Recept varazs 65.

Recept varazs 65. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gátsori Böllérnap - Bélszín csíkok stroganoff módra, szalvétagombóc körettel recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó a tovább mögött érhető el.
Köszöntöm a Receptvarázs nézőit! A magyar népi kultúrát ezer szállal szövi át a gasztronómia. Az élelmiszertermelés, előállítás, az evés-ivás a hagyományokban és az ünnepeinkben is fontos szerepet játszik. Gondoljunk csak a kenyérünnepre, a disznóvágásra vagy éppen a karácsonyra, de még hosszasan sorolhatnánk a példákat. Nem konkrét naphoz kötött, hanem az egész téli időszakot átöleli az a tipikusan magyar, népi hagyományokra épülő családi ünnep, melyet nemes egyszerűséggel csak disznótornak, vagy disznóvágásnak hívunk, amely akár a hungarikum címre is pályázhatna. A disznóvágás elsősorban a falvakra jellemző élelmiszer előállítási módszer, de a házi disznótoros készítmények bizony a városokba is eljutnak a rokonok, ismerősök által és újabban már a piacok révén is.
Egy másik szintén igen kedvelt alapanyag a magyar és persze a világkonyhában is a szarvasmarha. Bár korlátozott mennyisége és borsos ára miatt viszonylag ritkábban fordul elő a terített asztalon a marha legnemesebb része, a bélszín. Évtizedekkel korábban szinte csak protekcióval, vagy a jobb éttermek étlapján lehetett megtalálni ezt az ínyencséget. Ma azonban minden további nélkül beszerezhető, pusztán pénz és ízlés kérdése.
Egy hagyományőrző böllérnap eseményeiből láthatnak mai műsorunkban összefoglalót és bemutatjuk, hogyan készül a Bélszíncsíkok stroganoff módra a Stüszi Vadász Étteremben, szalvéta gombóc körettel.

Receptvarázs 65. adás from Kontraszt Web és Videóstúdió on Vimeo.

Nézőink többségének bizonyára volt már lehetősége belekóstolni az igazi, hagyományos disznótorok hangulatába és persze az ott készülő finomságokba. Hogy csak néhányan említsünk, a sült vér, hurka, kolbász és szárma, ismertebb nevén töltött káposzta fenséges illata, íze elmaradhatatlan része a magyar stílusú, falusi disznótoroknak. Faluról beszélek, pedig a disznóvágás, - ha még nem is jellemző a panelek előtti játszóterekre-, a kertvárosokban is kezd ismét divatba jönni. Ennek okai között szerepelnek gazdasági megfontolások, valamint az is hogy az állam bizonyos feltételek között ismét engedélyezi a házi disznóvágásból származó élelmiszerek kiskereskedelmét.
A következő percekben az ásotthalmi tanyavilágába látogatunk el, ahol a Gátsori böllérnap eseményeiről készítettünk, nem annyira tudományos igényű, mint inkább szórakoztató jellegű riportot. Ha tehát nincs szakmai gyakorlata disznóvágás terén, akkor ne hagyatkozzon pusztán műsorunkra.
A  bélszín a szarvasmarha legnemesebb része és mivel olyan izomkötegről van szó ami tulajdonképpen nem játszik jelentősebb szerepet az állat mozgásában, különlegesen puha és ha nem rontják el, akkor nagyon finom ételeket lehet belőle készíteni. Hogy biztosan ne következzen be ilyen szégyenletes esemény, itt a Receptvarázsban a bélszín egy újabb elkészítési módját mutatjuk be nézőinknek, a szokványos hozzávalókkal és néhány mesterfogással fűszerezve.
Illés Németh István a Stüszi Vadász Étterem tulajdonosa és munkatársa ugyanis egy német eredetű bélszín receptet mutat be, de a bélszíncsíkok stroganoff módra gyökeret eresztett a magyar konyhában is, nem beszélve a szalvétagombóc köretről.

Bélszín, disznótor, Márton napi borvacsora, ezek voltak a Receptvarázs mai műsorának témái. Bizonyára ki-ki talált magának kedvére valót, ízléstől függően, feltételezve, hogy műsorunk nézői között nem sok vegetáriánus akadt, hisz ők már a műsor elején elmenekültek. A fogyókúrázóknak pedig azt üzenjük, hacsak nem életbevágóan fontos, akkor az önsanyargatást inkább halasszák az újévre, az idén pedig töltsük fel energiatartalékainkat. Ezzel persze nem az egészségtelen életmódra buzdítunk, hiszen a nehezebb ételek káros hatásai ellen is bevált módszer a mértékletesség. Ami még legalább ilyen fontos az pedig a megbízható forrás és kiváló minőség. További ízes szép estét kívánok!

 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés