Recept varázs 10.

Recept varázs 10. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A spárga szerepe a gasztronómiában - Báránycomb filé friss zöldségekkel recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! Az emberiség ősidők óta keresi azokat az eszközöket, amelyekkel nemi vágyat lehet szítani. A világ valamennyi kultúrája és népe használ afrodiziákumokat. Céljuk, hogy megtartsák és támogassák az életerőt, több gyönyörrel ajándékozzák meg a szerelmeseket. A természeti népek tapasztalatai ellenére mi mégis hajlamosak vagyunk csupán mítosznak tekinteni „varázserejüket”. Az afrodiziákum szó eredete a tenger habjaiból kiemelkedett istennő, Aphrodité mítoszához kapcsolódik. Aphrodité egy vulvához hasonló kagylóban látta meg a napvilágot, így azt az egész világon a női nemi szerv jelképeként tartják számon. A kagyló és a legtöbb puhatestű állat fokozza a szerelmi lázat, a lankadt férfiasságot. Az osztrigának például mind a mai napig nemi vágyat serkentő hatást tulajdonítanak. Casanova állítólag naponta vagy 40-et evett meg belőle. Már az ősi idők kínai és arab szerelmi irodalma (a Káma szutra vagy az Illatos kert) számon tart különféle nemi vágyat fokozó ételeket és készítményeket ilyen a ginzeng, a halikra, a mézes tej vagy a nyers tojás. Sokan nem tudják, hogy a csirágnak vagy nyúlárnyéknak is nevezett spárga is jól bevált afrodiziákumként. A spárga így nem csak igazi vitaminbomba, hanem remek libidónövelő szer is egyben. Aki rendszeresen (hetente 1-2 alkalommal) fogyasztja, annak nem lehet majd oka panaszra. Frank Sándor, mesterszakács is spárgát csempészett bele következő receptjébe, amely nem feltétlenül a vendégek libidóját, annál inkább ízlelőbimbóit ingerli majd. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa pedig elárulja a spárga összes titkát.

 

Míg egy-egy átlagos magyar évente egy szeletnyi juhhúst fogyaszt, addig a mediterrán országokban a keresztény családi ünnepi étel nem készülhet bárány nélkül. Ebből él a magyar juhászat is, amely egyébként Európában a legkisebbek közé tartozik. Itthon nem népszerű a juhhús. A lóhússal együtt tartják számon, és a hetvenes évek egy főre jutó évi 80 dekája napjainkra negyedére csökkent. A bárány hasonlóan a halhúshoz hazánkban a szezonális ételek közé sorolható. Leginkább karácsonykor és húsvétkor vásárolnak belőle nagyobb mennyiségben. A húsvéti bárány az ünnep áldozati jellegű étele, amelyet már az ószövetségi zsidók is fogyasztottak keserű salátával és kovásztalan kenyérrel, Egyiptomból való megmenekülésüknek és elsőszülöttjeik váltsága emlékezetére. Izsák helyett leölt kos szerepel Ábrahám áldozatában is. Engesztelő napjukon pedig a zsidók a pusztába bűnbakot eresztettek. A húsvéti bárányáldozat emlékét a magyar néphagyományban is megtaláljuk: a régi szegedi felsőtanyai juhászgazdák például a leölt bárány vérével az ószövetségi zsidók módjára szokták megkenni az ajtófélfát, hogy az ő elsőszülöttjeiknek se legyen bajuk. Frank Sándor mesterszakács ezúttal nem mutat be semmilyen véráldozatot, azt viszont igen, hogy milyen zöldségekkel és fűszerekkel lehet pikáns finomságot készíteni a bárányhúsból.
A zöldségek királya, a királyok zöldsége – így nevezik a spárgát. Íze fenséges, termesztése munkaigényes – talán ez a magyarázata, hogy csak a leggazdagabbak asztalára kerülhetett hajdanán. Szerencsére ma már bárki megkóstolhatja, és mi nagyon ajánljuk, mert az egyik legfinomabb zöldség. A spárga szezonja április végétől júniusig tart. Termesztése körülményes, az ültetése utáni negyedik évben hozza meg az első igazi termését. Talán emiatt igen drága. A fehér a legnépszerűbb, íze lágy, de alaposan meg kell hámozni, mert különben keserű lesz. A zöld spárga íze erőteljesebb, és nem kell meghámozni. A lila spárga igen ritka, íze a fehér és a zöld keveréke. A zöldségek királya nemcsak finom és vitamindús, hanem ideális fogyókúrához. 10 dkg főtt spárgában 13 kilókalória található. Az ásványi anyagok közül a cink mennyisége a legjelentősebb benne, nagyobb, mint a legtöbb növényi eredetű élelmiszeré. A cink 300 életfontosságú enzim működéséhez szükséges, erősíti a kötőszöveteket és az erek falát, serkenti az agy működését. Hiánya okozhat csökkent libidót, akár impotenciát is, amelynek tükrében meglapozottnak tűnhet az a népi tapasztalat, amely afrodiziákumként is számon tartja a spárgát. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa ezúttal lerántja a leplet a spárga titkairól, és meztelen valóságában tárja elénk a növény tulajdonságait.

Következő műsorunkban a legjellegzetesebb magyar fűszerről mesél Barta László. A paprika a magyar konyhaművészet számára nemcsak egy fűszer a sok közül, hanem különleges, páratlan aromájával, szép színével elengedhetetlen része. Legközelebb egy különös és izgalmas történetet hallhatunk arról, hogyan lett a paprikából az idők során a magyar gasztronómia legfontosabb fűszere. Frank Sándor mesterszakács ezt a jellegzetes fűszernövényt használja következő receptjéhez. Az egyik legnemesebb halból készít ételt bográcsban, süllőt süt egészben. Legközelebb is várom önöket minden hétfő este 9 órától itt a Telin Televízióban, havonta két új adással jelentkezünk. További ízes szép estét kívánok!
 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés