Recept varázs 71.

Recept varázs 71. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Afrikai harcsafilé roston grill zöldségekkel recept - currys csirke – csípős pulyka recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm a Receptvarázs kedves nézőit. A Dél-Alföld egyik legnagyobb gasztronómiai eseménye a XVIII. Szegedi Borfesztivál tartja, illetve az elhúzódó ismétlések miatt tartotta lázban a város és környékének lakóit több mint egy héten keresztül. Mai műsorunkban rövid összefoglalót, hangulatképeket láthatnak a Széchenyi térről.
Előtte azonban gondoskodunk egy jó kis borkorcsolyáról, hisz Illés Németh István egy fehérborokhoz, roséhoz különösen illő, könnyű, tavaszi, nyári étel receptjét ajánlja a Receptvarázs nézőinek. Ennek alapanyaga pedig egy nagyon egészséges halfajta, az afrikai harcsa.
Ha már könnyű afrikai alapanyag akadt a horogra, második recept blokkunkban is az egészséges, egzotikus könnyedség jut szerephez, hisz a Sherry Étterem kínai receptajánlójában két újabb étel elkészítését ismerhetik meg egy autentikus, kínai mesterszakácstól.

Receptvarázs 71. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

Az afrikai harcsa jelentősége a világélelmezésben kiemelt jelentőséggel bírhat a jövőben, hisz alkalmazkodó képességének köszönhetően a világon szinte bárhol, igen zord körülmények között is megél. Szerencsére mindez nem megy a gasztronómiai értékének rovására, és élettani hatásairól is csak jót lehet elmondani, még akkor is, ha az intenzív, ipari körülmények között tenyésztett afrikai harcsáról erősen megoszlanak a vélemények. De ez nyilván igaz bármilyen haszonállat tenyésztése kapcsán is. Ha valaki biztosra akar menni, akkor mindenképpen konzultáljon horgász, vagy halász ismerőseivel, az alapanyagforrással kapcsolatban.
A következő receptről nincs ilyen irányú információnk, de aggályunk sem, és az is egészen biztos, hogy a Stüszi Vadász Étterem bacon-be göngyölt roston afrikai harcsájának íze tökéletes volt.
A kínai konyháról sok mindent el lehet mondani, korábbi adásunkban is szóltunk már arról a sok ezer éves tradícióról és nemzetköziségről, ami a távolkeleti konyhaművészet eme szegmensét jellemzi.
A rendszerváltás után a magyarok is kirajzottak a világba és nálunk is megvetette a lábát a kínai vendéglátás. Ennek egyik legfőbb és legszembetűnőbb, de még inkább ízlelhető jellegzetessége, az általunk korábban alig ismert távolkeleti fűszerkülönlegességek és zöldségfélék dominanciája. Mai két receptünk, melyet a Sherry Étterem kínai mesterszakácsa mutat be, szintén tartalmaz keleti fűszereket és zöldségeket. Az első, már a nevében is hordozza az egyik legismertebb keleti fűszert, az indiai eredetű curry-t.
Manapság a curry szó őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, chilipaprika.

Mai műsorunkban elszakadtunk az egyébként jellemzően a magyar konyhaművészetre, gasztronómiára koncentráló irányvonalunktól. No, de manapság, globalizálódó világunkban, bármennyire is fontos a magyar hagyományok ápolása, életben tartása, bizony elkerülhetetlen, de talán kívánatos is, hogy kitekintsünk a nagyvilágba, pláne ha az gyakran házhoz is jön. Csakúgy az afrikai harcsa, mint a kínai ételek, fűszerek és ne adj isten a tengeren túlról származó borok. Talán itt is a helyes egyensúly megtalálásában rejlik a megoldás. Köszönöm megtisztelő figyelmüket, további ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés