Recept varázs 67.

Recept varázs 67. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Farsangi népszokások, ételek - Cipóban tálalt sült csülök káposztával recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm a Receptvarázs nézőit. Még alig értek véget az év végi ünnepek és a szorosan hozzátartozó evés-ivás, újabb megpróbáltatások várnak a gyomorra, hisz kezdetét vette a farsangi, vagy báli szezon és az ezzel járó eszem-iszom.
A farsang hossza évről-évre változik, mivel zárónapja a húsvét időpontjához kötődik. Vízkereszttől, vagyis január 6-ától a húsvétot megelőző 40 napos nagyböjt kezdetéig, azaz hamvazószerdáig tart. Természetesen ennek az időszaknak is megvannak a keresztény kultúrkörhöz kapcsolódó hagyományai és étkezési szokásai, jellemző ételei.
Ennek részleteit ismerhetik meg mai műsorunkban Barta László előadásából, aki egy jellemző receptet, a kocsonya elkészítési módját is bemutatja. Szintén jól illeszkedik az évszakhoz Illés Németh István receptje, melyben a savanyú káposzta és a sült csülök játssza a főszerepet, melyet elkészülte után cipóban tálalnak.

Receptvarázs 67. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

Bár a bevezetőben a keresztény kultúrkör és a farsangi hagyományok párhuzamáról beszéltem, szerte a világban, így hazánkban a pogány hitvilág is fellelhető az ünnepkör népszokásaiban és fontos eleme a tavaszvárás, a tél elűzésének rítusa. Elég itt csak a mohácsi busójárásra, a velencei, vagy a Riói karneválra utalni. Annyi biztosnak tűnik, hogy Magyarországon a középkorhoz köthető az eredete és az evés-ivás-mulatozás központi szerephez jut a farsang időszaka alatt. Ha pedig eszem-iszom, akkor fontos hangsúlyozni, hogy Barta László, farsangi népszokásokat bemutató előadásának végén egy népszerű étel, a kocsonya elkészítési módját is bemutatja.
Hazánkban meglehetősen népszerűek a savanyú káposztával készült ételek, gondoljunk csak a székelykáposztára, rakott káposztára és a disznótorokban kötelező töltött káposztára, melyek jó esetben akkorák, hogy öten-hatan lődörögnek egy 20 literes lábasban. Ha már a disznótor szóba került és ennek a szezonja van mostanság, akkor jobb receptet aligha találtunk volna, mint amit Illés Németh István, a Stüszi Vadász étterem tulajdonosa mutat be. Lesz benne savanyú káposzta, árpagyöngy és sertés hús, de mégsem töltött káposztáról van szó, hisz sült sertés csülök a főétel és savanyú káposzta lesz a köret, mindez cipóban tálalva.

Ennyit a farsangi evés-ivás, mulatozás elméleti tudnivalóiról, Barta László előadása, valamint Illés Németh István receptje elegendő útravaló ahhoz, hogy a gyakorlatban is kivegyék részüket a farsang örömeiből. Süssenek, főzzenek, egyenek-igyanak bálazzanak, ruccanjanak át Velencébe vagy éppen Rióba, ki-ki ízlésének, és lehetőségeinek megfelelően. A Receptvarázs mai műsora ennyit tudott tenni az ügy érdekében, a többi már Önökön múlik. További ízes szép estét valamennyi Kedves nézőnknek.

 

 

Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés