Recept varázs 8.

Recept varázs 8. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Blaha Lujza élete és kapcsolata a gasztronómiához - Óriás túrógombóc recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! Ebben a rövid fél órában Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa szemezget a gasztronómia ínyencségeiből. Ezúttal betekintünk Blaha Lujza konyhájába. A nemzet csalogányáról talán sokan nem is gondolnák, hogy milyen sokszor megfordult a háznak ebben a részében és hívta meg barátait egy-egy általa készített lakomára az otthonába. A műsor második részében pedig belecsapunk a lecsóba és Frank Sándor, mesterszakács segítségével nemcsak különleges ízvilágba csöppenhetünk, de elleshetjük egy igazán gigantikus méretű ételóriás elkészítését is.

 

Blaha Lujza éppen 81 éve, 76-éves korában hunyt el. Temetése az országban százezres tömegeket mozdított meg. Ravatalánál kétszáz-fős cigányzenekar búcsúztatta a színész nagyasszonyt. A népszínművekben szereplő Blaha mindenkit elvarázsoló személyisége, énektechnikája valósággal elhódította a közönséget az akkoriban igen kedvelt német színházakból, és feltámasztotta a magyar érzés és kultúra iránti olthatatlan szeretetet hamvadó poraiból. A nemzet csalogánya keményen megdolgozott a sikerért, öt éves korától szerepelt a színpadon. "Cukorbaba"-ként emlegették ám a cukorbaba élete csupa nélkülözés és létbizonytalanság volt. Ha belesült a szerepbe, nem kapott vacsorát. Fiatalon két dologra vágyott: cipóra és cipőre. Később áhítatos munkájáért persze kárpótolta az élet. Többek között vendégszeretetéről is igen híres volt. Kedvenc édességét, a róla elnevezett vaníliával töltött és csokoládéval bevont fánkot sokszor tette hódolói és tisztelői asztalára. A különlegesen finom, de mondhatni súlygyarapító édességnek senki nem tudott ellenállni. Nem hiába tartja a mondás: Ami jó van az életben, az hizlal, vagy erkölcstelen. Barta László története során ezúttal kiderül, vajon a színész nagyasszony mennyire falta az étel, vagyis az élet örömeit.
Blaha Lujza, a nemzet csalogánya a halpaprikáshoz kapros túrós lepényt készített, mi is maradunk a túrónál és valami igazán finomat, sőt valami egészen nagyot készítünk. Tehát most a megalomániásoké a terep! Akik nem szeretik elaprózni az élet örömeit, inkább azonnal és egyszerre falnának fel mindent, azok a Fehértói Halászcsárdában bármikor megkóstolhatják ezt a hatalmas ízbombát, amely nem más, mint a sokak által kedvelt túrógombóc, óriás kivitelben. Bár nálam a méret nem számít, eddig ugyanis a nagyi túrógombócával nem vetekedhetett semmi, most mégis odaültettem nagymamámat a televízió elé, hiszen egy óriás túrógombóc mégiscsak kedvemre valóbb lenne!

Remélem, éppen a fakanál után nyúlnak és elkészítik szeretteiknek vagy éppen maguknak ezt a gigantikus ínyencséget. A gombócfőzés praktikáit már biztosan sokan ismerik, mégis előfordul, hogy valamiért megkeményedik vagy éppen ragacsos lesz. Ne feledjék, hogy a kifőtt és leszűrt gombócokat nem szabad leöblíteni. Azonnal tegyük forró olajban pirított zsemlemorzsába, és jól forgassuk meg. Hogy a gombócok megkeményedését megakadályozzuk, főzés előtt egy órát hagyjuk állni. Főzéskor az edényt nem szabad letakarni! Nem jó, ha a vízbe egyszerre sok gombócot dobunk, mert lehűtik a vizet, és ezáltal lassabban főnek, tovább áznak és ragacsosak lesznek. Ne feledjék, ha a gombóc már a víz felszínén úszik, pár perc és kész a finomság! Köszönöm, hogy velünk tartottak legközelebb Csirkemell filét készítünk aszalt szilvás rokfort töltelékkel és betekintünk a zsidó konyha rejtelmeibe. További ízes szép estét kívánok!
 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés