Recept varázs 44.

Recept varázs 44. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Karácsonyi népszokások és ételek - Darált dióba mártott petrezselymes rántott libamáj recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A karácsonyi asztal a néphagyományban fontos szerepet játszott az ünnepkor. Mind az asztal díszítésének, mind az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. A karácsonyi abroszból vetették az első gabonamagvakat, hogy bő termés legyen. Az ünnepi asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt, ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve. A karácsonyi morzsát összeszedték, és az állatoknak adták, hogy termékenyek legyenek, de jó volt betegek gyógyítására, rontás elűzésére is. Sok helyen este az asztalt nem szedték le, hogy a betérő kis Jézus ne maradjon éhes. A szigorú rituálékhoz tartozott, hogy a gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben az asztaltól, hogy jól tojó tyúkjai legyenek. Ma már egy háziasszony nehezen tehetné meg ezt, sok hagyomány azonban a mai napig is él. Barta László az Algyői Halászcsárda tulajdonosa eleveníti fel a régi ünnepi szokásokat. Frank Sándor mesterszakács pedig libamájat tálal a karácsonyi asztalra, dióval, mákkal ízesítve.

Halászlé, rántott ponty, mákos és diós bejgli nélkül elképzelhetetlen a karácsony. Csupa egészséges étel, ehetnénk belőle többször is. Valóban, nem véletlen, hogy miért pont ezek az ételek kerülnek az adventi időszakban és karácsonykor az asztalra. Mákos tésztát enni jó házasságot jelentett, a szemes termések, így a száraz bab és borsó, akárcsak az újévi lencse a gazdagságot ígérték. A családi almaevés az összetartozást hangsúlyozza. A szárnyasok az év végén egyértelműen háttérbe szorulnak, mivel azok kaparnak. Vagyis kikaparják a szerencsét, ráadásul hátrafelé, ami igazán rossz előjel. A halevésnek - vagy inkább a tisztításnak - is van anyagi vonatkozású jelentése, hiszen a halpikkelyeket - más néven halpénzeket - is a család anyagi biztonságának előhírnökeiként tartották számon. A Karácsonyi ételek mágikus erejéről mesél nekünk Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa.
A téli időszakban, mint tudjuk, fontos a tápérték és a vitamintartalom. A hal mellett nem véletlen tehát a bejgli sem a karácsonyi asztalon. A mák ugyanis rendkívül enerigadús, 10 dkg-jában 537 kcal rejtőzik, ami három zsemlének felel meg. A töltelék cukortartalmáról nem is beszélve. Az ásványi anyagok közül káliumot, magnéziumot, kalciumot és vasat tartalmaz nagy mennyiségben. A dió pedig esszenciális zsírsavakat, vitaminokat, kalciumot, fluort és magnéziumot tartalmaz, valamint értékes fehérjéket. A dió a szellemi dolgozók tápláléka. Erősíti az idegeket, és talpra állítja a legyengült embert. Energiatartalma kicsit magasabb a mákénál, 10 dkg-ban 654 kcal-val gömbölyíti vonalainkat.
De nem kell azonnal a kalóriákat számolni! A szakemberek szerint ugyanis az édesség heti 1-2-3 alkalommal még nem ártalmas, ez lehet, pl.: 1 szelet sütemény, 25-30 gramm csokoládé, 1 gombóc fagylalt, vagy ezeknek megfelelő más kísértés. A cukorral való édesítés nem tilos, már csak azért sem, mert a cukor fogyasztása csökkenti az érzelmi ingadozásokat és javítja a kedélyállapotot. Köztudott, hogy csokoládé fogyasztásakor „boldogsághormon” szabadul fel az agyban. Dehát bűnbe esni egy kis boldogságért csak nem tilos, főleg karácsonykor…!?

Műsoraink során gyakran elhangzik Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács neve. Sokaknak fogalmazódhatott már meg a fejében, vajon mi az a Venesz-díj, és hogyan lehet valaki ennek az elismerésnek a birtokosa. Következő műsorunkban a vendéglátósok eme szakmai elismeréséről tudhatunk meg többet Barta Lászlótól, a díj egyik tulajdonosa, Frank Sándor pedig kemencés báránycsülköt készít, amellyel kitolhatjuk az ünnepi hangulatot. A karácsonyi illatok és ízek egyik jellegzetes fűszere, a fahéj nemcsak az aszalt szilvás köret zamatát adja majd, de a házilag is könnyen elkészíthető forralt borhoz is felhasználható. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok! 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés