Recept varázs 66.

Recept varázs 66. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Karácsonyi népszokások, ételek - Szarvas hátszín Vilmos vadász raguval, almával töltött krokettel recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm a Receptvarázs nézőit. A keresztény világ kétségkívül legrangosabb, legfontosabb, legszebb, legszentebb családi ünnepe a karácsony. Annyiban is különbözik a legtöbb ünneptől, hogy nem pusztán egy-két napra korlátozódik, hisz az advent, a karácsonyt megelőző lelki készülődés egy hónappal megelőzi Krisztus születésének évfordulóját. Barta László az Algyői Halászcsárda tulajdonosa, mai előadásában az ünnepkört járja alaposan körbe és beszél a karácsonyhoz kötődő népszokásokról, hagyományokról, no és persze az étkezési kultúráról.
Előtte azonban egy receptet mutatunk be a Stüszi Vadász Étterem segítségével, ahol Illés Németh István egy olyan elegáns ételt, különleges ínyencséget mutat be, amely igazán méltó koronája lehet egy karácsonyi ebédnek, vacsorának is. Ez pedig egy szarvas hátszín recept lesz.
Az ünnepi készülődés jegyében zajlott az Alabárdos Étterem karácsonyváró, szarvasgombás vacsoraestje is, melyhez a Koch Pincészet borait kínálták. Mai műsorunkban egy rövid virtuális ízelítőt kapnak a látványos és különleges gasztronómiai eseményről.

Receptvarázs 66. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

Egy nemes vad, legnemesebb részéből készült étel receptjét mutatja be a Receptvarázs nézőinek műsorunk vadspecialistája, Illés Németh István. Nem túlzás ezt a jelzőt használni, hisz Ő a város, de könnyen lehet, hogy az egész Dél-Alföld egyetlen vadéttermének tulajdonosa, aki évek óta a legkülönfélébb vadételekkel kedveskedik az ínyenceknek, az étteremben és itt műsorunkban is. Hogy miért csak az ínyenceknek? A vadétel fogyasztás kultúrája ugyan a magyar történelemben gyökerezik, azonban a múlt század második felében visszaesett ezek fogyasztása és csak az utóbbi két évtizedben kezd ismét divatba jönni. Az előítéletek többnyire tévhitekből, vagy a szakszerűtlen elkészítésből táplálkoznak. Kijelenthetjük ugyanis, hogy a vadételek rendkívül egészségesek és nagyon finomak, főként, ha betartjuk a legfontosabb szabályokat a készítésük során. Segítségünkre lesz ehhez a következő receptajánló is, melyben a szarvas hátszín Vilmos vadász raguval elnevezésű ételt ismerhetik meg, mely igazán méltónak mutatkozik a karácsonyi, ünnepi asztalra is.
Karácsony erejét mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy a legtöbb keresztény országok többségében még a legkeményebb kommunizmust is túlélte. Ha a politika nem is támogatta, mindenesetre megtűrte, így volt ez szerencsére hazánkban is. A rendszerváltás teremtette piaci körülmények ugyan erősen átalakították az ünnep ajándékozással kapcsolatos szokásait, legalábbis ami a nagyságrendet illeti. Az előzetes statisztikákból úgy tűnik, ezt még a tomboló gazdasági válság sem képes megfékezni, pedig az ünnep jellege sokkal inkább a szeretetről, a békességről kellene, szóljon, mint a féktelen vásárlásról és ajándékozásról. Szintén fontos velejárója az ünnepeknek úgy általában is, de karácsony esetén még inkább az evés-ivás, esetenként szintén, féktelennek is nevezhető mértékben. Persze ennek is megvannak a maga okai, és persze a mélyen a népi hagyományokban, szokásokban gyökerező formái. Barta László következő előadásából részletes alapossággal megismerhetik ezeket. 

A karácsony a szeretet és nagy evés-ivás ünnepe is. Ilyenkor összejönnek a nagycsaládok és igyekeznek bepótolni az egész éves mulasztást, az egész éves rohanás után ilyenkor nyugodtabb körülmények között élvezik az együttlétet, és persze a finomabbnál finomabb ételeket a roskadozó asztalokon.
Az ünnepkör múltban gyökerező szokásait, hagyományait ismerhették meg mai műsorunkból, és persze egy konkrét, ünnepi asztalra illő szarvas hátszín receptet is bemutattunk. Ezen túlmenően már csak annyival tudunk hozzájárulni az ünnep fényéhez, hogy békés, szeretetteljes karácsonyt és sikerekben gazdag újesztendőt kívánunk. További ízes szép estét valamennyi Kedves nézőnknek.

 

Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés