Recept varázs 63.

Recept varázs 63. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gátsori Tanyasi Ünnep 2. rész - Burgonya pikkelybe csomagolt harcsafilé recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm a Receptvarázs nézőit! Nem túlzás azt állítani, hogy a gasztronómia, a jó konyha alfája és omegája a kiváló minőségű alapanyag és a szakértelemmel párosuló kreativitás. Mindhárom feltételnek megfelel mai receptünk melyet Illés Németh István és munkatársa, az Illés Panzió Stüszi Vadász Étterem teraszán mutat be. Ennek fő alapanyaga a harcsa, a körete pedig spárga lesz. A harcsa ugyan a zsírosabb halfajták közé tartozik, de mivel az omega 3 zsírsavak az emberi szervezetre igen jótékony hatással vannak, nyugodtan nevezhetjük egészséges és persze nagyon ízletes ételnek. Csakúgy, mint a spárga, melynek egészségünkre gyakorolt jótékony hatása szintén közismert.
Ha már az alapanyagok minőségénél tartunk, akkor meg kell, említsük azt a nyári rendezvényt, melyet az ásotthalmi Gátsoron tartottak, és amelyen a tanyasi létformát ünnepelték helybeliek, falusiak és városiak. A hagyományos tanyasi gazdálkodás valaha az élelmiszer előállítás nélkülözhetetlen eleme volt és manapság ismét egyre inkább előtérbe kerül. Mai műsorunkban az ott készült riportfilmünk második részét láthatják.
Szintén jó minőségű sok száz mázsa magyar hal, de jobbára fehértói ponty, rotyogott a bográcsokban a XV. Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. Recept helyett azonban most egy hangulatképet festünk kameránk segítségével a nevezetes eseményről.

Receptvarázs 63. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

A harcsa pikkely nélküli édesvízi hal, de nem szükségszerű hogy ez mindörökre így is maradjon, legalábbis ami a pikkelynélküliséget illeti. Illés Németh István és munkatársa az Illés Panzió Stüszi Vadász Étterem mai receptajánlójában pikkelybe öltözetik a harcsaszeleteket. Ezek a pikkelyek azonban a szokásosnál jóval nagyobbak és krumpli szeletekből készülnek. Ez a kreatív és különleges ötlet nemcsak látványossá, de ízében is egyedivé varázsolja a jól ismert és közkedvelt alapanyagot. A köret és a mártás is igazi ínyencségnek tekinthető, hisz bacon-be göngyölt spárgát és paprikamártást kínálnak a burgonyapikkelyes roston harcsa mellé.
Műsorunk hátralévő részében ezúttal nem egy újabb receptet mutatunk be, hanem visszatekintünk egy nyári, ásotthalmi rendezvényre, a Gátsori Tanyasi Ünnepre. Tesszük ezt azért, mert hisszük, hogy a kisüzemi, tanyasi gazdálkodás, még ha a számadatok alapján kisebb nagyságrendet is képvisel, mint a nagyüzemi, a megbízható, minőségi élelmiszer előállítás szempontjából nagy jelentőséggel bír. Gondoljanak csak arra, hogy Önök miből főznek szívesebben tyúkhúslevest, kapirgálós tanyasi jércéből vagy táposcsirkéből?
Átalakulóban lévő, válságokkal sújtott világunkban pedig a tanyasi létforma nem csak az ott élőknek és gazdálkodóknak, de a megtermelt élelmiszereken keresztül a városban élők számára is mentsvár lehet egykor.
Így véli ezt Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere is, aki szintén fontosnak tartja a tanyán élők helyzetének javítását. Erről nyilatkozik a következő riportban.

Az elmúlt évtizedek intenzív, nagyüzemi mezőgazdasági termelése igen sok problémát vetett fel, hogy csak a különféle egészségkárosító anyagok élelmiszereinkben való megjelenésére utaljunk. Régen hagyományos paraszti, ma bio gazdálkodásnak nevezik a vegyszer és adalékanyag nélküli élelmiszer előállítást. Nevezzük bárminek, nem lehet kérdés, hogy minden olyan törekvés, amely az egészséges táplálkozást, életmódot szolgálja, üdvözlendő. Ennek intenzívebb terjedéséhez pedig mi, fogyasztók tudunk a leghatékonyabban hozzájárulni tudatosabb vásárlásainkkal, melynek során megnézzük, hogy ki és hol készítette, és mit tartalmaznak a kosarunkba rakott élelmiszerek. További ízes szép estét kívánok.

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés