Recept varázs 43.

Recept varázs 43. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

A halételek, halfőzés, a halászlé története - Pórélevélbe göngyölt fogasfilé rozmaringos forgatott burgonyával, paprika vinaigrette-tel recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A hal az egészség forrása- halljuk ezt sokszor, mégsem vagyunk tisztában vele, hogy mi mindent köszönhetünk a halhúsnak. Amellett, hogy nagyon egészséges, van egy nagyon praktikus szempont is, amiért előszeretettel ajánljuk a halat az asztalra: pillanatok alatt elkészíthető. Az egyszerűen besózott, fűszerezett lisztbe vagy paprikás lisztbe forgatott, kevés olajon kisütött halak elkészítési ideje 10 perc. A szokásos rántott és sült hal mellett a fogyókúrázóknak és epebetegeknek készíthetünk roston sült halételeket is. Számukra a sovány húsú halak közül válasszunk! Ilyen például a csuka, a fogas, a kecsege, a sügér, a pisztráng, a busa vagy az amur. Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa ezúttal a halételekről és azok elkészítéséről anekdotázik, Frank Sándor mesterszakács pedig pórélevélbe göngyölt fogasfilét süt roston.

Az eszkimók között a szívinfarktus szinte ismeretlen betegség, s ezt a rendszeres halfogyasztásnak köszönhetik. Vizsgálatok eredményei bizonyítják, hogy vérzsírsav- és vérkoleszterinszintjük alacsonyabb, mint az európai átlag. A halhús ugyanis az emberi szervezet számára az egyik legjótékonyabb táplálék. A különböző érbetegségek során keletkező elzáródások megelőzésében is kiváló gyógyszernek bizonyul. Gátolja a vérrögképződést, mérsékli a vérzsírszintet, szabályozza a vérnyomást, ezáltal képes csökkenteni a koszorúér megbetegedések veszélyét. A halhús növeli a szervezetben a védő koleszterin koncentrációját. Magas a foszfor-, vas-, cink-, szelén- és jódtartalma. A foszfor például az agysejtek pótlásához szükséges, a vas a vörösvérsejtképzésben játszik főszerepet. A hal a diétás étkezésben, az idős emberek, szoptató édesanyák és a fejlődő szervezet számára rendkívül kedvező táplálék, mondhatnánk, az egyik legfontosabb. Barta László a halfőzésről és a halászlé történetéből merít most nekünk egy bográcsnyit.
Az ember által fogyasztott húsféleségek közül vitathatatlanul a hal húsa a legtoxinmentesebb. A hal sokkal egészségesebb táplálékot fogyasztott, bárhol is nevelkedett, mint az üzletekben kapható nagyüzemi szárnyas, vagy sertés. Nyilván kivételek ez alól az olyan ökológiai katasztrófák, mint a Tiszai ciánmérgezés volt. Vérük is rendkívül tiszta és salakmentes, hiszen a kopoltyújukon keresztül folyamatosan távoznak az emésztés bomlástermékei, mert a vízből nyert oxigén szinte átmossa a vérüket. Látogassunk most el a Fehértói halászcsárdába, ahol Frank Sándorral egy édesvízi, fehérhúsú hal az úgynevezett fogas kifilézett, lebőrözött és szeletekre vágott húsából készült ételt sütünk roston. A fogas és a süllő ugyanaz a hal, csak a súlya különbözteti meg az elnevezését. A süllő egy kg alatti, és általában egészben szoktuk megsütni. Az e felettit pedig fogasnak nevezzük, és általában filézve illetve töltve kerül a fehér asztalra.

Műsoraink során gyakran elhangzik Frank Sándor Venesz-díjas mesterszakács neve. Sokaknak fogalmazódhatott már meg a fejében, vajon mi az a Venesz-díj, és hogyan lehet valaki ennek az elismerésnek a birtokosa. Következő műsorunkban a vendéglátósok eme szakmai elismeréséről tudhatunk meg többet Barta Lászlótól, a díj egyik tulajdonosa, Frank Sándor pedig kemencés báránycsülköt készít, amellyel már a téli hónapokat és a karácsonyi hangulatot idézzük. Az ilyenkor használt egyik jellegzetes fűszert, a fahéjat ugyanis nemcsak az ételhez használjuk fel, de a házilag is könnyen elkészíthető forralt borhoz is. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok! 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés