Recept varázs 32.

Recept varázs 32. - 5.0 out of 5 based on 1 vote
1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 
Pin It

Karácsonyi népszokások, ételek - Kemencés töltött káposzta recept

Az alábbi cikk a szegedi Telin Televízió Recept Varázs című recept műsorának összekötő szövege. A videó sajnos nem érhető el.
Köszöntöm Önöket! A karácsonyi asztal a néphagyományban fontos szerepet játszott az ünnepkor. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. A karácsonyi abroszból vetették az első gabonamagvakat, hogy bő termés legyen. Az ünnepi asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt, ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve. Sok helyen este az asztalt nem szedték le, hogy a betérő kis Jézus ne maradjon éhes. A szigorú rituálékhoz tartozott, hogy a gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben az asztaltól, hogy jól tojó tyúkjai legyenek. Ma már egy háziasszony nehezen tehetné meg ezt, sok hagyomány azonban a mai napig is él. Barta László az Algyői Halászcsárda tulajdonosa eleveníti fel a régi ünnepi szokásokat. Frank Sándor mesterszakács pedig kemencés töltött káposztát tálal a karácsonyi asztalra.

A paraszti étkezési szokások alapjai ma is megtalálhatók karácsonyi étrendünkben. Gyakoriak a halból készült ételek, de angolszász befolyásra elterjedt a pulyka is. A borleves egyértelműen a nagypolgári étkezési kultúra része, a mákosguba viszont a paraszti hagyományból ered, csakúgy, mint az elmaradhatatlan beigli, a diós és a mákos kalács. Vannak nemzetek, ahol a különféle halételek, illetve egyéb tengeri ételek ugyancsak nélkülözhetetlenek az ünnepi asztalról. A lazac Finnországban jellemző, valamint Oroszországban, ahol a karácsonyi menü egyik része az ún. blini, vagyis a lazaccal és kaviárral töltött palacsinta. A spanyolok dévérkeszeget, a portugálok sózott, szárított tőkehalat, a svédek pedig vajas-hagymás pácolt pontyot fogyasztanak. A halászlé Lengyelországban, valamint Magyarországon jellemző a leginkább. A Karácsonyi ételek mágikus erejéről mesél nekünk Barta László, az Algyői Halászcsárda tulajdonosa.
A töltött káposztát az ország minden részén szeretik és készítik. Viszont ezek a különböző töltött káposzták sok esetben köszönőviszonyban is alig vannak egymással. Ahány ház, annyi íz. A legfőbb közös pont az, hogy káposztalevélbe, darált hús és rizs keverékét töltik. Frank Sándor ezúttal kemencében süti a karácsonyi menüt, amit érdemes legalább 1 nappal hamarabb elkészíteni, hiszen mindenki ismeri a közmondást: felmelegítve csak a töltött káposzta jó és ez abszolút igaz, mert idő kell hozzá, hogy összeérjenek az ízek. Sőt, az ínyencek szerint csak a két–három napos felmelegített töltött káposztának van jó íze. Ha a tárolás során besűrűsödne, akkor adjunk hozzá kevés vizet, és a tejföllel együtt forraljuk fel. A pikáns íz kedvéért egyre többen csempésznek a káposzta közé disznófarkat, fület vagy egy kis darab füstölt húst. Ezzel azonban a koleszterin miatt csínján kell bánni! Most lássuk, mennyire vigyáz az egészségünkre a mesterszakács!

A tél egykor hagyományosan a disznóvágás ideje is volt. Ezt az eseményt azonban ma már egyre kevesebb helyen lehet felfedezni. A sertéshús általános megítélése is más lett, mint hajdanán: tápláló élelem helyett sok esetben az egészség ellenségeként beszélnek róla. Barta László segítségével legközelebb több oldaláról is megismerhetjük a magyar gasztronómia egyik alapvető nyersanyagát. Frank Sándor pedig igazi disznótorost tálal disznósajttal, kolbásszal, szalámival és májas hurkával meglepetésnek tepertős pogácsát készít. Köszönöm, hogy velünk tartottak! További ízes szép estét kívánok!

 

 

Pin It
©2024 Kontraszt Web és Videó Stúdió Szeged. All Rights Reserved.

Keresés