Egyre kevesebbet főzünk!

Egyre kevesebbet főzünk! - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Egyre kevesebbet főzünk!

Egy felmérés szerint az elmúlt tíz évben drámaian csökkent az otthoni főzesek száma.

Séf Lászó mesterszakácsLustaság, vagy csak kényelem, Amerikában az otthoni főzés egyre inkább ki megy a divatból. Egy felmérés szerint az elmúlt tíz évben drámaian csökkent az otthoni főzesek száma. Kevesebbet főzünk otthon. Ez tény! Ugyanakkor az amerikai Nemzeti Étterem Szervezete szerint, 2007 -ben az amerikaiak több mint fél trillió dollárt fognak költeni a közel 925.000 étteremben. Étterem a legnagyobb üzlet a világon?
A következő fél évszázadban egy átlagos amerikai a fél háztartási költségének összegét a házon kivüli kosztra fogja költeni. 1955 ben ez még csak 25% volt. A adagok is csökkenek a minőség is egyre romlik, ami az egészségünk rovására megy. A felmérések szerint a növekvő kövérségnek az Séf Lászó mesterszakácséttermi étkezés a legfőbb okozója. Most itt nem a gyors, "lánc" éttermekről beszélek, azok minőségét már nem is kérdőjelezem meg. Amerikában az éttermi étkezés jóval olcsóbb mint a bevásárlás, főleg ha a család tagjai mind más félét szeretnének enni. Nem titok hogy az átlagos amerikai háziasszony ahelyett hogy a család elé egészséges ételt tenne, a gyerekeket gyors étterembe viszi. Többségük nem is tanult meg főzni, sok esetben tapasztalhatja az ember, hogy az otthoni főzés a szülők lustasága miatt marad el.
Ironikus, hogy egy félmérés szerint az otthoni főzes drasztikus csökkenése egybe esik a TV által kirobbantott töménytelen mennyiségű főzési műsorok, szakácskönyvek, magazinok tömegével,  .... "Egyre több televíziós program mutatja be az "álom" konyhát, álom receptekkel, amit egyre kevesebb ember Séf Lászó mesterszakácskövet. Rohanó világban az otthoni főzes csak egy teher. A szuper jól felszerelt konyhák, amiről egy szakács csak álmodhat, ott állnak üresen, érintetlenül. A varázslatos konyhák egyedüli funkciója, már csak az otthoni meleg reprezentálása." Talán egyedül a különböző kultúrákban maradt meg az otthoni főzes, a tradiciók miatt. Kelemen Katalin, a Malibuban élő magyar származású ruhatervező elmondása szerint, a főzés a szeretettel és a gondoskodással köthető össze. A rendkívül elfoglalt művésznő, aki többek között a "Jeges Design" selyemfestő céget vezeti, háziasszonyként is példaértékűen megállja a helyét. ...."Minden nap főzöm és el sem tudnám képzelni másként! Hétvégenként elég gyakran úton vagyok, de akkor is hagyok főtt étel a hűttőben. Étterembe, valójában csak hetente egyszer járunk. Az otthoni főzés kikapcsolódást nyújt, a gyermekeim egészségessen táplálkoznak és nekem ennél semmi sem fontossabb. Kis idő után rájön az ember, hogy olyan jót úgysem eszem mint a saját konyhámban."
Van aki tehernek, kényszernek tekinti a konyhai munkát és akkor valóban nem jut rá idő. De ha úgy fogja föl az ember, hogy a főzés olyan mint a művészet és a szeretteimnek készítem, akkor kreativitást, nyugalmat lehet benne találni. Főleg akinek lehetősége van a piaci vásárlásra. Amerikában az úgy nevezett "organic" életmód az új trend. Az aki okos és megteheti, az a helyi piacról szerzi be a lábasba valót.

Chef Laszlo

Október 08. 2007
Santa Monica, CA

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés