább, majd bort kóstolunk Ipacs Szabó Istvánnal, a Tenkes Csárda házi finomságaival és zenével kísérve. Kellőképp megalapozott hangulatban folytatjuk utunkat a hegyszomszédhoz, pontosan az Ördögszántotta hegy oldalába.
Gere Tamás és Zsolt villányi pincészetében már biztosan sokan jártak, ám ők most a nagyharsányi pincesoron lévő műemlék pincéjükbe invitálnak mindenkit, hogy együtt igyuk a hegy levét (a bátrak pálinkát is). Egy-két hordót is megcsapolunk, és így megyünk tovább a ?végállomásra".

Pin It
©2022 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés