Recept varázs 45.

Recept varázs 45. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Venesz József és a róla elnevezett Venesz-díj - Forralt bor és Kemencében sült báránycsülök zöldség ágyon megsütve, fahéjas aszalt szilvával és kolbászos nudlival recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! Műsoraink során gyakran elhangzik Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács neve. Sokaknak fogalmazódhatott már meg a fejében, vajon mi az a Venesz-díj, és hogyan lehet valaki ennek az elismerésnek a birtokosa. Következő műsorunkban a vendéglátósok eme szakmai elismeréséről tudhatunk meg többet Barta Lászlótól, a díj egyik tulajdonosa, Frank Sándor pedig kemencés báránycsülköt készít, amellyel kitolhatjuk az ünnepi hangulatot. A karácsonyi illatok és ízek egyik jellegzetes fűszere, a fahéj nemcsak az aszalt szilvás köret zamatát adja majd, de a házilag is könnyen elkészíthető forralt borhoz is felhasználható.

Míg a szakácsművészet kezdetén a hölgyek jeleskedtek leginkább a főzésben és a szakácskönyvek írásában, mára szinte az összes sztárszakács férfi. A múlt század derekára fordul a kocka. Dobos, Gundel, Magyar Elek, Rákóczi s a két Túrós (Emil és Lukács), majd Venesz József nevével is megismerkedik a szakma s a nagyközönség. A gasztronómiába is beférkőzik az Oscar-díj intézménye, mára Magyarország büszkélkedhet a legtöbb Oscar-díjas szakáccsal. Tizenketten nyerték el eddig ezt a megtisztelő címet. Hazánk legmagasabb szakmai elismerése pedig az 1989-ben alapított Venesz József díj. Jellemző az is, hogy az éttermi séfek, fő- és mesterszakácsok, Oscar- és Venesz-díjas sütő-főzők névsorában csak elvétve bukkanunk női nevekre: a legjobb éttermek konyháin férfiak állnak a tűzhely mellett. Barta Lászlótól most megtudhatjuk, kiknek és miért adományozzák ezt a címet.

A borongós, sötét, hideg napokon mi más deríthet minket jobb kedvre, ha nem egy pohár meleg, fűszeres forralt bor!? A forralt bor megfoghatatlan kategória. A népi hagyományok, az ősi receptek, a tájanként eltérő szokások és nevek alapján csupán egyet állíthatunk biztosan. Mindegyik meleg, és mindegyikben van bor. Hogy azon kívül még mi mindent tesznek bele? Fűszerek sokaságát, cukrot, gyümölcsöket, sőt azok levét, magokat is. Lehet továbbá vízzel vagy teával hígítani, de azt sem tiltja törvény, hogy éppen ellenkezőleg különböző erős, ízes vagy édes szeszneművel dúsítsák alkoholtartalmát és hatásosságát. Frank Sándor mindjárt ezzel kezdi a főzést, nemcsak elkészíti, kortyolgat is belőle. Mondhatnám, hogy ez következő receptünk egyik alapja is, még ha nem is közvetlenül, de közvetve jobb lesz tőle az étel. Tehát ha már jól felmelegedtünk a forralt bortól, jöhet a főzés. Mesterszakácsunk, az előre pácolt báránycsülköt kemencében süti ki, majd fahéjas szilvát és egy régi népi ételt, a kolbászos nudlit tálalja hozzá köretnek.
Legközelebb Móra Ferenc gasztronómiához fűződő viszonyáról tudhatunk meg többet. Az író bár tisztában, volt vele, hogy egy szakácskönyv megírása akkoriban biztos megélhetést nyújthat a családjának, mégsem pazarolta erre tehetségét. Felesége viszont elismert háziasszony hírében állott, így mikor kiadták receptjeinek gyűjteményét, az nagy sikert aratott. És ha már a hölgyeknél tartunk, Frank Sándor csongrádi töltött szüzet mutat be a következő adásban. Ha most fel is csillant férfi nézőink szeme, el is kell szomorítanom őket. Mesterszakácsunk az igen alacsony zsírtartalmú szűzpecsenyével rukkol elő és bolondítja meg a húst a legkülönbözőbb módokon. Kolbászhússal, libamájjal és húsos szalonnával ízesíti, majd mindezt tésztába csomagolja. Tehát orgiából így sem lesz hiány, már ami az ízeket illeti. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok! 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés