Recept varázs 62.

Recept varázs 62. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gátsori Tanyasi Ünnep 1. rész - Bélszínfilé garnéla nyárssal fóliás burgonyával, tzatziki öntettel recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm Önöket! Az egészséges táplálkozás, az ellenőrzött, lehetőség szerint hazai forrásból származó megbízható alapanyagok, húsok, zöldségek gyümölcsök egyre fontosabbá válnak a társadalom széles rétegei számára.
Ehhez a fogyasztói társadalom tudatosabbá válása mellett hozzájárulnak a folyamatosan napirenden lévő élelmiszerminőségi botrányok. A globalizáció káros mellékhatásai közé tartozik, hogy a szabad piac sokszor háttérbe szorítja a jó minőségű hazai mezőgazdasági termékeket.
A gasztronómia számára különösen fontos az alapanyagok kiváló minősége, beleértve azok frissességét. Az igényes éttermek szerte a világon törekszenek a helyi termelőkkel való jó kapcsolatra. Ha már a termelőknél tartunk egy nagy jelentőségű kezdeményezés indult útjára az ásotthalmi tanyavilágban, ahol a közelmúltban a Gátsori Tanyasi Ünnepen jártunk, melyen a hagyományos kisüzemi, háztáji mezőgazdasági termelés és élelmiszer előállítás állt a rendezvény középpontjában.
Hazai termék ide vagy oda, azért vannak kivételek, amikor bizony külföldi forrásból kell beszerezni a vacsorához, ünnepi ebédhez való alapanyagot. Legalábbis, ha olyan különleges receptről van szó, mint amivel Frank Sándor mesterszakács és Ferenczi Dezső lepi meg a Receptvarázs nézőit. A bélszínfilé garnéla nyárssal nemigen oldható meg kizárólag magyar alapanyagból, a rák ugyanis csak távoli tengerekből érkezik a hazai üzletekbe, szemben a bélszínnel, mely kapható magyar, német és argentin marhák felajánlásából is. A lényeg most csak annyi, hogy finom legyen és ezzel garantáltan nem lesz gond.
A témához kötődik még a nemrégiben megrendezett IV. Hungarikum Fesztivál, ahol szintén a hagyományos magyar termékek játszották a főszerepet. Erről is láthatnak mai műsorunkban egy riportot.

Receptvarázs 62. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

A nagyüzemi gazdálkodás, az urbanizáció az elmúlt fél évszázad alatt elsorvasztotta a hagyományos kisüzemi gazdálkodást, a klasszikus paraszti életmódot és az ebből táplálkozó, ugyan kevésbé hatékony, de mégis számtalan előnnyel bíró ellátórendszereket. Aztán az utóbbi évtizedben mintha megfordult volna a trend, és ismét egyre nagyobb igény mutatkozik a házi jellegű, megbízható, egészséges mezőgazdasági termékek, élelmiszerek iránt. Olyanokra, amelyeket többek között Fackelmann István ásotthalmi tanyagazda termel és kínál a piacon, aki nem mellesleg az ásotthalmi tanyaprogramnak is szellemi atyja, valamint a Gátsori Tanyasi Ünnep ötletgazdája és főszervezője. Ezen a hasznos és látványos programon készítettünk vele interjút a jövő kilátásairól. A riport második részében egy hónap múlva pedig Nógrádi Zoltán országgyűlési képviselő, Mórahalom polgármestere a tanyák társadalmi jelentőségéről és jövőjéről nyilatkozik.
Két kiváló vendéglátós szakember, Frank Sándor mesterszakács, a Roosevelt téri Halászcsárda tulajdonosa és Ferenczi Dezső éttermi mester, az Alabárdos Étterem üzletvezetője egy igazán különleges étel receptjét fogja bemutatni a Receptvarázs nézőinek. A két legfontosabb alkotóelem egy kiváló magyar bélszín és egy tengeri finomság, nevezetesen a garnélarák.
A bélszín ünnepi étel. Borsos ára miatt sajnos csak ritkán kerül az átlagember asztalára, inkább étteremben találkozni vele gyakrabban.  A hátszín és a fartő között elhelyezkedő részt hívjuk bélszínnek, vagy más néven vesepecsenyének. Ez a marhahús legnemesebb és egyben legdrágább része. Három részből áll, melyek a fej, a törzs és a farok. Szeletekhez, steakhez a törzset használjuk, a farokból inkább kisebb érméket vághatunk, míg afejből készíthetünk tatár bifszteket és különböző tokányokat.
A garnélarákot leggyakrabban forró vízben vagy és serpenyőben olajon vagy vajon készítik el. A lényeg, hogy ne főzzük, ne süssük túl.
Mérettől függően 3-8 perc elég a rákocskáknak és már ehetők is. Sándor és Dezső ezúttal nyársa fogja tűzni őket, és a bélszín mellé fogják tálalni.

Mai műsorunk legfőbb tanulsága és üzenete, hogy ha táplálékunkról van szó, akkor kétszer is nézzük meg, hogy mit és hol vásárolunk. Igyekezzünk megbízható forrásból beszerezni az asztalra valót, keressük a piacokon üzletekben a minőségi magyar termékeket, megbízható, ismerős termelőket, árusokat. De ha egyes finomságok, különlegességek csak külföldi beszerzésből érhetőek el, ne habozzunk, de előtte tájékozódjunk alaposan, akár az interneten, akár vendéglátós ismerőseinktől, akik pontosan tudják, hol lehet beszerezni a jó minőségű, friss és kedvező áru külföldről származó nyersanyagokat és még tanácsokkal is el tudnak látni bennünket, hogy mire figyeljünk esetleg, hogyan készítsük elő az alapanyagot, mit és hogyan süssünk-főzzünk belőlük.
A bevásárlóközpontokban már vidéken is szinte minden különlegesség beszerezhető, hogy pl. csak a tengerek gazdag termésére utaljunk.
További ízes szép estét kívánok.

 

 

Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés