Recept varázs 9.

Recept varázs 9. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Minden, amit a fröccsről tudni kell - Parajjal töltött fogas recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A gasztronómia egyrészt látványosság, másrészt egyfajta cirkuszi produkció. A bűvész gyorsaságával és ügyességével végrehajtott mozdulatok, magasra feldobott palacsinták, a levegőben megpörgetett pizza-tészták, s a legkülönbözőbb mutatványok teszik látványossá az ételek születését. És látványosság abban a hagyományosabb értelemben is, ahogyan a terített asztal kinéz, az ételeket cicomázó díszítményekkel, a jól mutató, petrezselyemmel, sajátos formára szeletelt uborkával vagy paradicsommal s más érdekességekkel. Csak a fantáziánk szabhat határt a különlegesebbnél különlegesebb díszítéseknek, hiszen ilyenkor nyáron bármit beszerezhetünk a piacon. Nemcsak az ételek illata hatolhat a gyomrok mélyére, zamata lehet egy különleges színkombinációnak vagy egy extrém forma, egy étel szobor látványa közvetett hatást gyakorolhat az ízlelőbimbókra. Frank Sándor, mesterszakács ezúttal egy kerti partira invitál bennünket, ahol zöldségek garmadát használja receptjéhez, amelynek alapanyaga a hal! És hogy nyáron mivel olthatjuk leginkább szomjunkat, az is kiderül. A kánikulában üdítő lehet egy matróz, esetleg egy postás de egy házmestertől akár el is bódulhatunk. Hogy miről is van szó, hamarosan megtudhatják. Minderről Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa mesél nekünk.

 

A hal az egyik legegészségesebb táplálékfajta az ember számára, könnyen emészthető, és kiváló fehérjeforrás. Nagyon magas a foszfortartalma, amely elsősorban az idegrendszert stimulálja. Minimális zsírtartalma is jótékony hatású az emberi szervezetre. Az ember által fogyasztott húsféleségek közül vitathatatlanul a hal húsa a legtoxinmentesebb. Nem is csoda, ha Frank Sándor mesterszakács előszeretettel használja a halat receptjei alapanyagául. Nyáron pedig mivel tehetnénk a halat még egészségesebbé és pikánsabbá, ha nem zöldséggel. Ezúttal parajjal, azaz spenót levéllel töltjük meg a halhúst. A paraj fontos szerepet játszott régen a népi gyógyászatban. Ajánlották például magas vérnyomás, vérszegénység és székrekedés ellen. Egyes kutatások szerint a paraj a rákbetegségek ellen leghatékonyabban védő zöldségfélék közé tartozik. Alacsony energiatartalmának köszönhetően a fogyókúrás étrendben is bátran fogyasztható. „Szuperegészséges" tévhitét azonban elsősorban Popeynek, a népszerű rajzfilmfigurának köszönhette, ám a közhiedelemmel ellentétben a paraj nem különösebben jó vasforrás. Látogassunk most el a Fehértói halászcsárdába, ahol Frank Sándorral egy édesvízi, fehérhúsú hal az úgynevezett fogas kifilézett és szeletekre vágott húsából készült ételt sütünk roston.
Frissítő hatású, savanykás, enyhén bódító ital. Népszerűségét üdítő hatásának és alacsony árának köszönheti. Titka a buborék arány, ugyanis ez okozza a gyors felfrissülést, majd az enyhe bódulást, illetve a leghalottabb bort is ihatóvá teszi. Fogyasztása nem kötött helyhez vagy napszakhoz és bárki el tudja készíteni. Szerintem már mindenki tudja, hogy nem másról, mint A FRÖCCSről beszélek, amelynek méltóságát igen megalázták az elmúlt időszakban. Az egyik legegészségesebb alkoholtartalmú nedűnket hazavágta ugyanis az elmúlt ötven év lumpenproli hozzáállása, a fogatlan pirospozsgások világa, a mai bűzlő kocsmakultúra. Mert a fröccs nem megvetendő, nem alja ital, amit csak a sanyibácsik döntenek befelé. A fröccs éppen az alkoholizmus ellen szól. Szomjat olt, frissít, hűt, kellemesen bágyaszt. A fröccs adaléka a két legszentebb folyadék: a bor és a víz. A szomj mértéke és a fogyasztó egyénisége befolyásolja ezek megfelelő arányát. A nagyfröccs, zajosabb estékre, mámorra vágyóknak ajánlott. Ebben kettő egy az arány. A hosszúlépés szénsavas üdítő ital, egy deci bor két deciliter víz arányban készítve, frissülni vágyó szomjúhozóknak. Számomra mindközül a legtökéletesebb a kisfröccs. Férfiaknak, nőknek egyaránt való, aránya egy bor, egy víz, frissít és bódít. Ajánlott mindjárt kettőt kérni belőle! Legyünk óvatosak, ha bivalycsókkal kínálnak, de lámpást inni sem veszélytelen, a mondás szerint ugyanis, aki ilyet fogyaszt, lámpással keresheti a józanságát. Barta László, az Algyői halászcsárda tulajdonosa ezúttal bevezeti Önöket a fröccs -készítés tudományába.

Sokan úgy vélik, hogy a világot a szerelem mozgatja, a művészet édesíti meg -és azok az ételek teszik kellemessé, amelyeket öröm látni, és élvezet elfogyasztani. Remélem, műsorunk felcsigázta érdeklődésüket, a parajjal töltött fogas pedig gyomornedveiket! Legközelebb is egészségesen táplálkozunk, következő műsorunkban báránycombfilét sütünk friss zöldségekkel, többek között spárgát is felhasználunk. De nem ám úgy, mint az Indul a bakterház című filmben! Ezúttal nem a gatyamadzag kerül az ételbe, hanem az egyik legértékesebb zöldségfélénk a spárga, másnevén a csirág. Amely szinte egyedülálló abban a tekintetben, hogy egy tökéletes táplálék minden jó tulajdonságával rendelkezik és a fáraók kora óta királyok és közemberek kedvence egyaránt. Legközelebb is várom önöket! Remélem, már tudják, minden hétfő este 9 órától itt a Telin Televízióban, havonta két új adással jelentkezünk. További ízes szép estét kívánok!
 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés