Recept varázs 4.

Recept varázs 4. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A csárdák története - Makói halpaprikás recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A Varázsreceptben ezúttal elkalauzoljuk Önöket az alföldi pusztára, betérünk a vidékre jellemző vendéglátóhelyre, és ennek megfelelően jellegzetes étellel vendégeljük meg nézőinket. A Dél-Alföld „tengersík vidék"- mondta róla nagy költőnk, Petőfi Sándor, aki szerelmese volt a magyar pusztának és a Tiszának, amely életet ad a homokos vidéknek, és halat az itt készülő, utánozhatatlan ízű halételeknek. Lépjünk együtt Petőfi nyomdokaiba és töltsünk egy rövid fél órát együtt itt a magyar pusztán!

A tizennyolcadik századnak és a tizenkilencedik század első felének jellegzetes pusztai építményei voltak a csárdák, melyek az utazás és a pásztorélet szempontjából, különösen a török idők alatt elnéptelenedett Alföldön, pótolhatatlanok voltak. Az utazóknak szükségük volt pihenő helyekre, ahol magukat és jószágukat elláthatták, hisz a török hódoltság után a hajdani falvaknak csak a romjaival találkozhatott a pihenni vágyó. A mindennapi életben betöltött szerepüket jól példázza, hogy a pásztor- és betyárfolklór számtalan dalban örökítette meg őket. Egy időben a betyárok itt bújtak el a pandúrok elől. Barta László most elmeséli, mit is jelzett a betyároknak a gyertyapislantó vagy a kerítésre teregetett mosott fehérnemű.
A makói hagyma világhíréhez, ismertségéhez kétség sem fér. Azt viszont kevesebben tudják, hogy a híres csabai és gyulai kolbász mellett a makói csípőskolbász is színfoltnak számított a Dél-Alföld gasztronómiai térképén. A termék jelenpillanatban „makói parasztkolbász” néven található meg a kereskedelmi forgalomban, de bizonyára magántermelők és a térségben élő családok is, készítik ezt a makói fokhagyma kiválóságát is bizonyító és szemléltető füstölt, szárított kolbászt. Ez az alapanyag teszi egyedivé, egészen pontosan makóivá azt a halpaprikást, amellyel Frank Sándor vendégel meg bennünket a Fehértói Halászcsárdában.

Megköszönöm figyelmüket! Következő adásunkban, két hét múlva már kiköltözünk a szabadba, hiszen igazi szegedi halászlevet csak bográcsban, szabadtűzön lehet készíteni. A tiszai halászokról pedig kiderül vajon készítettek-e régen hallevet. Legközelebb is tartsanak velünk! A receptvarázs a megszokott időben, minden hétfő este 9 órától látható a Telin Televízióban, havonta két új adással jelentkezünk. További ízes szép napot kívánok!
Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés