Recept varázs 68.

Recept varázs 68. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Sajt készítés története - Marha hátszín vadas mártással, zsemlegombóccal recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm a Receptvarázs nézőit. Mai műsorunkban klasszikus ételekről lesz szó, elsőként Illés Németh István és munkatársa a Stüszi Vadász Étteremben marha hátszínt készít vadas mártással és zsemlegombóccal. Ha táplálkozás élettani szempontból vizsgáljuk, akkor a marhahús tápértéke a szerint változik, hogy mennyi zsírt tartalmaz az adott hússzelet. Ugyanakkor vasban rendkívül gazdag. A minősége pedig nagymértékben függ az állat fajtájától, táplálásától, tartási módjától valamint az alkalmazott bontási és vágási technikától.
Kevés olyan élelmiszer létezik mely a világon mindenütt egyformán népszerű, végigkíséri az emberiség történetét, elképesztő sokféleséget mutat, része a mindennapok táplálkozásának, ráadásul egészséges is. Gondolom, kitalálták, hogy a sajtról van szó. A Receptvarázsban sorozatot indítunk erről az igen fontos táplálékunkról, ami ráadásul az igényes gasztronómia szempontjából is jelentőséggel bír. Barta László előadás sorozatának első részében a sajtkészítés történetének fontosabb momentumait ismerhetik meg.

Receptvarázs 68. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

A sajt természetes állapotában viszonylag magas zsírtartalommal rendelkezik, melynek csökkentése megváltoztatja az ízt és az állagot, és egyúttal növeli a táplálkozási értéket. A sajt, ha mérsékelten fogyasztják, fontos része az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozásnak.
Talán nem árulunk el vele titkot, hogy a sajt fontos kálcium és fehérje forrás. Mindkét tápanyag nélkülözhetetlen a normális növekedéshez és fejlődéshez, különösen a csontokéhoz és a fogakéhoz. Egy gyufásdoboz méretű kemény sajt, (40-50g) körülbelül egyötödét szolgáltatja egy felnőtt napi fehérjeszükségletének. Sajt ismereti sorozatunk első részében a sajt történetével ismertet meg bennünket Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa.
A vadételek elkészítési módja némiképp különbözik a hagyományos háztáji állatokétól. Ugyanakkor ezekből, pl. marhahúsból is lehet készíteni vadas stílusú ételeket. Ennek egyik klasszikus példája a marhahátszín, amit többek között mártásokkal lehet vadassá tenni. A "vöröshús" névvel illetett marha-, sertés- és juhhúst emészthetőség szempontjából kedvezőtlenebbnek szokták ítélni, mint a "fehérhúsnak" számító csirke- és halhúst. Ugyanakkor tudnunk kell azt is, hogy a hőkezelés javítja a hús emészthetőségét. Ezt teszi a következő percekben Illés Német István és munkatársa is, akik a Stüszi Vadász Étteremben igazán specialistái a vadételeknek és persze a szakszerű sütés-főzésnek is. Ezúttal Marha hátszínt sütnek, mellé vadas mártást és zsemlegombócot készítenek.

Marha hátszín vadas mártással, zsemlegombóccal és desszertnek, borkorcsolyának finom, egészséges, esetleg különleges sajtok. Tökéletes vacsorának ígérkezik egy ilyen menüsor, amit persze bátran kiegészíthetnek még egyéb fogásokkal is, de csak óvatosan. Vigyázzanak, hogy a gasztronómiai élvezet ne menjen az egészségük rovására. Ennyi finomság és okosság fért a Receptvarázs mai műsorába, remélem hasznos, kellemes és ínycsiklandozó perceket töltöttek velünk. Köszönjük megtisztelő figyelmüket, további ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés