Recept varázs 33.

Recept varázs 33. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Disznótor - Füstölt disznótoros összeállítás mangalica termékekből (disznósajt, kolbász, szalámi, májas hurka, sajtok, zöldségek) és tepertős pogácsa recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A tél egykor hagyományosan a disznóvágás ideje is volt. Ezt az eseményt azonban ma már egyre kevesebb helyen lehet felfedezni. A sertéshús általános megítélése is más lett, mint hajdanán: tápláló élelem helyett sok esetben az egészség ellenségeként beszélnek róla. Műsorunkban kiderül, hogy van-e alapja az effajta megbélyegzésnek! Barta László, az Algyői halászcsárda tulajdonosának segítségével több oldaláról is megismerhetjük a magyar gasztronómia egyik alapvető nyersanyagát. Frank Sándor pedig igazi disznótorost tálal disznósajttal, kolbásszal, szalámival és májas hurkával, meglepetésnek tepertős pogácsát készít.

A disznóvágás és a disznótor ugyanúgy hozzátartozik a tél misztériumához, mint a karácsony. November 30-a, András neve napja hagyományosan az első disznóölő nap, amely aztán farsang végéig folytatódhat. Én legjobban felkelni utálok a hideg, fagyos, sötét hajnalon, de egy kupica után akár meg is birkózok a mázsányi, visító állattalJ. Bevallom, soha nem ártanék egy élőlénynek se, bár az uniós-szabvány szerint, most már kíméletesebb a disznók haláltusája, hiszen előbb sokkolóval elkábítják, és csak utána döfik le. Igaz, férfimunka, de jobban szeretem fűszerezni a kolbászt és kóstolgatni a nyers húst, na meg tölteni a bélbe, mint részt venni az ünnepi toros elkészítésében. A sült vért és a töltött káposztát viszont szívesen elfogyasztomJ. Barta László elmeséli, hogy is volt ez régen.
Az utóbbi időben az ún. zsírsertések közé tartozó őshonos, göndör szőrű mangalica egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Húsának élvezeti értéke - zsírsavösszetételének köszönhetően - nagyobb, mint más fajtáké, valamint cink-, vas- és B1-vitamin tartalma is kedvező. A közhiedelemmel ellentétben viszont húsa magasabb zsírtartalmú, mint a hússertéseknek, zsiradékának koleszterintartalma pedig nem kisebb azokénál. Zsírszegényen elkészítve, megfelelő köretekkel - salátával, párolt zöldséggel - együtt tálalva azonban a mangalica is beilleszthető a kiegyensúlyozott étrendbe. Frank Sándor füstölt disznótoros összeállítása éppen mangalica termékekből készül.

Leginkább a sertéshúst éri a vád, hogy fogyasztása elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségek, valamint egyéb szövődmények kialakulásához vezet. De önmagában a nyersanyag nem tehető felelőssé mindezért. Így nem kell lemondanunk a sertéshúsról! Továbbra is élvezhetjük a megszokott ízeket, ha figyelünk a legfontosabb szempontokra: a felesleges zsiradék eltávolítására, a kíméletes hőkezelésre, a megfelelő elkészítésre és mindenekelőtt a mértékletességre. Ez igaz a hamarosan beköszönő farsangi időszakra is. Frank Sándor legközelebb koleszterinszegény menüt készít, almás sajtos jércemellel készül a farsangra, a hagyományokról pedig Barta László mesél. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok!

 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés