Recept varázs 73.

Recept varázs 73. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Mozzarellával töltött csirkemell, roston zöldségekkel recept - Fafülgombás csirke - Gong-Bao csirke recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Sok szeretettel köszöntöm a Receptvarázs nézőit. Ahány ház, annyi szokás. Ízlések és pofonok. Hosszasan sorolhatnánk még a szinte már közhelyes közmondásokat. Pedig ezek fokozottan igazak a gasztronómiára és hatványozottan a magyar ízlésre. Ehhez hozzájárulnak a hagyományaink és a több évtizedes viszonylagos elszigeteltségünk. Nap, mint nap hallani a vendéglátóhelyek adagmennyiségeire vonatkozó panaszokat. Az ínyenc vacsorák, éttermek francia stílusú, kevés, de látványos ételkölteményiről már ne is beszéljünk. „Ne főzz nekem kicsit jót, nem lakom én azzal jól. Főzzél inkább sokat rosszat, azzal verem el a horpaszt.” Tartja egy békés megyéből származó mondás.
Nos, mai műsorunkban, mint általában, a középútra törekszünk és a Stüszi Vadász Étterem receptjében egy könnyen értelmezhető, elkészíthető és emészthető grillen készült étel receptjét, valamint a Sherry Étteremlánc jóvoltából két újabb, jellegzetes kínai ételspecialitást ismerhetnek meg.

Receptvarázs 73. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

Csirkemell és mozzarella sajt. Tipikus mediterrán párosítás, amihez már csak a faszénparázs hiányzik. A klíma olyannyira adott már nálunk hogy kánikula idején csak naplemente után ajánlott a tűzrakás. A következő percekben a Stüszi Vadász Étterem teraszán egy mozzarellával töltött csirkemellet fog készíteni Illés Németh István tulajdonos és munkatársa. De előtte még néhány alapinformáció a nálunk is kedvelt mozzarelláról, melynek őshazája Dél-Olaszország, Nápoly környéke. Régen kizárólag bivalytejből készítették, ma már tehéntejet is adnak hozzá. Elnevezése a –mozzarre- olasz szóból származik, melynek jelentése levág, lecsippent. Ez a sajtmasszából levágott darab, golyó alakúra formázására utal. Állaga közepesen lágy, frissen, szinte éretlenül fogyasztják, íze könnyed, semleges jellegű.
Tizennyolc receptből álló sorozatot indítottunk a Sherry kínai étteremlánc jóvoltából, melyben az úgynevezett alap kínai ételek elkészítési módját adjuk közre. Ezek a fogások már hazánkban is széles körben ismertek és kedveltek. Mai műsorunkban a fafülgombás csirke és Gong-Bao csirke, ismertebb nevén a mogyorós csirke receptje következik.
A fafüle gombák a Távol-Keleten egész évben termesztett kedvelt étkezési gombák, melyekkel vadon, lombos fák, elsősorban a fekete bodza elhalt ágain áprilistól októberig teremnek. A fafül gombát leginkább a kínai, és a szecsuáni konyha kedveli, a természetben a fák kérgén nő és ott is termesztik. Friss állapotban szedik le, majd szárítva tárolják. Víz hatására megduzzad és sötétbarna, fodros szirommá változik, és ekkor emlékeztet némely állat fülére. A fafülgombára jellemző a nagyon enyhe földíz és a kocsonyás-ropogós állag, ez utóbbi miatt kedvelt alapanyag levesekhez és más egyéb vegyes ételekhez.

Kedves nézőink, lassan műsorunk végére érünk. Mediterrán és távolkelti ízek határozták meg mai műsorunkat, melyek ízletesek és egészségesek is. A mennyiséget pedig nézőink lelkiismeretére bízzuk, utalva ezzel a műsor elején megfogalmazott általános mennyiségi elvárásainkra, amit talán magyar sajátosságnak is nevezhetünk. Köszönjük megtisztelő érdeklődésüket, további ízes szép estét kívánunk.

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés