Recept varázs 61.

Recept varázs 61. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Tenger gyümölcsei roston zöldségekkel recept - Marinált lazacfilé, nyári jellegű grill zöldség ágyon recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm Önöket! Ismét egy kis nyári grillezésre invitáljuk nézőinket! Ezúttal halételek készülnek a szabadtéri sütőkön, amelyekhez csak bort szervírozzunk, hiszen a régi latinok szerint "átkozott a hal a harmadik vízben". A közmondás arra céloz, hogy ínyenc, halra vizet nem iszik, hiszen az elsőben úszott, a másodikban főtt, csak jóféle fehérbort. Az egyszerű módon elkészített halakhoz könnyű, ám jó minőségű, finom zamatú, száraz fehérborokat például Chardonnay-t, Olasz vagy Rajnai rizlinget, valamint Hárslevelűt illik felszolgálni. Ugyanakkor, ha a hal ízletesebben, gazdagabban van elkészítve, testesebb, kiemelkedőbb minőségű száraz fehérborokat kíván. Kivétel a halászlé, amelyhez inkább tájjellegű vörösbor ajánlott. A tengeri halak esetében a borválasztást segítheti az a régi mondás is, miszerint " fehér a fehérrel". Amennyiben a franciák hagyományaira hagyatkozunk, tengeri halakat Sauvignon Blanc-nal fogyasszuk. A pisztráng és a lazac mellé testesebb, édesebb borokat, például a Szürkebarátot ajánlanak a hozzáértők. Ez utóbbit már be is hűtötte Illés Németh István, az Illés Panzió, Stüszi Vadász Étterem tulajdonosa, ugyanis lazacból készít könnyű nyári fogást. Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács pedig fiával karöltve a tenger gyümölcseit használja legújabb alkotásához.

Receptvarázs 61. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

Apa és fia. Történelmi erejű szövetség. Frank Sándor és középső fia Zsolt, hasonló kapcsolatot tudhat magáénak. Mondhatni, nem esett messze az alma a fájától. Ez mind külső tulajdonságokban, mind érdeklődési körben jellemző. Mindketten a vendéglátásnak élnek, együtt dolgoznak, együtt alkotnak. A Venesz-díjas mesterszakács és fia ezúttal a tenger gyümölcseivel hódítja meg az ízlelőbimbókat, a roston sült friss zöldségekkel pedig tovább bolondítja az ízek világát. A tenger gyümölcsei nagyon egészségesek, foszfortartalmuk segíti a csontok és a fogak felépülését, az idegrendszer ideális működését, a fehérje-, szénhidrát-, zsíranyagcserét. A tengeri állatok az emberi szervezet méregtelenítését segítő taurint is tartalmaznak, ami a teljesítőképesség és az egészség általános megőrzésének folyamataiban is szerepet kap, hatással van az inzulin- és a koleszterinszintre. A tenger gyümölcseiből nyerhető ásványi anyagok és vegyületek más táplálékokból csak részlegesen szerezhetők be. Hazákban ezért hangsúlyozzák a halfogyasztást: ha azt nézzük mennyi betegség megelőzhető vele, elmondhatjuk, hogy a hal a legolcsóbb gyógyszer, a legjobb forrás a szükséges tápanyagok beszerzésére.
Hölgyek figyelem! A bőr fiatalságának titka a LAZAC!. Az úgynevezett Perricone-diétában a hal és azok közül is főleg a lazac, amely központi szerepet kap. A Szex és New York sorozat sztárja Kim Catrall ezt a diétát követi, mely elsősorban a bőr fiatalítását tűzi ki célul. Nem véletlenül, hisz tulajdonságai miatt a lazac a világ 5 szuperélelmiszereinek egyike. A lazac tökéletes húshelyettesítő. Megfelelő fehérje és omega 3 zsírsav tartalmú. Ezen túlmenően a lazac kiváló szelén forrás, gazdag nikotinsavban, B12 vitaminban, jelentős foszfor-, magnézium- és B6 vitaminforrás. 2002 óta az Amerikai Szív Szövetség állásfoglalása szerint hetente 2x ajánlatos halat enni, főleg lazacot. Abból is a tenyésztett helyett a vadlazacot. A konzervek többségében ilyen található. Illés Németh István különleges konyhatechnológiával, marinálással teszi zamatosabbá a húst, és nyári zöldségeket grillez köretnek.

Bár önmagában egyetlen élelem sem tesz egészségessé egy embert, a bőséges halfogyasztás csak egy módja étrendünk valamint egészségünk javításának. A jótékony omega-3 zsírsavakról szóló vizsgálatok nagy része a halakra, mint elsődleges forrásokra, irányítja a figyelmet. A lazac, szardínia, tonhal de még a kagylók is gazdagok ebben a zsírsavban, amely elsősorban a szívérrendszeri betegségekre van pozitív hatással, ám ajánlott az összes típusú hal és tengeri gyümölcs fogyasztásának növelése. Évente alig 2-6 kg halat eszik az átlag magyar, pedig ennek akár tíz-húszszorosa is kívánatos lenne, ahogy ezt a skandináv országokban teszik, de tőlünk kicsit nyugatabbra is 15-20 kiló halat fogyasztanak évente. Azok között, akik legalább hetente egyszer esznek halat, ötven százalékkal alacsonyabb a hirtelen szívhalál előfordulása. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok!

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés