Recept varázs 6.

Recept varázs 6. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Gundel Károly élete és munkássága - Habos-mákos palacsinta meggymártással recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A Receptvarázsban újra egy különleges történetet és mondhatni egy varázslatos receptet láthatnak ma este a Telin TV-ben. Biztosan kitalálják, hogy mire gondolok, ha elárulom, hogy valami nagyon édesre vágyom! Biztosan előfordul önökkel is, hogy kísértésbe esnek. De az édességnek nem lehet ellenállni. Ahogy egykor Blaha Lujza mondta: „Ami jó van az életben, az hizlal vagy erkölcstelen.” Most ne számolgassuk a kalóriákat, essünk bűnbe együtt! A Receptvarázsban ezúttal Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa mesél a Gundel palacsinta atyjáról, majd Frank Sándor, mesterszakács egy különleges desszerttel vendégel meg minket.

Gundel Károly neve az egész gasztronómiai világot bejárta. A híres budapesti vendéglős sütötte ki többek között a palacsinták királyaként emlegetett Gundel Palacsinta receptjét is. Ő kreált ebből az egyszerű palacsintából főúri desszertet, világhíres hungarikumot. Az alaptésztába vékony csíkba belehelyezte a csodatölteléket, ami a következőkből áll: előző este rumba áztatott mazsola, tejszínben elkevert, finomra darált dió, cukrozott narancshéj szintén rummal öntözve (ő még nem tudhatta, hogy manapság gombaölő méreggel itatják át a citrusféléket, veszélyes tehát a héjukat lemoshatatlanul használni és enni). Ezeket a felcsavart darabokat pihentette, amíg a vaníliával, tejszínnel, csokoládéval és belécsorgatott tejjel édes forró mártást főzött, hozzáadva a rum másik felét. Ezzel locsolta aztán meg a hajtogatott palacsintákat; van, aki szerint ezt meg is gyújtotta, flambírozta alkotását. A Gundel Étterem többet tett Magyarország jó híréért, mint egy hajórakomány turisztikai prospektus - olvashatjuk egy korabeli New York-i lapban. De ki gondolná, hogy a híres palacsintakirály nemcsak jó üzletember, jó családapa is volt, 13 gyermeket nevelt fel. Többek között ez is kiderül Barta László előadásából.
A palacsinta az olyan, amit mindenki szeret, de csak kevesen variálják. Mármint az alaptésztát. A töltelék lehet többféle, de a palacsinta az marad olyan, mint ahogy azt a nagymama a receptes füzetébe belepingálta. A palacsinta évszázadok óta népszerű, ezt a régi szakácskönyvek receptjei is bizonyítják. Az első feljegyzéseket már 1439-ben lehetett olvasni róla. A világ palacsintái is eltérőek, minden országnak megvan a saját jól bevált receptje. A magyarok a vékonyra sütött tésztát kedvelik: tojásból, liszttel, tejjel, csipetnyi sóval és szódavízzel keverjük ki. Van, aki kevés sütőport vagy élesztőt is kever bele, csipetnyi cukorral vagy olvasztott vajjal teszi még finomabbá. Tölteléke lehet lekvár, cukrozott kakaópor, mazsolás túró, fahéj, de sósan is elkészíthető - darált hússal, spenótos túróval, gombával, zöldségekkel töltött változatát is sokan kedvelik. Lássuk, hogy a Fehértói Halászcsárdában milyen ötlettel bombázzák ízlelőbimbóinkat. A palacsintasütés, bevallom, számomra néha fárasztó feladat, hiszen lehetőleg jó sokat kell sütni belőle! Pedig a rászánt időn kívül, nem kell más hozzá, mint tojás, liszt, tej, némi fantáziadús töltelék és egy jó serpenyő - és természetesen Frank Sándor receptjei.

A palacsinta népszerűségét bizonyítja, hogy a világban számos helyen rendeznek palacsintasütő, palacsintaevő, palacsintafeldobó és -tekerő versenyeket, sokan megpróbálják a sütési, evési és feldobási világrekordokat megdönteni. 2002-ben Magyarországon Budai János szakács felállította az egy óra alatt sütött palacsinták mennyiségi rekordját: 378 darab készült el, ez percenként több mint 6 darabot jelent! Sokan jóllaktak a 10 másodpercenként elkészülő palacsintákból. 1994-ben pedig Angliában sütötték a világ legnagyobb palacsintáját: 15 méter volt az átmérője, 3 tonna a súlya, és csaknem 2 millió kalóriát tartalmazott. Nyugodjanak meg! Az, hogy nézik és látják, még nem hizlal. Azonban bűnbe esni egy kis boldogságért, nem tilos. Ne felejtsék: Nem azért élünk, hogy együnk, de azért eszünk, hogy éljünk! - tartja a mondás. Legközelebb is várom önöket minden hétfő este 9 órától itt a Telin Televízióban, havonta két új adással jelentkezünk. Következő műsorunkban hangulatos cigányzene mellett grillezünk a szabadban. Megtudhatják többek között azt is, milyen problémákkal küzdenek manapság a cigányzenészek. További ízes szép estét kívánok!
Pin It
©2023 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés