Recept varázs 5.

Recept varázs 5. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Tiszai halászok - Szegedi halászlé recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A konyhaművészet a legkifinomultabb, legösszetettebb, az egyetemes műveltségbe a legrégebben beágyazott alkotói gyakorlat. A létfenntartás, a megmaradás pillanatnyi ösztönein túl az emberiség történetének kezdeteitől él ez a különös műfaj. Eredetét kutatva felfedezhetjük azokat a köznapi értékeket, melyek elvezetnek bennünket a múlt asztali örömeihez, a társadalmi érintkezés legtermészetesebb formáihoz, a mulatozás kultúrájához, egészen a vendégbarátság hagyományáig. Egy teljes társadalomkép rajzolódhat ki az adott kor kulináris értékeit elemezve, bármerre is kutakodunk a történelemben. Ezúttal merüljünk el a Tisza vizében, akarom mondani a történelmében, de ahogy a mondás tartja: sok víz lefolyt már a Tiszán és ha a folyó beszélni tudna…vajon az egykori halászokról mit mesélne?! Mai adásunkban rövidesen betekintést nyerhetnek akár a tiszai halászok bográcsaiba is.

A honfoglalás után a halászat fejlődéséhez hozzájárult hazánk halbősége, amelyet a középkorban Norvégia kivételével Európában a leggazdagabbnak tartottak. Híresek voltak a szegedi halászok, akik a 16–17. században a Tisza felső folyása, a Bodrog mentén is megjelentek, ahol nagyméretű hálókkal dolgoztak. Szeged, Szentes vidékén még a múlt század végén a halat nagy mennyiségben felhasogatták, besózták, napon megszárították, s bálákba kötve a Bánságba, Szlavóniába vitték eladni. A 17–18. századi szakácskönyvek szerint a magyar konyhán több mint kétszázféleképpen tudták a halat elkészíteni. Ennek ellenére 1759-ben holland halászokat akartak hozni Magyarországra, hogy a halsózást megtanítsák. A múlt század elején született halászoknak emlegették a szolnokiakat. A szolnoki halászasszonyok a sült halat a Tisza partján árulták a tutajosok, az aratók, a kupeckodó állatkereskedők részére. A halászat jelentősége csak a múlt század második felében csökkent a folyószabályozások megindulásával, a mocsarak lecsapolásával. A halászat előbb megtűrt tevékenység lett, néhány éve pedig megszűnt. A mesterség idős képviselői lassan elfogynak, a fiatalok más tájakra, más pályára kényszerülnek, így egyre kevesebben ismerik és használják a helyi halneveket. Barta László most következő előadása igazán autentikus környezetben, az algyői Tisza-parton készült és természetesen a Tiszai halászatról szól.
A szegedi halászlé messze földön híres, ezt mutatja az is, hogy több száz mázsa hal végzi a bográcsban a csongrádi megyeszékhelyen és környékén. Nehéz kideríteni, vajon mi a szegedi halászlé titka, hiszen ahány ember annyiféle helyi specialitás. 1871-ben jelent meg Szegeden Rézi néni szakácskönyve, amely közhírré teszi a "Halpaprikás halászosan" nevű ételnek az elkészítési módját. Ennek, mármint a "halászos módnak..." a lényege az, hogy minden hozzávalót egyszerre teszünk bele a bográcsba. A régi tiszai halászlérecepteket megfigyelve észrevehető, hogy hajdanán nem passzírozták át a levet, hanem a dunai módhoz hasonlóan készítették. Egyesek a minőségi paprikára, mások az édes hagymára esküsznek. Frank Sándor mesterszakács a tükrös pontyot ki nem hagyná e helyi specialitásból. Az ebből készült szögedi halászlé sikerét fokozza a makói hagyma, és a szögedi paprika.
Feltétlenül szót kell még ejtsünk a szegedi Nemzetközi Tiszai Halfesztiválról, mely szintén Frank Sándor és a Roosevelt téri Halászcsárda nevéhez fűződik. A nyár végén augusztus 31. és szeptember 2. között immáron XI. alkalommal kerül megrendezésre. Azt hiszem, hogy ennél jobban semmi nem bizonyítja a szögedi halászlé nagyszerűségét.

Úgy mondják, a halászlé akkor jó, ha a hüvelyk-, és mutatóujjunk közé vett gőze már ragacsos. Van, aki egy evőkanál ecetet tesz a lébe, hogy nem főjön szét a halhús. Ha Önök is ismernek hasonló trükköket, írják meg nekünk! Email címünk: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.. Köszönöm, hogy velünk tartottak! Következő műsorunkban megemlékezünk a Gundel palacsinta atyjáról, és különleges desszerttel várjuk kedves nézőinket. Ne feledjék, a receptvarázs minden hétfő este 9 órától látható a Telin Televízióban, havonta két új adással jelentkezünk. További ízes szép napot kívánok!
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés