Recept varázs 70.

Recept varázs 70. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A Szicsek Pálinkafőzde legújabb fejlesztései - Vaddisznó pörkölt bográcsban recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Sok szeretettel köszöntöm a Receptvarázs nézőit. Két kimondottam magyar gasztronómiai termék és a kínai konyha játssza mai műsorunkban a főszerepet. Ebből az első hivatalosan is hungarikum, sőt mi több, eredetvédett magyar termék, nevezetesen a pálinka, mely esetünkben a Szicsek Pálinkafőzdéből származik, amit mai receptajánlók előtt akár aperitifnek is tekinthetünk. Ezt követi a magyar konyha zászlóshajója a pörkölt, ami ezúttal bográcsban és vaddisznóból készül a Stüszi Vadász Étterem teraszán. Végül könnyed levezetésként a kínai konyha rejtelmeibe avatjuk be kedves nézőinket a Sherry Étteremlánc jóvoltából.

Receptvarázs 70. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

A pálinka fontosságát és jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy 2008-ban ötpárti előterjesztéssel és támogatással, szinte ellenszavazat nélkül fogadta el a Palament a pálinkatörvényt. 2004-ben az Európai Unió jóváhagyta, hogy a pálinka megnevezést csak Ausztria négy tartományának kajszibarackpárlatai és Magyarország gyümölcspárlatai viselhetik. A pálinka azóta hivatalosan is hungarikum. A kormány 2011-ben, bizonyos korlátok között lehetővé tette a házi pálinkafőzést és ettől kezdve semmi nem állhat a jó magyar pálinka diadalútjába. Persze a törvények megszületése előtt is készültek már hazánkban minőségi gyümölcspálinkák és a borkultúra nyomában szorosan létrejött a pálinkakultúra alapja is. Hazánk egyik legnevesebb és legjelentősebb pálinkafőzdéje a tiszaföldvári Szicsek Pálinkafőzde, ahol a közelmúltban igen jelentős technológiai fejlesztést hajtottak végre. Ennek apropóján készült következő riportunk.
A pörkölteket hivatalosan még nem minősítették hungarikummá, de hogy ennél magyarosabb étel aligha létezik, nyugodtan kijelenthetjük. A külföldről érkezőket érthető módon erősen megosztja ez a könnyűnek aligha nevezhető magyaros specialitás. A pörköltek elkészítésének számtalan módja van, mint ahogy alapanyagként is sokféle hús szolgálhat. A legnépszerűbb és legelterjedtebb a tyúk, kakas, sertés, marha, birka pörkölt, de a vadhúsok újbóli divatjának köszönhetően egyre gyakrabban rotyog a bográcsokban őz, szarvas és vaddisznó is. A vad pörköltek nem csak azért ajánlhatóak különösen, mert az ízük sokkal finomabb, különlegesebb, mint a hagyományos háztáji állatokból készülteké, de sokkal egészségesebbek is.
A következő percekben egy bográcsos vaddisznó pörkölt főzésének kronológiáját nézhetik végig, gyorsított tempóban a Stüszi Vadász Étterem teraszán.
A Receptvarázs első kétharmada a hungarikumokról szólt, utolsó műsorszámunk azonban már a nemzetközi, mégpedig a kínai konyha egy fontos szeletéből ad ízelítőt. Szó szerint nemzetközi gasztronómiáról beszélhetünk, hisz a kínai éttermek, ételek szinte a világ minden részén megtalálhatóak, ráadásul nagyon népszerűek. Nem véletlenül, hisz nincs a világon még egy nemzet, mely több ezer év alatt ilyen tökélyre fejlesztette volna konyhaművészetét, és ilyen mértékű sokszínűséget vallhatna magáénak. A Sherry gyorsétteremlánc több mint negyven üzletet működtet Magyarországon, és sokan kedvelik az ott készülő egzotikus, újszerű ízeket. Sorozatunkban a kínai konyha legjellegzetesebb fogásainak receptjeit adjuk közre.

Pálinka, vaddisznó pörkölt, kínai ételek. Remélem, kellően sokszínűnek, érdekesnek, hasznosnak és ínycsiklandozónak találták a Receptvarázs mai adását is. Legközelebb egy hónap múlva hasonló kínálattal várjuk Önöket. Köszönöm megtisztelő figyelmüket, további ízes, szép estét kívánok!

 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés