El Paso de Robles 1.

El Paso de Robles 1. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 5.00 (1 Vote)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

El Paso de Robles 1.

A Napa völgyi borvidék

A Napa völgyi borvidékRitka az egyhangú pillanat a kaliforniai borvidékeken. Az elmúlt másfélszáz év Bordeaux-i minőséget varázsolt valamennyi itt termelt nemes borféleségből. Kilépve az impozáns kő borászat, faux château, vagy a csillogó modern kóstoló termek ajtaján nehéz elképzelni, hogy nem is olyan régen a Napa Völgy mint borvidék, majdnem hogy ismeretlen volt. A gyarmati erődítmények színhelye csak a lódobogástól és a mexikoi katonák zajától vízhangzott.
San Diegoban viszont már 1769-ben, a criolla ültetvényekkel (mission grape) bort termeltek. Az 1880-as évekig dél kalifornia több borszőlőt termelt mint az egész északi terület. A Calaveras megyében működő borászatok száma is A Napa völgyi borvidékjóval meghaladta Napáét és Sonomáét együttvéve. Az igazi fejlődést északon csak az aranyláz és a magyar születésű Haraszthy Ágoston gróf Buena Vista szőlészete hozta meg. Hazánkfia a kaliforniai bortermelés egyik legjelentősebb alakja, akiről minden szakkönyv részletes említést tesz. 1857-ben elsőként érlelte  borait szikvója fenyőből (redwood) készített hordókban, ami sokkal olcsóbb mint a megszokott tölgyfa. Elsőként palackozta borait nagyüzemi értékesítésre és sikeresen A Napa völgyi borvidékdemonstrálta azt, hogy Sonoma klímája ideális, és locsolás nélk ül is elegendően nedves a minőségi szőlő termelésére. A szikvója-fenyő hordó a kaliforniai borászatokban, a mai napig is jól bevált tárolási mód. Az elmúlt pár évben a Central Coast borvidékek mutatták fel a legnagyobb fejlődést. Paso Robles borvidéke büszkén került fel a nagyok listájára, olyan nevekkel mint Windward, Meridian, Eberle és a Turley. A Wine Spectator a borkészítés csúcsának nevezi ezt az újonnan felkapott borvidéket, amit a csodálatos vidék és a helybéliek vendégszeretete tesz magávalragadóvá. A tél az egyik legszebb évszak a kaliforniai bortúrára. Januárra a hatalmas aranysárga dombok selymes fűvel zöldre változnak és A Napa völgyi borvidékaz öreg tölgyek alatt kibújnak az első vadvirágok. A csípős reggeli párában, ázott jack nyulak ugrándoznak a meztelen, cingár szőlőtőkék között. Az új év kezdetével békés nyugalmat találhat itt minden borkedvelő túrista, és annak is nagy az esélye, hogy a borkészítőket ott-találjuk  a kóstoló termekben. Lassan megkezdődik az első ropogós fehérek palackozása.A Paso Robles borvidék virágzik, 2002 és 2006 között a borászatok száma a duplájára növekedett. Félúton San Francsico és Los Angeles között érhetjük el, San Luis Obispo-tól északra, a Csendes Oceántól tíz perces vezetésre.
A borvidék éghajlata rendkívül szélsőséges, hatalmas területét a Salinas folyó vágja ketté. A keleti rész lapos, topográfiája lehetőséget ad a nagyobb területű szőlészetek kialakítására, míg a nyugati oldal borászatai kisebbek, völgyekbe gyűrtek és az óceánparti hegyoldalakban magasodnak.
A Zinfandel megmarad Paso erősségének amit a Cabernet követ, majd a Merlot és a Chardonnay. Röviden szólva: ez a vörösök helye, de ez az a terület ahol 40 különböző fajta szőlő is terem. A Rhône szőlők, grenache, marsanne, mourvédre, syrah, viogni er is sikeresen termesztett, úgymint az olasz fajták, a dolcetto és a barbera. Még Spanyol szőlő fajtákat is találhatunk. A hosszú termőszezon bőséges mennyiséget eredményez, az itt termelt szőlő 65-70%-át Napának és Sonomának adják el.
Paso Robles városa is megér egy látogatást. A város alól felbuborékoló források régóta népszerűek nem csak az őslakó indiánokhanem a grizzly medvék körében is. Hangulatos fogadók, ínyenc éttermek sorakoznak, amelyekneknek vendégforgalmát "csak" 90 környékbeli borpince igyekszik csökkenteni. A firenzei barokk mester Pietro Tacca, kilencvenharmadik kópia disznója (Porcellino) őrzi a bejáratát Gary Eberle borászatának, akit a Paso Robles borvidék atyjának is becéznek.
Az 1970-es évek elején Ő már évi 500 ezer láda vöröset palackozott, majd 2005-ben bekerült az ország tíz legjobbja közé az AmericanGold Medal Wines, 2006 Guide-ban. Mielőtt azonban megkezdtük volna a régenvárt Eberle borászat Muscat Canelli (késői szüret) kóstolását, gyorsan eleget tettünk a firenzei hagyományoknak és mi is megsimogattuk a bronz vaddisznó méretes ormányát, amit az évek során már fényesre tapogattak a borkedvelő turisták. A Muscatból  a 2006-ost kóstoltuk meg először, aminek kellemes citrus-íze kitűnően illett ahhoz az édes sárgabarack linzerhez, amit egy Holland árustól a 20 mérföldnyire lévő Obispo piacán vettünk.

folyt. köv


Chef Laszlo

Január 10. 2008
Santa Monica, CA

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés